YAZIN BEREKETİ KIŞA SAKLANIYOR

Sonbahar yaklaşırken mutfaklarda kışlık hazırlıkları başlar. Çeşit çeşit sebze ve meyveler ile yaz mevsiminin bereketini kışa saklamak isteriz. Onlarca kiloluk domates, biber, taze fasulye, evlere taşınacak, kaynatılacak ve kavanozlarda kışın gelmesini bekleyecek. Peki, bu sebzeleri kışa nasıl hazırlarız? Bir kısmını konserve şeklinde hazırlayarak, bir kısmını dondurma ya da kurutma gibi işlemlerden geçirerek, kışın sağlıkla yenmeye hazır bir hale getirebiliriz.

Kışlık yiyecek hazırlıkları içinde en çok kullanılan yöntem konservedir. Konserve yaparken öncelikle dikkat etmemiz gereken sebze ve meyvelerin tazeliğidir. Konserve yaparken taze ve kaliteli ürünler tercih etmeli, geçkin, çürük, ezilmiş ürünleri kullanmamalıyız. Çünkü konserve zaten mikroorganizma üretim riski yüksek bir ürün. Geçkin sebze kullanmak bu riski daha da artırır. Bu nedenle kullanılacak sebze-meyvenin kalitesine, tazeliğine dikkat etmeliyiz. Aynı şekilde kavanozların temizliği de çok önemli. Kavanozlar kullanılmadan önce 10-15 dakika kaynatılmalı. Kaynatılmış kavanozlar temiz bir mutfak havlusu üzerine alınarak kurutulmalı. Kavanozları tekrar tekrar kullanabiliriz fakat iyi bir konserve için kapakları mutlaka yenilemeliyiz. Bir önceki yıldan kalmış ezilmiş, hasar görmüş kapaklar iyi bir vakumlama sağlamaz. Bu nedenle özellikle kapakların hiç kullanılmamış olmasına özen göstermeliyiz.

İyi bir konserve için hazırlanan ürünlerin kavanozlara doldurulma aşaması çok önemli. Kaynatılmış ürünler kavanozlara yüksek sıcaklıkta konulmalı. Ürün de kavanoz da sıcak olmalı. Ürünün bozulmasını önlemek için içerisinde gaz olmamalı. Kavanozun içerisinde oksijen olması ürünün erken bozulmasına neden olur. Bu yüzden mümkün olduğunca kavanozu tam doldurmak gerekiyor. Kapakla ürün arasında bir iki parmak boşluk yeterli olur. Kavanozlara doldurduktan sonra kapağı test etmenin en iyi yöntemi ters çevirmek. Ters çevrilen kapağın içe bombeleşme yapması iyi vakumlandığını gösterir. Bir iki gün içerisinde kavanoz kapakları bollaşır, dışa bombe yaparsa o ürünü asla tüketmemelisiniz.

Konserve gıdalar uygun şekilde hazırlanmadığında zehirlenmeye hatta ölüme sebebiyet verebilir. Clostridium botulinum denilen sporla çoğalan, ısıya ve çevresel koşullara dayanıklı patojen bakteri, konserve gıdalar için tehlike oluşturur. Bu bakterinin oluşturduğu toksin öldürücüdür. Özellikle düşük asitli sebzelerde bu risk daha yüksek. Bu ürünleri en az 100 ˚C'de 10-20 dakika kaynatmalıyız. Bunları yaparken hijyene çok önem vermeliyiz. Ne olursa olsun konserve yapılacaksa sebzeler çok iyi yıkanmalı. Kullandığımız malzemeler temiz olmalı. Ayrıca Clostridium Botulinum adlı bakteri, konservede üremesi durumunda kapakta bombeleşme meydana gelir. Konserveleri tüketmeden önce kontrol edin ve bu tarz sıkıntı olan konserveyi asla tüketmeyin. Son olarak yaptığımız konservelerimizi kış boyu saklamak için serin, kuru ve direkt güneş ışığı almayan yer tercih edelim. Açtığımız kavanozu bir iki gün içirisinde mutlaka tüketelim. Şimdiden herkese afiyet olsun.


Yazarın Diğer Yazıları