ORTA-DOĞU’DA KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYOR.
Honda Civic Yenilendi
ŞİİR MEKTEBİ
ARAP EDEBİYATÇILARININ TÜRKİYE VE TÜRKLERE BAKIŞI 2
MERHAMET ETMEYEN KİMSEYE MERHAMET OLUNMAZ
YÜZYILIN SOYKIRIMI SONRASI BARIŞ
Kutup Yıldızı
Yıldız mı, Ay mı, Kara Delik misiniz?
Değerli Galibiyet
Ruhun şad olsun ağabey
Konya için tehlike çanları çalıyor
Eğitim de denetim de şart
FACİALAR KADER DEĞİL
Futbol hatalar oyunu derken bunu kastetmemiştik
AVRUPA’NIN KARANLIK TARİHİ
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -3-
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Ne yazık ki gün geçtikçe ulvi değerlerden uzaklaşıp dünyalık değerlere ilginin arttığı bir dünyada yaşamaktayız. İnsan ilişkilerinin sevgi ve saygı yerine çıkara dayalı olduğu bir ortamdayız. Bu da pek çok nahoş olaya sebep olmaktadır. Gitmek üzere geldiğimiz bu dünyayı kendi elimizle zindana çeviriyoruz.
Şükürler olsun ki sayıları az da olsa bizlere yol gösteren ışık tutan bu fani dünyanın geçici olduğunu hatırlatan manevi dünyamızı zenginleştiren hak aşığı gönül dostları var. Kimi rahmeti rahmana kavuşmuş kimi aramızda.
Bunlardan biri yakın geçmişte vefat etmiş kendisini tanıma bahtiyarlığına eriştiğim baba dostu merhum Molla Rahim'dir. 1902 yılında Konya'nın Yunak ilçesinin Adakasım (Günümüzde Çeltik'e bağlı) köyünde, çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Bulunduğu şartlarda yörenin iyi hocalarından eğitim aldı. Uzun süre burada yaşadı. Daha sonra zorunlu olarak Yunak ilçe merkezine göç etti. Doğuştan şiirsel bir yeteneğe sahipti. Yakın bir mesafe de olsa doğup büyüdüğü yerden ayrılıp Yunak'a gelişi onun his dünyasında büyük bir etki bıraktı. Bu duygularını "Hicret Destanı” adını verdiği şiirinde ortaya koydu.
Göçmen oldum takdire bak
Böyle yazmış Cenab-ı Hak
İskan yerim şimdi Yunak
Bil bu kazada yerleştim
Adakasım kendi köyüm
Komşular sevmedi huyum
Kalktı orada ekmek suyum
Gurbet ellere ben düştüm
Bak hicreti Peygambere
Yüz elli saatlik yere
Özüm yoksa ondan kara
Bunu deyip ben de göçtüm
Peygambere inanan hep
Göçtü Medine'ye ashap
Nasip bunda bu sevap
Murada ben de eriştim
Hz. Peygamberin Mekke'den Medine'ye göç edişini ilham kaynağı olarak alan Molla Rahim, geride bıraktığı Adakasım'daki evini de şöyle tasvir eder:
Baktım öyle duruyor boş
Yuva yapmış kırlangıç kuş
Bacasında öter baykuş
Meraktan kendimden geçtim
Nazlı odam yıkılmakta
Duvarları ayrılmakta
Garip garip bağırmakta
Kalp kulağımla işittim
Molla Rahim şiire yönelişini gördüğü bir rüya ile ilişkilendirir. Rüyasında Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)'i gördüğünü ve bundan dolayı ürperdiğini ifade eden Molla Rahim, bu rüyayla birlikte kendisinde bir ilahi aşk ve şiir söyleme kabiliyeti oluştuğunu söyler.
Ellili yıllardan itibaren kaleme aldığı toplam 1207 beyte ulaşan şiirlerini kendi imkânlarıyla yayımlatmaya başladı. İlaveli Din Yıldızı, Eşsiz ve Coşkun Şiirleri, İrşadu'l-Gafilin, Süleyman Çelebi'nin halk arasında Mevlit olarak bilinen Vesiletu'n-Necat adlı eserinden esinlenerek kaleme aldığı Yeni Mevlûd, Nazımlı Açık Türkçe Hac Rehberi, Diğer Mevlit, Abdulkadir Geylani Hazretleri Şiir Halinde Şahsı ve Kerametleri, Manzum Hz. Yusuf Kıssası adlı şiir kitapları vardır. 2013 yılında bütün şiirleri Yunaklı Âşık Molla Rahim Eşsiz ve Coşkun Beyitleri adı altında (Dokuz Yayınları arasında) basıldı.
Öncelikle mistik şiir denince ilk akla gelecek isim olan Yunus Emre'den çok etkilendi. Daha sonra Yunus Emre'nin âdeta yakın geçmişimizde güzel bir örneği olan ve onun gibi Anadolu'nun bağrında yetişen Kuddusi'den feyz aldı. Bu iki usta şairin dışında, okuduğu birçok eserden etkilendi.
Tam ve yarım kafiye kullandığı şiirlerinde ele aldığı konular; ilahî aşk, dünyanın geçiciliği, dini yaşamak ve güzel ahlâktır.
Rahmetli babamın hayatında iki önemli insan vardı. Molla Rahim ve Terzi Ahmet. Babam, bazen bu iki güzel insana yaptığı ziyaretlerde beni de yanında götürürdü. Her ikisini de çok severdi. Sanırım Arap Fars Dilleri ve Edebiyatları bölümü birinci sınıf öğrencisiyken Molla Rahim'i ziyaret etmiştik. Arapça öğrencisi olduğumu öğrenince Kuran-ı Kerimden bir ayeti Arapça olarak okumuştu. Bununla Arapçamı test etmişti. Ayet şöyledir: Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artırırım, eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” Molla Rahim, bu ayetle yüce yaratıcının verdiği nimetlere şükretmenin çok önemli olduğunu vurgulamıştı. Ne yazık bizler doymak nedir bilmiyoruz hep daha fazlasını talep ediyoruz. Yüce yaradanın bize verdiği sayısız nimetlere şükretmekten aciziz. Allah bizleri şükreden kullarından kılsın. Amin…
Çalkantılı geçen bir ömrün sonuna doğru kalp rahatsızlığına kapıldı. 24 Ocak 1980'deYunak'ta hayata gözlerini yumdu. Allah kendisine rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun.
ARAP EDEBİYATÇILARININ TÜRKİYE VE TÜRKLERE BAKIŞI 2
MODERN DÖNEM ARAP EDEBİYATÇILARININ TÜRKİYE VE TÜRKLERE BAKIŞI 1
AHLAKI DİNDEN AYRI DÜŞÜNEBİLİR MİYİZ?
KENDİSİNE NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ VERİLEN İLK “MÜSLÜMAN” YAZAR NECİP MAHFUZDA DİN VE BİLİM İLİŞKİSİ
2024’Ü GERİDE BIRAKIRKEN
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
ÖZGÜRLÜĞE SELAM SURİYE
ŞEB-İ ARÛS YOKSA ŞEB-İ URS MU?
DÜNYA EDEBİYATLARINDA KÖY VE KÖYLÜ İNSAN
DÜNYA EDEBİYATLARINDA ŞEHİR VE ŞEHİRLİ İNSAN