2025 yılı toplumsal refahın hissedileceği bir yıl olacaktır
Belirsizlikler, yanlış tercihler ve sonuçlar…
AZ ‘I ÇOK YAPANLAR
Kan Bağışı mı? Hacamat mı?
HASAN ÖZÖNDER HOCAM
Paramızı Vermezseniz Kamçısı
AVRUPA’NIN KARANLIK TARİHİ
PKK TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAH BIRAKMAK İSTİYOR MU?
PKK ÖCALAN’I TAKAR MI?
Her devirde kayığa binenler
2024’ün Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
MÜBAREK ÜÇ AYLAR VE REĞAİB KANDİLİ
2024’Ü GERİDE BIRAKIRKEN
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -3-
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Hem sağlıklı beslenip hem de keyifli bir bayram geçirmek istemez misiniz? Bayram, tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, kabalık sofraların kurulduğu özel gündür. Kurban bayramında tatlı ve şeker tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Besinlerin sağlıklı veya sağlıksız olmasını belirleyen faktörlerden biri de tüketim miktarıdır. Dolayısıyla, bayramda doğru seçimler yaparak hem tatlı hem et tüketebilirsiniz.
Öncelikle, yeterli ve dengeli bir beslenme şekli sağlamak için tabaklarınızda farklı besin gruplarına yer vermeniz önemlidir. Özellikle et yemeklerinin yanında sebze ve salata tüketmeye özen gösterin. Bu şekilde hem daha hafif bir yemek seçeneği tercih etmiş olur hem de sebzelerden ihtiyaç duyduğunuz diyet lifini alırsınız. Lifli besinler sindirim sistemine yardımcı olur ve bağırsak sağlığı için büyük önem taşır.
Bayram günü dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konu, yeni kesilmiş olan hayvan etinin bekletme süresidir. Genellikle etler, bekletmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak bu şekilde pişirilen etler sert olabilir ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar, eti hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. Önerimiz, etin en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiği yönündedir.
Bayram sofralarımızın olmazsa olmazı kavurmaya gelince... Kırmızı et, iyi kalite hayvansal protein, demir, çinko, magnezyum, fosfor gibi mineraller ve B grubu vitaminlerini içermesiyle bilinir. Ancak bu besin öğelerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için doğru pişirme yöntemi önemlidir. İlk olarak, tencereyi yüksek sıcaklıkta kızdırarak etin yüzeyini mühürlemek için birkaç dakika bekleyebilirsiniz. Bu şekilde, et suyunu fazla salmadan ve sertleşmeden kavrulabilir. Ardından, kısık ateşte etleri suyunu salıncaya kadar ara ara karıştırarak pişirebilirsiniz. Etin kendi yağı ve suyuyla pişirilmesi, içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemekten daha sağlıklı olacaktır. İsteğe bağlı olarak, etinizi soğan, sarımsak ve baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz. Ancak tuzu ve baharatları en son eklemeyi unutmayın; çünkü tuz etin suyunu çektirebilir ve sertleştirebilir.
Bayram sürecinde sıvı alımına da dikkat etmek önemlidir. Su tüketimi her zaman olduğu gibi, bayram döneminde de büyük önem taşır. Günlük 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Ayrıca, fazla miktarda çay ve kahve tüketiminden kaçının, çünkü bu içecekler vücuttan su atımını artırabilir. Sindirim sorunlarını azaltmak ve daha fazla enerji harcamak için 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmanızı tavsiye ederim. Umarım bu bayram, sofralarınıza sağlık, huzur, bolluk, bereketle gelir, ailenizle birlikte nice güzel bayramlar dilerim.
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Sıcak Yaz Günlerinde Sağlıklı Kalmanın Anahtarı: Su Tüketimi
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME
ÇÖLYAK HASTALIĞI VE GLÜTENSİZ BESLENME
Çocuklarımızın Sağlıklı Geleceği İçin Beslenme Davranışlarımızın Rolü
DEMİR EKSİKLİĞİ
AFET DURUMUNDA BESLENME
PROBİYOTİK NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
KIŞ MEVSİMİNDE BESLENME