AYMANAS’TA ZAMAN
İSLAM VE SAVAŞ
BİR DÜNYA DELİSİ: TRUMP
Konforlu iş belediye başkanlığı
ÂRİF OL, ZARİF KAL
SURİYE
Enflasyonu düşürmek için talebi öldürmek yerine, üretim arzındaki sorunlara çözüm aramalıyız
İyi Oyunların Galibiyete İhtiyacı Var
ÇORBA
AHLAKI DİNDEN AYRI DÜŞÜNEBİLİR MİYİZ?
“Üzümün Sapı, Armudun Çöpü, Muzun Kabuğu” Yenir mi?
Bir imtihandı Gazze ama kimse geçemedi
TFF, MHK, Müsabaka Hakemleri ve Bir Miktar Fenerbahçe…
AVRUPA’NIN KARANLIK TARİHİ
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -3-
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Konya da 5 bin yıllık geçmişe sahip Sille Köyü tarihi açıdan öneme sahiptir.Konya kent merkezine 8 km uzaklıkta Selçuklu ilçesine bağlı şirin bir yerdir.Roma ,Bizans,Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden izler taşımaktadır.
Günümüzde sessiz bir ortam olması ,doğal çevre güzellikleri ,mimari de taş kullanılan evleri ve yolları ,sevimli konakları ile teras görünümünde bir inşa planı uygulanan mimariye sahiptir.Tarih araştırmacılarının yaptığı bir açıklamaya göre ismini (Su Perileri ) anlamına gelen Sylla dan almıştır.Osmanlı Döneminde bu isim Sille olarak kullanılmaya başlanmış .Günümüzde Sille ismi kullanılmaya devam edilmektedir.Sille tarihin her döneminde iskan edilmiş olması nedeniyle farklı kültürlerden izler taşımaktadır.1920 yılına kadar homojen olmayan yapı çok kültürlü sosyolojik yapıyı yansıtmaktadır.Sille de sosyal yaşantıya yönelik araştırmalar komşuluk,akrabalık ilişkilerinin güçlü olduğunu ,iletişim ağlarının güçlü kurulduğunu ortaya koymuştur.Buna ispat olarak Osmanlı Dönemine ait ulaşılan mahkeme kayıtlarıdır.Bu kayıtlara göre o dönemlerde vukuat olmamış birlik ve beraberliğe zara verecek durumlar yaşanmadığı kardeşlik birliği içerisinde yaşandığı tespit edilmiştir.
Anadolu uygarlıkları içerisinde önemli bir yere sahip Sille taşıdığı izler,sivil mimarisi ,yerleşim dokusu ,örf adet ve gelenekleri yansıtan havasıyla da tarihe meraklı olanları kendisine çekmiştir.Tarihi yapılarına değinecek olursak ;
CAMİLER :Müslümanların artışına paralel olarak inşa edilmiş 7 Cami vardır.(Mezarkayası Cami-Karataş Cami-Çay Cami -Orta Mahalle Cami-Ak Cami-Kurtuluş Cami-Subaşı Cami)Hemen hemen hepsi moloz taştan yapılmış ve bazı bölümlerde ki ahşap süslemeleri ile dikkat çeker.Bazı Camilerin mimarisine değinirsek Sille Çay Camii:19 yy. inşa edilmiş caminin minber ve kürsüsünde zengin ahşap işçiliğinin güzel örnekleri yer almaktadır.Karataş Camii:Moloz taşlardan inşa edilmiş,içerisinde ise ahşap süslemeleri ile dikkat çekmektedir.
Kiliseler:7 adette kilise bulunmaktadır.Bu da inançlara saygı gösterilmiş olmasının kanıtıdır.Tarihi açıdan adından en fazla söz ettiren( Aya Elena) Kilisesidir.Bizans İmparatoru Constantinin annesi Helana tarafından Hıristiyan dönemine ait oyma mabetlerden etkilenilerek yapılmıştır.Günümüzde restore edilmiş ve turizme hizmet vermektedir
HAMAMLAR :Türk –İslam mimarisinin eserleri olan hamamlar Sille de de bulunmaktadır.Bugün varlığını sürdürenler;Hacı Ali Ağa Hamamı (Çarşı Hamamı) ve Subaşı Hamamıdır.Hacı Ali Ağa Hamamı,kadın ve erkek bölümleri,su deposu ve Osmanlı Kitabesi ile günümüze kadar gelmiştir.
KÖPRÜLER:
Sille de yerleşim derenin iki kenarında geliştiği için çok sayıda köprü yer almaktadır.Bu köprüler iki taraflı ,sokak ,çarşı gibi hizmetlere ulaşmak için halka hizmet vermiştir.Kemerli köprü özelliği taşımaktadırlar.En dikkat çekeni Taş Köprü'dür.
ÇEŞMELER:Bizans döneminden günümüze kadar gelmiş su kanallarına rastlanır.Sille çeşmeleri,dar cepheli ,sivri kemerli,ve yalaklı olup su hazneleri vardır.Bu özellikleri ile tipik Osmanlı çeşmeleridir.Karataş,Stefan,Ankereki,Hereki,Çevriklr,Kavaklı,Hassi Oğlu,Nuri Paşa,Hacı İsmail Ağa ,Takkacı,Çay İkili ,Hacı Şaban,Bardakçı bunlar arasındadır.
SİLLE KONAĞI KÜLTÜR MERKEZİ:Sille İlköğretim Okulu na bitişik konak ,iki katlı ve uzun zaman okul binası olarak hizmet vermiştir.Günümüzde Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek ‘'Sille Kültür Evi'' olarak hizmet vermektedir.Turizim amaçlı faaliyetlere ,bilimsel toplantılara ev sahipliği yapmaktadır. Sanatsal Etkinlikler:Sille ye sanat tarihi açısından bakıldığında zengin bir içerik karşımıza çıkar.Çömlekçilik,mumculuk halı ve kilimcilik gibi eserlerin yanında halk sanatı eserleri de yerini bulmaktadır.Farklı kültürlerin burada yaşamış olmasının bu çeşitlilikte etkisi büyüktür.
Sille fiziki yapısı ,yaşayışı,üzerinde yaşayan medeniyetlerin kültürünü taşımasıyla gelenek ve görenekleri yansıtan bir havaya sahiptir.Hititler,Frigler,Bizanslılar,Selçuklular,Karamanoğulları ve Osmanlıların izlerini taşıyan Sille Cumhuriyet döneminde nahiye merkezi olmuştur.Günümüzde mahalle yerleşmesi özelliği taşımaktadır.
Restore çalışmalarından sonra yeni işletmelerle ziyaretçilerine güzel hizmetler sunan Sille yeni ve eskiyi birbirine harmanlayan çehresi ile misafirini beklemektedir. Tandır böreği ,geleneksel Konya kahvaltısı ve yöresel dekorların eşliğinde ikramlıklarla sessiz, huzurlu değişik bir gün yaşamak isteyenlerin adresi Sille köyü dür.
Sille de saklıdır zaman verir huzur
Taş evleri sessizce sırada durur
Bazen neşe bazen de hüzün verir
Bir başkadır Konya seni yaşamak
KONYALISIN ETLİEKMEK
ŞİMDİ TAM ZAMANI
ALIŞKANLIK NASIL KAZANILIR
KONYA ŞİİRLERİ
DERGAH-I MEVLÂNA DA
HOBİLERLE HAYATINIZI RENKLENDİRİN
ÇOCUKLARIN İLGİ ALANLARINI VE YETENEKLERİNİ TESPİT ETMEK
YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI -2
YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI -1
GÜNE İYİ BAŞLAMAK İÇİN 10 YÖNTEM