TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ


26.12.2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA TARİFE UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA
YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
 
MADDE 1- 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı fıkranın mevcut üçüncü cümlesinde yer alan "durumun” ibaresi "durumların” şeklinde değiştirilmiştir.
"Kurum, 27/8/2024 tarihli ve 32645 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik çerçevesinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesini haiz işletmelerin işleten sıfatıyla akdedecekleri trafik sigortası sözleşmeleri için sigorta süresini otuz güne kadar indirmeye yetkilidir.”
MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.
 

İkinci el araç satışında bireysel kullanıcılardan NOTERDE SİGORTA POLİÇESİ istenmesi doğru bir uygulamadır.

4 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla araç devir işlemlerinde değişen trafik sigortası yükümlülükleri 
5 Aralıkta uygulamaya girdi. 
Yeni düzenleme  araç satın almak isteyen kişiler artık trafik sigortasını yaptırdıktan sonra noter devrini alabiliyor. 
Düzenleme bireysel kullanıcılar için  oldukça önemli ve yerinde bir  uygulama yetki belgesine sahip olan ikinci el alım satım yapan esnaflarımıza yanlış bir uygulamaydı.

Yetki Belgesi'ne sahip esnaflarımız  iş yerleri için çok büyük bir maliyet çıkıyordu.
"Oto Galerici esnaflarımız olarak zaten Piyasa şartlarının zor olduğu bir dönemindeyken işletme maliyetleri her geçen gün giderek artıyor. Bunun yanı sıra trafik sigortası uygulaması bizim için oldukça yüksek rakamları karşımıza çıkarıyor. 

Örneğin vatandaş olarak otomobil sigorta poliçesi 8- 10 bin lira arası yaptırabileceğiniz bir poliçeyi biz şirket  işletme adına yaptırdığımızda yaklaşık 2.5 katı yani 25 bin TL'ler civarında bir maliyetle karşılaşıyorduk. 

Şuan stoğunda onlarca  araç olan esnaflarımızın  araçları yerine göre  1 haftada satılıyor aylarca vitrinde stoğunda kalan araçlar var. 
Dolayısıyla ortaya çıkan rakamlar araç başına oldukça sıra dışı. 
Envanterinde 100-200-500 araç olan daha büyük şirketler var. Günde 10'larca araç satıyorlar, her bir araç için poliçe kestirmek ayrıca bir iş külfetti.

Bugün resmi gazete de yayınlanan yönetmelikle esnaflarımız rahat bir nefes aldı.
Esnaflarımız Ticaret Bakanlığımızın istediği kriterleri yerine getirerek aldığı YETKİ BELGESİ ile artık satın aldığı araçlar 30 gün süreli Zorunlu Trafik sigortası yaptırabilecekler.
Esnaflarımız adına büyük bir yük kalkmış oldu.
Bizlerle birlikte bu sorunun ortadan kaldırılması sektörümüzün sorunlarına destek veren katkı sağlayan tüm sektör temsilcilerimize 
Özellikle Konya Esnaf Odaları birlik Başkanımız sayın Muharrem Karabacak'a
Bizimde Konya'mızı temsilen yönetim kuruluna dahil olduğumuz Masfed Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu yönetim kurulumuza ve Başkanımız sayın Aydın Erkoç'a esnaflarımız adına teşekkür ediyorum.

YETKİ BELGESİ ne işe yarar? diyenlere aslında cevapları yerine gelmeye başlıyor.
sistemin oturmasıyla Ticaret Bakanlığımızın şartları yerine getirdiği esnaflarımıza verilen Motorlu Kara Taşıtları Yetki Belgesi 
1- Esnaf faturası olmayan araçları gider pusulası ile firmasının üzerine alıyor KDV muafiyeti uygulaması yapabiliyor.
2- Noter de alıcı ve satıcı arasında güvenli ödeme sisteminde yetki belgesi olan esnaflarımız ticaretlerinde araçlarını alırken ve satarken muaftır.
3- Yetki belgesi olan esnaflarımız bugünden itibaren satın aldıkları araçlarına süreli sigorta poliçesi en düşük  30 günlük olarak poliçelerini yaptırabilecekler.
Bu uygulamarla esnaflarımıza büyük kolaylık sağlamış olduk.

13 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, Zorunlu Trafik Sigortası Tarife Yönetmeliğindeki değişikliği içeren karara göre, hak sahiplerinin zararlarının ekonomik koşullara uygun şekilde tazmin edilmesi amacıyla teminat tutarlarında yüzde 50 artışa gidildi. 
Bu düzenleme ile ise, teminat tutarları maddi zararlarda 200 bin TL'den 300 bin TL'ye çıkarılırken, bedeni zararlarda ise 1,8 milyon TL'den 2,7 milyon TL'ye yükseltildi.

Uzun bir aradan sonra sabit olan Trafik Poliçelerinde artık serbest piyasa uygulamasına geçiliyor.
Sigorta şirketleri artık istedikleri gibi fiyat teklifi verecek.
Vatandaşlarımız artık yaptıracağı trafik poliçeleri için farklı şirketlerden muhakkak teklif almalarını öneriyorum.
Çok farklı fiyatlarda trafik poliçesi ile karşılaşabilirler.

Abdullah Acıbadem 
Konya Oto Galericiler 
Odası Başkanı

Yazarın Diğer Yazıları