POZİTİF PSİKOLOJİ İLE KENDİNİ TANI

Pozitif psikoloji kişinin hayatını bulunduğu konumdan daha iyi bir yere getirmesine katkı sağlayan ,güçlü yönlerini daha fazla ortaya çıkararak karşılaştığı problemleri çözme yetisinin üzerine odaklanmaktadır.Psikiyatrik bir sıkıntısı yaşamayan ancak gündelik yaşamda yetersizlik yaşanan alanların güçlendirilmesine yönelik ihtiyacı pozitif psikoloji doldurmuştur

 İlk kez 1999 yılında Martin Seligman, psikoloji biliminin insanın normal olmayan yönleri üzerinde durduğuna, güçlü ve olumlu yönlerini anlayıp geliştirmeye çalışmadığına dikkat çekerek, psikoloji bulgularının insanları nasıl daha normal, daha mutlu, daha başarılı ve daha iyi olabileceklerini öğretmek için kullanılması gerektiğini vurgulayarak "pozitif psikoloji” kavramını ileri sürmüştür. 1998 yılında Amerikan Psikoloji Derneği başkanı olan Martin Seligman'ın (2002) psikoloji alanına yeni bir bakış açısı ile başlayan ve yeni bir akım olan pozitif psikoloji, II. Dünya Savaşı'ndan beri devam eden psikolojinin sadece zihinsel hastalıklar ve patolojilere odaklanan yönüne değil, aynı zamanda psikolojinin unutulmuş iki altın misyonuna vurgu yapmakta ve "insanların doğru olan yönleriyle ilgilenmeye” ve "onları geliştirmeye” odaklanmaktadır.Geleneksel psikoloji insan davranışlarındaki ruhsal bozuklukların tanı, tedavi ve iyileştirilmesi sürecinde bireylerin duygu ve düşüncelerine yönelik terapi programları düzenlerken; pozitif psikoloji bireyin karakter güçlerini merkez alarak her alanda daha başarılı olmalarına katkı sağlayacak etkenlerin belirlenerek geliştirilmesini hedeflemektedir.

 Pozitif psikoloji sayesinde kişinin yaşadığı problemin kaynağına inerek olumlu veya olumsuz tüm yönlerini görmek ve olumsuzlukla mücadele etmeyi esas almaktadır. Bu yöntem, kişinin problemler karşısında çözüme ulaşma sürecinde zayıf yönlerin iyileştirilmesi, güçlü yanların da geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Pozitif Psikolojinin Temel Konuları

• Kendini tanıma ve farkındalık ,başkalarını tanıma ve empati

• Motivasyon , planlama ve sağlıklı karar verebilme

• Sorun çözme becerileri ve  ilişki yönetimidir

Pozitif psikolojinin kişisel gelişim  yönünde ki katkılarına değinecek olursak

*Öz farkındalık geliştirme

Pozitif psikoloji, bireylerin duygusal zekalarını geliştirmelerine yardımcı olur. Kendi duygularını ve düşüncelerini anlama, kişisel gelişim sürecinde önemli bir adımdır.

*İyimser bakış açısını benimseme

Pozitif psikoloji, bireylerin olumsuz durumları olumlu bir bakış açısıyla ele almalarına odaklanır. Bu da kişinin stresle başa çıkma ve zorlukları aşma yeteneklerini artırabilir.

*Empati geliştirme

Pozitif psikoloji, bireylerin empati yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu, sosyal ilişkileri güçlendirebilir ve kişisel gelişime olumlu katkıda bulunabilir.

 Görüldüğü üzere yaşam kalitesini arttırmak yönünde oldukça önemli katkılar sağlayan pozitif psikoloji çalışmaları günümüzde önemini giderek yükseltmektedir.Kişisel gelişim alanında oldukça etkin adımlar atmanızda pozitif psikolojiden faydalanmanız yeni bakış açılarını yakalamanıza yardımcı olacaktır.


Yazarın Diğer Yazıları