HAK AŞIĞI YUNAKLI MOLLA RAHİM

 

 

Ne yazık ki gün geçtikçe ulvi değerlerden uzaklaşıp dünyalık değerlere ilginin arttığı bir dünyada yaşamaktayız. İnsan ilişkilerinin sevgi ve saygı yerine çıkara dayalı olduğu bir ortamdayız. Bu da pek çok nahoş olaya sebep olmaktadır. Gitmek üzere geldiğimiz bu dünyayı kendi elimizle zindana çeviriyoruz.

Şükürler olsun ki sayıları az da olsa bizlere yol gösteren ışık tutan bu fani dünyanın geçici olduğunu hatırlatan manevi dünyamızı zenginleştiren hak aşığı gönül dostları var. Kimi rahmeti rahmana kavuşmuş kimi aramızda.

Bunlardan biri yakın geçmişte vefat etmiş kendisini tanıma bahtiyarlığına eriştiğim baba dostu merhum Molla Rahim'dir. 1902 yılında Konya'nın Yunak ilçesinin Adakasım (Günümüzde Çeltik'e bağlı) köyünde, çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Bulunduğu şartlarda yörenin iyi hocalarından eğitim aldı. Uzun süre burada yaşadı. Daha sonra zorunlu olarak Yunak ilçe merkezine göç etti. Doğuştan şiirsel bir yeteneğe sahipti. Yakın bir mesafe de olsa doğup büyüdüğü yerden ayrılıp Yunak'a gelişi onun his dünyasında büyük bir etki bıraktı. Bu duygularını "Hicret Destanı” adını verdiği şiirinde ortaya koydu.

 

Göçmen oldum takdire bak

Böyle yazmış Cenab-ı Hak

İskan yerim şimdi Yunak

Bil bu kazada yerleştim

 

Adakasım kendi köyüm

Komşular sevmedi huyum

Kalktı orada ekmek suyum

Gurbet ellere ben düştüm

 

Bak hicreti Peygambere

Yüz elli saatlik yere

Özüm yoksa ondan kara

Bunu deyip ben de göçtüm

 

Peygambere inanan hep

Göçtü Medine'ye ashap

Nasip bunda bu sevap

Murada ben de eriştim

Hz. Peygamberin Mekke'den Medine'ye göç edişini ilham kaynağı olarak alan Molla Rahim, geride bıraktığı Adakasım'daki evini de şöyle tasvir eder:

 

Baktım öyle duruyor boş

Yuva yapmış kırlangıç kuş

Bacasında öter baykuş

Meraktan kendimden geçtim

 

Nazlı odam yıkılmakta

Duvarları ayrılmakta

Garip garip bağırmakta

Kalp kulağımla işittim

 

Molla Rahim şiire yönelişini gördüğü bir rüya ile ilişkilendirir. Rüyasında Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)'i gördüğünü ve bundan dolayı ürperdiğini ifade eden Molla Rahim, bu rüyayla birlikte kendisinde bir ilahi aşk ve şiir söyleme kabiliyeti oluştuğunu söyler.

Ellili yıllardan itibaren kaleme aldığı toplam 1207 beyte ulaşan şiirlerini kendi imkânlarıyla yayımlatmaya başladı. İlaveli Din Yıldızı, Eşsiz ve Coşkun Şiirleri, İrşadu'l-Gafilin, Süleyman Çelebi'nin halk arasında Mevlit olarak bilinen Vesiletu'n-Necat adlı eserinden esinlenerek kaleme aldığı Yeni Mevlûd, Nazımlı Açık Türkçe Hac Rehberi, Diğer Mevlit, Abdulkadir Geylani Hazretleri Şiir Halinde Şahsı ve Kerametleri, Manzum Hz. Yusuf Kıssası adlı şiir kitapları vardır. 2013 yılında bütün şiirleri Yunaklı Âşık Molla Rahim Eşsiz ve Coşkun Beyitleri adı altında (Dokuz Yayınları arasında) basıldı.

Öncelikle mistik şiir denince ilk akla gelecek isim olan Yunus Emre'den çok etkilendi. Daha sonra Yunus Emre'nin âdeta yakın geçmişimizde güzel bir örneği olan ve onun gibi Anadolu'nun bağrında yetişen Kuddusi'den feyz aldı. Bu iki usta şairin dışında, okuduğu birçok eserden etkilendi.

Tam ve yarım kafiye kullandığı şiirlerinde ele aldığı konular; ilahî aşk, dünyanın geçiciliği, dini yaşamak ve güzel ahlâktır.

Rahmetli babamın hayatında iki önemli insan vardı. Molla Rahim ve Terzi Ahmet. Babam, bazen bu iki güzel insana yaptığı ziyaretlerde beni de yanında götürürdü. Her ikisini de çok severdi. Sanırım Arap Fars Dilleri ve Edebiyatları bölümü birinci sınıf öğrencisiyken Molla Rahim'i ziyaret etmiştik. Arapça öğrencisi olduğumu öğrenince Kuran-ı Kerimden bir ayeti Arapça olarak okumuştu. Bununla Arapçamı test etmişti. Ayet şöyledir: Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artırırım, eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” Molla Rahim, bu ayetle yüce yaratıcının verdiği nimetlere şükretmenin çok önemli olduğunu vurgulamıştı. Ne yazık bizler doymak nedir bilmiyoruz hep daha fazlasını talep ediyoruz. Yüce yaradanın bize verdiği sayısız nimetlere şükretmekten aciziz. Allah bizleri şükreden kullarından kılsın. Amin…

Çalkantılı geçen bir ömrün sonuna doğru kalp rahatsızlığına kapıldı. 24 Ocak 1980'deYunak'ta hayata gözlerini yumdu. Allah kendisine rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun.

 


Yazarın Diğer Yazıları