KİTAPLAR BATI’YI “KURTARICI”(!) GÖSTERDİ
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
AHİRETİ ÖNCELEYEREK DÜNYA NİMETLERİNDEN FAYDALANMAKTA BİR SAKINCA YOKTUR
İNSANLIĞIN DRAMI VE “NOVUS ORDO SECLORUM”
DEVLETİN İHMALLERİ VE GENÇLİK
Sınırları Zorlarken 2025 Mesajı
Öğretmenlik Akademisi eğitim fakültelerine anlatılmalı
Fedakârlık sırası yüksek gelir gruplarında…
DÜNYA EDEBİYATLARINDA ŞEHİR VE ŞEHİRLİ İNSAN
KAİNATIN AŞKI
Kaybedilen İki Puan
Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
İnce Minaremizi İsteriz
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Kurban bayramı dinimizde iki önemli bayramdan biridir. Kurban denilince aklımıza kalabalık aile sofraları, dumana boğulmuş piknik alanları, yenen şerbetli tatlılar gelir.
Bayramda sağlıklı bir beslenme için et pişirme ve tüketim şekline dikkat edilmeli. Porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile güne başlarız. Et yemek için sabırsızlanırız ancak yeni kesilen hayvan etleri ölüm sertliği dediğimiz sindirimi ve pişimi zor bir halde olur. Bu durum, şişlik, hazımsızlık gibi mide- bağırsak problemlerine yol açar. Yeni kesilen kırmızı et geç pişecektir ve tüketilirse sindirimi zorlaştıracaktır. Bu yüzden kurban eti, kesimden en az 12-24 saat sonra tüketilmelidir.
Etler pişirilirken kızartma yöntemi yerine, ızgara ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli. Kızartma ve çok yüksek ısıda uzun süre pişen etler kanserojen madde oluşumuna neden olur. Çok yüksek ısı etin dış yüzeyi yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin ögesi kaybını artırır. İyi bir pişirme sağlamak için ortaya yakın ısıda uzun süre pişirilmelidir. Et ızgarada pişirilirken etle ateş arası uzaklık 12-15 cm eti yakmayacak ve kömürleşme olmayacak şekilde ayarlanmalı. Et ile pişen yemekler kendi yağında ve ilave yağ kullanılmadan pişirilmelidir. Özellikle tereyağı ve kuyruk yağı kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Kırmızı et içeriği bakımından çok zengin bir besin olmasına rağmen C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi son derece önemlidir. Etin sebze ve kuru baklagiller ile pişirilmesi besin değerini artıracaktır. Aynı zamanda sebzelerin içerisindeki C vitamini, demir emilimini de artırır.
Kurban bayramında dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta ise etlerin korunması ve saklanmasıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen riskli besinlerdir. Öncelikle etler çok büyük parçalar halinde değil buzluktan çıkardığımızda birer yemeklik olacak şekilde ayrılıp buzdolabı poşeti veya yağlı kâğıda sarılmalıdır. Paketlenmiş etler buzlukta -2 derecede 4-5 gün, -18 derecede 3-4 ay saklanabilir. Dondurulmuş etler oda sıcaklığında veya sıcak su içinde bekletilerek değil; buzdolabının alt bölmesinde yavaş şekilde çözünmesi sağlanır. Çözünmüş etler tekrar dondurulmamalıdır. Tekrar dondurulmuş etler bakterilerin çoğalmasına neden olur.
Son olarak et tüketimi yanında her bayramda olduğu gibi ziyaretlerdeki ikramlar dolayısıyla tatlı tüketimi de artmaktadır. Ziyaretlerde şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih etmeyi, gelen misafirlerinize de şeker ve tatlı yerine mevsime uygun meyvelerden ikram etmeyi unutmayın. Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum. Sevdiklerinizle sağlıklı, huzurlu bayram geçirmeniz dileği ile.
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Sıcak Yaz Günlerinde Sağlıklı Kalmanın Anahtarı: Su Tüketimi
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME
ÇÖLYAK HASTALIĞI VE GLÜTENSİZ BESLENME
Çocuklarımızın Sağlıklı Geleceği İçin Beslenme Davranışlarımızın Rolü
Bayram Sofralarında Sağlıklı ve Lezzetli Tercihler: Dengeli Beslenme İpuçları
DEMİR EKSİKLİĞİ
AFET DURUMUNDA BESLENME
PROBİYOTİK NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
KIŞ MEVSİMİNDE BESLENME