Dr. SEYYİD CÜMEYLİ’NİN KUR’AN’DA TIBBİ MUCİZELER ADLI ESERİ

Yerlerin ve göklerin yaratıcısı Allah'ın yoktan var ettiği biz insanlara çeşitli zamanlarda uyarıcı ve yol gösterici peygamberler göndermiştir. Bu peygamberler Allah'ın yardımıyla bulundukları çevreyi ikna edebilmek adına toplumda hâkim ilim ve sanat dallarında çeşitli mucizeler getirmişlerdir. Hz. Musa'nın Musa (A.S.)'ın mucizesi sihir, Hz. İsa'nın ölüleri diriltmek, peygamberimiz Hz. Muhammed'in ise bizatihi Kur'an-ı Kerimdi. Peygamberimiz yaşadığı Cahiliye toplumunda şiir ve edebiyat büyük bir rağbet görmekteydi. Her yıl şiir müsabakaları yapılmakta, kazanan (muallaka adı verilen) şiirler Kabe'nin duvarına asılmaktaydı. Lebid b. Rebi'a gibi dönemin bazı şairleri Kur'an'ın belagati karşısında şiir söylemeyi bırakmışlardır.

Kur'an- Kerim pek çok açıdan mutlak üstünlüğe sahip bir eserdir. Bir benzerinin ortaya konamayacağını bizzat Kur'an söylemektedir. Belli bir döneme has bir eser değildir. İçerdikleri daha sonraki yıllarda da güncelliğini kaybetmemiştir. Kur'an bilimle hiçbir zaman çatışmamış/çatışmaz ve çatışmayacaktır. "Kuran'da ifade edilen hakikatlere henüz bilim ulaşamamıştır.” demek daha doğru olur. Bir Arap edebiyatı hocası olarak Kur'an-ı Kerim'deki üstün dil ve üslubun hayranıyım. Özellikle son sürelerdeki secili üslup, dinlerken insanı büyülemektedir. Şiirsel bir nitelik kazandırmaktadır.

Bu konuda okumalar yaparken karşılaştığım bir eser dikkatimi çekti. Dr. Seyyid Cümeyli'ye ait Kur'an'a Tıbbi Mucizeler adlı eser. Burada geçen bazı dikkate değer hususları sizlerle paylaşmak isterim.

"İnsanlar ne kendi hallerine bırakılırlar ne de onlara mühlet verilir.” Kur'an'da belirtilen bu ve benzeri ifadelerden anlaşıldığı üzere insan ömrü Allah tarafından takdir edilmiştir.

Kur'an-ı Kerim'in pek çok ayetinde insanın nasıl yaratıldığı anlatılmaktadır. Bu ayetlerden birkaçı şu şekildedir.

"Allah insanı nutfeden yarattı ve ona şekil verdi. Abese, 82/19-20”

"O, yaratıp şekil vermiştir. O, her şeyi ölçüyle yapıp doğru yolu göstermiştir. (A'la,87/2)”

"O, her şeyi yaratmış, ona ölçü biçim ve düzen vermiştir. Furkan, 25/2”

"Allah, her şey için bir ölçü koymuştur. Talak, 65/3”

"Biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık. Kamer, 54/49”

Kur'an'da ifade edildiği üzere Allah, insanı protoplazmalardan oluşan proteinler şeklinde kara çamurdan yaratmıştır. Sonra onu insan şekline sokmuştur. Su insanların, hayvanların ve bitkilerin bileşiminde bulunur. Su olmadan insanlar yaşayamaz, hayvanlar telef olur, bitkiler kurur ve yeryüzünde hayat durur. Yeryüzünün %75'ini sular kaplar. Sebzelerde %70, meyvelerde ise %90 oranında su bulunur.

Asırlar öncesinde henüz tıbbın tespit edemediği yıllarda Kur'an annelerin çocuklarını iki yıl emzirmesi gerektiği ifade etmektedir. "Anneler, çocuklarını tam iki yıl emzirirler. Bakara,2/233” "Annesi onu (insanı) zayıflık üstüne zayıflık çekerek taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olmuştur. Lokman, 31/14”, "Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. Taşınmasıyla sütten kesilmesi otuz ay sürdü. Ahkaf, 46/15”

Kur'an'da domuz etinin yasaklandığı hepinizin malumudur. Bunun hikmeti yıllar sonra ortaya çıktı. Domuz etinin şerit tenya (taenia solium) içerdiği, bu tenyaların yumurtalarının domuz eti yiyenlere geçtiği belirtilmiştir. Bu yumurtaların insan vücudunda mideden bağırsağa daha sonra kan yoluyla beyne ulaştığı ve beyinde spazmlara ve sinir nöbetlerine neden olduğu anlaşılmıştır.

Kur'an'da alkolün yasak edilmesinin hikmeti de tıbben belirlenmiştir. Alkol, insanın bilinçaltını harekete geçirip alışık olduğu davranışlardan uzaklaştırır ve etrafındaki insanları ve olayları fark etmemesini sağlar. Sonuçlarının ne olacağını bilemediği şuursuz hareketlerde bulunur. Suç ya da günah olabilecek davranışlarda bulunarak insanın saygınlığına yakışmayan ve kendisini zavallı ve acınacak duruma düşüren davranışlar sergiler. Oysa insanın aklı, Allah'ın kendisine verdiği en büyük nimet ve en güzel armağandır.  


Yazarın Diğer Yazıları