KİTAPLAR BATI’YI “KURTARICI”(!) GÖSTERDİ
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
AHİRETİ ÖNCELEYEREK DÜNYA NİMETLERİNDEN FAYDALANMAKTA BİR SAKINCA YOKTUR
İNSANLIĞIN DRAMI VE “NOVUS ORDO SECLORUM”
DEVLETİN İHMALLERİ VE GENÇLİK
Sınırları Zorlarken 2025 Mesajı
Öğretmenlik Akademisi eğitim fakültelerine anlatılmalı
Fedakârlık sırası yüksek gelir gruplarında…
DÜNYA EDEBİYATLARINDA ŞEHİR VE ŞEHİRLİ İNSAN
KAİNATIN AŞKI
Kaybedilen İki Puan
Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
İnce Minaremizi İsteriz
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz sağlık sorunlarından biri olan çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahılların içinde bulunan glütene karşı ince bağırsağın hassasiyet göstermesi sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına denir. Yani vücudumuz glüteni düşman gibi algılar ve glütenle temas ettiğinde bağışıklık sistemi, ince bağırsağın iç yüzeyini kaplayan villus adı verilen küçük parmak benzeri uzantılara zarar verecek şekilde tepki gösterir. Bu durum, besinlerin doğru şekilde emilimini engeller ve çeşitli sindirim sorunlarına yol açar.
Çölyak hastalığının tek etkili tedavisi, yaşam boyu devam etmesi gereken glütensiz diyettir. Bu kapsamda buğday, yulaf, arpa, çavdar unu ile yapılmış yiyeceklerden, bulgur, makarna, erişte, şehriye, kuskus, yarma, irmik gibi besinlerden, ekmek, ekmek eklenmiş köftelerden ve glütensiz olmayan tüm hazır gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bunun yerine pirinç, mısır ve bu tahıllardan yapılmış besinler tüketilebilir. Glütensiz diyetin bir parçası olarak et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, patates, taze sebze ve meyveler rahatlıkla tüketilebilir.
Son dönemde çölyak hastalarının beslenme ihtiyaçlarını karşılamak adına alınan bir kararla, zincir marketlerde tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satışı zorunlu hale geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan bu kararın ardından, zincir marketler glütensiz ürünler başta olmak üzere, ihtiyaca yönelik özel reyonlar açarak önemli bir eksikliği gidermeye yönelik önemli bir adım attı.
Konya'da da Belediye öncülüğünde birçok noktada glütensiz un, ekmek, poğaça ve kurabiye gibi ürünleri bulabileceğiniz satış noktaları yaygınlaştı. Selçuklu Belediyesi, Konya Otogarı'nda kurduğu satış noktasıyla çölyak hastalarına yönelik büyük bir destek sağlıyor. Ayrıca, diğer belediyeler de benzer çalışmalarla çölyak hastalarının yaşamlarını kolaylaştırmak için çaba sarf ediyor.
Sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için bilinçli beslenme ve toplumsal destek önemlidir. Çölyak hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için yapılan bu düzenlemeler, sağlıklı yaşamı teşvik eden olumlu adımlardır. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir toplum, bireylerin farklı sağlık ihtiyaçlarına duyarlılık göstererek, onlara destek olmasıyla inşa edilir.
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Sıcak Yaz Günlerinde Sağlıklı Kalmanın Anahtarı: Su Tüketimi
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME
Çocuklarımızın Sağlıklı Geleceği İçin Beslenme Davranışlarımızın Rolü
Bayram Sofralarında Sağlıklı ve Lezzetli Tercihler: Dengeli Beslenme İpuçları
DEMİR EKSİKLİĞİ
AFET DURUMUNDA BESLENME
PROBİYOTİK NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
KIŞ MEVSİMİNDE BESLENME
DÜNYA DİYABET GÜNÜ