KİTAPLAR BATI’YI “KURTARICI”(!) GÖSTERDİ
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
AHİRETİ ÖNCELEYEREK DÜNYA NİMETLERİNDEN FAYDALANMAKTA BİR SAKINCA YOKTUR
İNSANLIĞIN DRAMI VE “NOVUS ORDO SECLORUM”
DEVLETİN İHMALLERİ VE GENÇLİK
Sınırları Zorlarken 2025 Mesajı
Öğretmenlik Akademisi eğitim fakültelerine anlatılmalı
Fedakârlık sırası yüksek gelir gruplarında…
DÜNYA EDEBİYATLARINDA ŞEHİR VE ŞEHİRLİ İNSAN
KAİNATIN AŞKI
Kaybedilen İki Puan
Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
İnce Minaremizi İsteriz
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Demir eksikliği dünya çapında çok yaygın ve önemli bir sorundur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülen bu eksikliğe çocuklarda ve üreme çağındaki kadınlarda sık rastlanır. Demir eksikliği önemli bir kansızlık nedeni olmasının yanında başka birçok soruna da yol açar. Genellikle vücutta artan demir ihtiyacı, eksik demir alımı, demir emiliminde oluşan sorunlar ya da kan kaybı sebebiyle ortaya çıkar. Demir vücut tarafından üretilemeyen dışarıdan alınması gereken önemli bir mineraldir bu nedenle eksikliğinin en önemli nedeni de demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir.
Gebelik, emzirme dönemi, çocukluk ve ergenlik çağında demir ihtiyacı artar. Artan ihtiyacın karşılanamaması durumunda yorgunluk, baş ağrısı, vücutta güçsüzlük gibi belirtiler görülür. Vücudun bağışıklığı zayıflar ve hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Ayrıca demir eksikliği çocukların okul başarılarını da etkiler; öğrenme ve öğrendiklerini hatırlamada zorluklar meydana gelir. Konsantrasyon yetenekleri azalır, beyin ve bedenin gelişmesi yavaşlar. Daha erken dönemde görülen eksikliklerde çocukların oturması, yürümesi, bedensel olarak büyümesi gecikir.
Demir eksikliğinden korunma yolu demir açsısından zengin besinler tüketmektir. En zengin demir kaynakları karaciğer, dalak gibi sakatatlardır. Bunların yanında kırmızı et çok iyi bir demir kaynağıdır. Yumurtanın sarısı, balık ve tavuk da demirin en güçlü kaynakları arasında yer alır. Hayvansal gıdalarda bitkisel gıdalara göre daha fazla demir bulunur bunun yanında hayvansal gıdaların biyoyararlılığı daha fazladır. Yani vücudumuz hayvansal besinden aldığı demiri hem daha kolay emer hem de daha kolay kullanır. Ispanak, yeşil yapraklı besinler, tam tahıllı ürünler, baklagiller, üzüm, pekmez gibi ürünler de demir açısından zengindir ama bu bitkisel besinlerde bulunan demirin çok az kısmı emilir.
Besinlerin içerdiği demirden daha iyi faydalanabilmek için demir açısından zengin bitkisel ve hayvansal besinleri birlikte tüketebiliriz. Örneğin menemeni bol sebzeli, ıspanak yemeğini yumurtalı, mercimek çorbasını kıymalı yapabilir, et yerken yanında bol yeşillik ve salata tüketebiliriz. Bunların yanında öğünlerimizde C vitaminini içeren besinlere yer vererek demir emilimini artırabiliriz. Çayı, kahveyi yemeklerle birlikte değil, yemekten 1-2 saat sonra içmeliyiz. Çünkü çay, kahve, kakao demir emilimini azaltır. Özetle demir vücudumuz için elzem bir mineraldir mutlaka eksikliği olup olmadığını kontrol ettirmeli eksiklik durumunda tavsiye edilen takviyeleri kullanmayı ihmal etmemeliyiz.
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Sıcak Yaz Günlerinde Sağlıklı Kalmanın Anahtarı: Su Tüketimi
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME
ÇÖLYAK HASTALIĞI VE GLÜTENSİZ BESLENME
Çocuklarımızın Sağlıklı Geleceği İçin Beslenme Davranışlarımızın Rolü
Bayram Sofralarında Sağlıklı ve Lezzetli Tercihler: Dengeli Beslenme İpuçları
AFET DURUMUNDA BESLENME
PROBİYOTİK NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
KIŞ MEVSİMİNDE BESLENME
DÜNYA DİYABET GÜNÜ