TAKVA SAHİBİ OLMAK

Takva ,kalbi korumak demektir.Burada ki mana kalbi Allah( c.c) uzaklaştıracak her şeyden korumak manasını taşımaktadır.Günahlardan uzak durarak nefse uymamak,dünyayı güzel gösteren gafletlere dalmamak takva yolunda dikkat edilecek hususlardır.

Takvayı Peygamber Efendimiz (sav) ve ashabı da çeşitli tasvirlerle bizlere anlatmaya çalışmışlardır.Peygamber Efendimiz( sav) takva hakkında şu şekilde buyurmuşlardır ;Her nerede olursan ol Allah ‘dan ittikâ et ve kötülüğün hemen arkasından hemen bir iyilik yap ki ,bu onu yok etsin .İnsanlara da güzel ahlâk ile müâmele et .buyurmuşlardır(Tirmizi). Bunu davranışlar sayesinde Kulun kalbi Allah dan gafil kılacak her şeyden uzaklaşarak sadece Allah a yönelmesidir. Bu mertebe takvanın zirvesi olarak bildirilmiştir.

Hz. Ömer r.e bir gün Übey bin Kâb r.a takva nın ne olduğunu sorar Übey r.a ona ;

_Sen hiç dikenli bir yolda yürüdün mü Ey Ömer der Hz. Ömer : Evet ,yürüdüm .karşılığını verince bu sefer:

Peki ne yaptın diye sorar .Hz Ömer ‘'Elbisemi topladım ve dikenlerin bana zarar vermemesi için bütün dikkatimi sarf ettim cevabını verir.Bunun üzerine Übey bin Ka'b( r.a )İşte takva budur der( İbn-i Kesir)

Takvalı olmanın ilk adımı küfür ve şirkten uzaklaşarak kaçmaktır.Bunun yoluda farzlara sıkı sıkı sarılarak günahlardan sakınmaktır.İnsan takva sahibi olabilmek için nefsini devamlı hesaba çekmelidir.Zira nefsin kalbin en büyük düşmanı olduğu malumdur. Abdullah Bin Ömer( r.a) şu ikazda bulunur ‘'Kişi kalbini tırmalayan ,kendisini huzursuz eden şeyleri terk etmedikçe takva makamına ulaşamaz (Buhari)

Hak katında insanların en üstünü ,en çok takva sahibi olandır.(El Hucurat 13)Allah Teâla müttaki kullarını sever (Â-li İmran 76) ve daima onlarla beraberdir.(En –Nahl 128) Ayeti Şerifeler de buyrulduğu üzere Rabbimiz takvaya büyük önem vermektedir.

Peygamber Efendimize en yakın kullar müttaki kullar olduğu bildirilmiştir.Muaz Bin Cebel (r.a) der ki:Rasûlu Ekrem (s.a.v)beni Yemen e vali olarak gönderirken ,uğurlamak için Medine nin dışına kadar teşrif etti .Ben binek üzerindeydim ,O ise yürüyordu . Bana bazı tavsiyelerde bulunduktan sonra :

_Ey Muâz bu seneden sonra belki beni bir daha göremezsin İhtimal şu ki mescidime uğrarsın buyurdu.Bu sözleri duyunca ,dosttan yani Allah Rasûlun den ayrılmanın verdiği hüzünle ağlamaya başladım.Rasûlulah Sallalahu Aleyhi ve Vesellem

_Ağlama Ey Muâz buyurdu Yüzünü Medine ye doğru çevirerek İnsanlardan bana en yakın olanlar , kim ve nerede olursa olsun Allah a karşı takva sahibi olan müttekilerdir buyurdu .(Ahmed Heysemi) Benim dostlarım müttekilerdir buyurmuştur.(Ebu Davud 1/43)

Kim Yaşadığı hal üzere ölür vee öldüğü üzere haşrolunur.(Müslüm) Burada takvanın takvanın özü ifade edilmiştir.Takvayı gerçekleştirmek gerçekten güçtür.Bu sebepten ‘'Gücünüz yettiği kadar takva sahibi olun buyrulmuştur.(Et Tegabün 64 /16).Takva sahibi olmak kadar takvayı korumak da önemli bir konudur.Takva sevap ,günah –helal,haram konusunda derin bir hassasiyet gerektirir. İslam dinimizde helal ve haramlar bellidir.Bu ikisi arasında şüpheli şeyler vardır.Bu şüphelerden sakınan dinini ve şerefini korumuş olur.Böyle hassasiyetle yapılan davranışlar bize takvaya ulaşmayı sağlayacaktır.Hepimize hayırlı ameller işleme ve takva sahibi olma nasip olsun inşallah


Yazarın Diğer Yazıları