Stokçular ekonomik kriz istiyor


Türk lirasının değerini korumak devletin görevi olduğu kadar vatandaşların ve iş insanlarının da görevleridir.
Dövizle işi olsun ya da olmasın spekülatif kur ataklarının olduğu dönemlerde kriz fırsatçılığı yaparak büyük paralar kazanan stokçular, finansçılar, büyük ticaret erbapları, ihracatçılar, ithalatçılar, toptancılar kısaca tüketicilere mal ve hizmet satan kim varsa hep birlikte döviz kurlarındaki hareketlilikten istifade edip giydirilmiş enflasyonun büyümesine zemin hazırlayarak fahiş karlar elde ettiler.

Bu fırsatçı tayfa servetlerine servet katıp bohem hayatlarının keyiflerini çıkarırken; evlerini geçindirmekte zorlanan insanların sofralarına el uzatıp ekmeklerini çaldılar. Kurlar yükselirken tereklerdeki mallara, kafedeki içeceklere, servislerdeki yedek parçaya, depodaki hammaddeye yüzde yüzlerin üzerlerinde zam yapıp, fiyatlar daha da yükselecek diyerek döviz kurlarını bahane edip stokçuluktan şahane paralar kazanmanın keyfini çıkardılar. Yüksek kurun sebep olduğu enflasyon canavarını beslemekten geri durmadılar. Bunlarla da yetinmeyip insanlarla dalga geçercesine kriz fırsatçılığı gibi gayri ahlaki bir durumu üstün bir meziyetmiş pazarlamaya çalıştılar.

Son bir yıl içinde piyasalardaki kur hareketlerinin öngörülebilir bir patikaya oturmasıyla birlikte; kolay para kazanmayı alışkanlık haline getiren fırsatçılar; döviz kurlarının düşüklüğüyle başlayan şikâyetlerini devlete karşı aba altından sopa gösteren iflas tehditleriyle devam ettiriyorlar.

Döviz kurları düştükçe tatlı kazançlarının azaldığını, milleti kazıklamak için stoklarında beklettikleri malların her geçen gün değerinin düştüğünü gördükçe isyan etmeye başladılar. Piyasalarda fiyat istikrarının sağlandığı bir ortamda istedikleri gibi at oynatamayacakların fark etmiş durumdalar.
Bu kesimler fısıltı gazeteciliği yöntemlerini kullanarak;
-Yılsonunda dolar 100 lira olur,
-Ellerinizdeki malları satmayın,
-Kısa süre içinde devalüasyon olacak diyerek,
Milleti kandırmaya çalışırken; kendileri el altından stoklarındaki malları nakit paraya çevirmeye çalışıyorlar. Ekonomik olarak zor ve çetin sınamalardan geçtiğimiz bu coğrafyada muhalif iktisatçıları da yanlarına alarak ekonomik kriz senaryolarına tüm güçleriyle yatırım yapıyorlar.
Seslerinin gür çıkmasının sebebi de kayıplarının büyüklüğündendir. Mallar stokta kalınca acısı da büyük oluyor…

 


Yazarın Diğer Yazıları