İBADETLERİMİZ AÇISINDAN ZAMAN KAVRAMININ ÖNEMİ

Yüce Rabbimiz ,bizlere sayısız nimetler bahşetmiştir.Zaman da önemli nimetler arasında ve ömrümüzü değerlendirme yönünde bir sermaye olarak görülmüştür.Zaman kavramı Ku'an-ı Kerim'de de geçmektedir.Allah c.c bazı surelerinde zamana yemin ederek söze başlamaktadır

1)Asr Suresinde :Zamana yemin edilmiştir.Asra yemin olsun ki .İnsan mutlaka bir ziyandadır.(Asr Suresi 1-2)

2)Duha Suresinde : Kuşluk Vaktine yemin edilmiştir.Yemin Olsun ki kuşluk vaktine(Duha -1)

3)Şems Suresinde: Güneşe yemin edilmiştir.Yemin olsun güneşe ve onun kuşluk vaktindeki aydınlığına (Şems -1)

4)Fecr Suresinde:Yemin olsun fecre ,On geceye , Çifte ve teke, Gitmekte olan geceye ,Akıl sahipleri için ,bunlarda gerçeği kanıtlayan bir yemin değeri var değil mi?(Fecr Sur. 1-5)yemin ederek başlayan ayetler zamanın önemine dikkat çekmektedir.

Zaman bizler için sermaye olarak görülmüş ,değerlendirmek ise bizlerin gayretine bağlı kılınmıştır.Bizler zamanımızı harcayacağımız tek gayenin Allah .c.c kulluk vazifesini yerine getirmek olduğunu unutmamalı ve bu yönde gayret göstermeliyiz.Rabbimizin emirlerine yerine getirmek de özen göstermeli ibadetlerimizi zamanında yapmaya dikkat etmeliyiz.Zaman kavramı ibadetler konusunda ayrı bir önem kazanmaktadır.Namaz ,Oruç,Zekât ve Hac gibi temel ibadetlerin vakit şartının olması da zamanın önemini arttırmaktadır.Misal verecek olursak;Vakit namazın vücûb (şart) sebebidir.Vaktinden önce kılınan farz sahih (makbul) değildir.Vaktinden sonraya bırakılan namaz da kazaya kalmış olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)namazın vaktin de kılınmasını vurgulamış ‘'Allah'ın en çok sevdiği amel hangisidir'' ? sorusuna ‘'Vaktinde kılınan namazdır''cevabını vermiştir.(Buhâri,Mevâkitüş-salât -5)

Zamanımızı en güzel şekilde değerlendirme yolu ibadetlerdir.Çünkü bizi Rabbimizin rızasına ulaştıracak önemli amellerdir.Kur'an-ı Kerim de ibadet Kavramı sıklıkla geçmekte ve önemi vurgulanmaktadır.İbadet Kavramı ayetler de çeşitli kapsamları ile ele alınmıştır

-Tevhid (Nisa 4/36) İtaat (Bakara 2/172) Dua (Mü''min 40/60) Boyun Eğmek (Fatiha 1/5) İman ve Salih Amel (Nisa 4/172/173) Allah ‘ı Tesbih Ve Sede (A'raf 7/206)Allah'I Bilmek Ve Tanımak (Zariyat 51/56) anlamlarında kullanılmıştır. Bu ayetleri incelediğimizde ibadetlerin kul olarak hayatımızda ki yeri ve önemi bir kez daha karşımıza çıkacaktır.

Zamanı değerlendirirken düştüğümüz yanlışlıklara değinecek olursak en çok düşülen yanılgı bir şeyleri ertelemektir. Özellikle ibadetlerimiz noktasında bu hataya çok fazla düşmekteyiz.Şimdi gencim daha sonra yaparım mantığı bu erteleme alışkanlığımızda en çok karşılaştığımız cümledir.Oysa ki sağlığımız ,gücümüz, enerjimiz yerindeyken ibadetlerimizi yapmak daha kolay olacaktır. İbadetlerimizin çoğu bedenen de iyilik istemektedir.Namaz kılmak ,oruç tutma ,hacca gitmek bedenende sağlık ve güç gerektirmektedir.Tabi ki dinimiz hastalık ve belli durumlarda kolaylıklar sağlamıştır. Fakat en güzel şekilde kurallarına uygun yapabilmek bahşedildiyse Rabbimize ibadetlerimizi öyle sunmak daha makbul olacaktır. Bunun için de zamanında ibadetleri yapmak geç kalmamak bizler için en güzel kazanım olacaktır. Daha sonrası için hiç birimizin garantisi yok maalesef .Bunu farkında olmamız zamanımızı olumlu yönde harcamamız için bizlere yol gösterici olacaktır.Ömür yolunda rehberimiz Kur'an ve Peygamber Efendimizin (s.a.v)sünnetleridir.Zamana karşı vereceğimiz mücadele de galip çıkmak için Hak yolunda olmak hepimize nasip olsun inşallah .

Yazarın Diğer Yazıları