MEMUR VE EMEKLİ ZAMLARI ÜZERİNE…
Devlet aklını anlamakta zorlananlar
DOĞALGAZ KULLANIMINDA DA İSRAFI ÖNLEMELİYİZ
HAYATA BAKIŞ
2025 yılı toplumsal refahın hissedileceği bir yıl olacaktır
Belirsizlikler, yanlış tercihler ve sonuçlar…
AZ ‘I ÇOK YAPANLAR
Kan Bağışı mı? Hacamat mı?
Paramızı Vermezseniz Kamçısı
AVRUPA’NIN KARANLIK TARİHİ
PKK TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAH BIRAKMAK İSTİYOR MU?
2024’ün Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
2024’Ü GERİDE BIRAKIRKEN
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -3-
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Kurban bayramı dinimizde iki önemli bayramdan biridir. Kurban denilince aklımıza kalabalık aile sofraları, dumana boğulmuş piknik alanları, yenen şerbetli tatlılar gelir.
Bayramda sağlıklı bir beslenme için et pişirme ve tüketim şekline dikkat edilmeli. Porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile güne başlarız. Et yemek için sabırsızlanırız ancak yeni kesilen hayvan etleri ölüm sertliği dediğimiz sindirimi ve pişimi zor bir halde olur. Bu durum, şişlik, hazımsızlık gibi mide- bağırsak problemlerine yol açar. Yeni kesilen kırmızı et geç pişecektir ve tüketilirse sindirimi zorlaştıracaktır. Bu yüzden kurban eti, kesimden en az 12-24 saat sonra tüketilmelidir.
Etler pişirilirken kızartma yöntemi yerine, ızgara ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli. Kızartma ve çok yüksek ısıda uzun süre pişen etler kanserojen madde oluşumuna neden olur. Çok yüksek ısı etin dış yüzeyi yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin ögesi kaybını artırır. İyi bir pişirme sağlamak için ortaya yakın ısıda uzun süre pişirilmelidir. Et ızgarada pişirilirken etle ateş arası uzaklık 12-15 cm eti yakmayacak ve kömürleşme olmayacak şekilde ayarlanmalı. Et ile pişen yemekler kendi yağında ve ilave yağ kullanılmadan pişirilmelidir. Özellikle tereyağı ve kuyruk yağı kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Kırmızı et içeriği bakımından çok zengin bir besin olmasına rağmen C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi son derece önemlidir. Etin sebze ve kuru baklagiller ile pişirilmesi besin değerini artıracaktır. Aynı zamanda sebzelerin içerisindeki C vitamini, demir emilimini de artırır.
Kurban bayramında dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta ise etlerin korunması ve saklanmasıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen riskli besinlerdir. Öncelikle etler çok büyük parçalar halinde değil buzluktan çıkardığımızda birer yemeklik olacak şekilde ayrılıp buzdolabı poşeti veya yağlı kâğıda sarılmalıdır. Paketlenmiş etler buzlukta -2 derecede 4-5 gün, -18 derecede 3-4 ay saklanabilir. Dondurulmuş etler oda sıcaklığında veya sıcak su içinde bekletilerek değil; buzdolabının alt bölmesinde yavaş şekilde çözünmesi sağlanır. Çözünmüş etler tekrar dondurulmamalıdır. Tekrar dondurulmuş etler bakterilerin çoğalmasına neden olur.
Son olarak et tüketimi yanında her bayramda olduğu gibi ziyaretlerdeki ikramlar dolayısıyla tatlı tüketimi de artmaktadır. Ziyaretlerde şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih etmeyi, gelen misafirlerinize de şeker ve tatlı yerine mevsime uygun meyvelerden ikram etmeyi unutmayın. Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum. Sevdiklerinizle sağlıklı, huzurlu bayram geçirmeniz dileği ile.
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Sıcak Yaz Günlerinde Sağlıklı Kalmanın Anahtarı: Su Tüketimi
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME
ÇÖLYAK HASTALIĞI VE GLÜTENSİZ BESLENME
Çocuklarımızın Sağlıklı Geleceği İçin Beslenme Davranışlarımızın Rolü
Bayram Sofralarında Sağlıklı ve Lezzetli Tercihler: Dengeli Beslenme İpuçları
DEMİR EKSİKLİĞİ
AFET DURUMUNDA BESLENME
PROBİYOTİK NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?