Otomobil Satışında Yeni Döneme Girdik…

Her yıl binlerce insan araç alım satım işlemleri esnasında dolandırılıyor. Şikâyetler arttı mağduriyet arttı ve devlet artık yeni bir çözümle karşımıza çıktı. Peki nedir bu yeni yöntem.

Öncelikle eskiden araç ticaretinde noter işlemlerinin devam etmesi için alıcı ile satıcı arasındaki para ticaretinin bitmesi gerekiyordu. Başka isme ait hesaptan gönderilen işlemlerde ticaret sonrası süreçlerde büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Ama artık Güvenli Ödeme yöntemi var.

Güvenli ödeme yöntemi;

1- Alıcı ve satıcı anlaşıyor ve satıcı herhangi bir bankadan araç satış işlemi talebi açıyor.

2- Açılan talep sonrası bankanın verdiği referans numarası doğrultusunda, alıcı kendi kişisel bilgilerini sisteme giriyor.

3- Böylece sistem üzerinden alıcı ve satıcı eşleşmiş oluyor.

4- Alıcı bu hesaba parayı aktarıyor ve para bloke ediliyor.

5- Daha sonra noterde araç devir işlemi gerçekleştiriliyor ve alıcı satıcı bu esnada herhangi bir işlem yapmasına veya bankaya durumu bildirmesine gerek yok.

6- İnternet ortamından noterin girdiği devir bilgileri sistemden görünüyor ve banka bloke altında olan parayı satıcının hesabına aktarıyor.

            Sistem aslında hem alıcı hem satıcı koruma yönünde atılmış güzel bir adım. Peki banka kullanmadan satış olmayacak mi? Nakit satamayacak mıyım gibi düşünebilirsiniz.

            Evet eski sistemle satışlar devam ediyor. Alıcı ve satıcının talebi doğrultusunda, noter senetli satış olarak sistemi başlatabilir ve parayı elden verebilirsiniz veya gene kendi banka hesabınızdan satıcıya ücret gönderebilirsiniz. Noter bu aşamada senet tutulmasını tavsiye ediyor fakat senetleri görmek veya onu işleme dahil etmek gibi bir durum yok.

            Alıcı ve satıcının beyanına göre işlem gerçekleştiriliyor.

            Araç fiyatlarının yükseldiği ve dolandırıcılık yöntemlerinin arttığı bu dönemde Güvenli Ticareti kullanmak daha mantıklı olacaktır.

            Herkese güvenli sürüşler dilerim…


Yazarın Diğer Yazıları