D Segmentine Yeni Oyuncu

    Renault'un yeni oyuncusu Rafale ülkemizde satışa başladı. İsmi Renault'un 1930'lu yıllarda ürettiği Caudron-Renault Rafale'den geliyor. Bir dönem havacılık sektörü için üretim yapan Renault, tek kanatlı Rafele uçağı ile dönemin dünya hız rekorunu da kırmıştı. Şimdi ise geçmişe bir gönderme yaprak D segmentı Coupe modelini karşımıza çıkarttı.
Motor
    Renault Rafale, Renault markasının son dönemde diğer araçlarında kullandığı 200 HP gücüne sahip E-Tech Hybrid motoru ile geliyor. Üzerinde 2 kwh'lık bir batarya bulunan araç size uzun kilometreler elektrikle seyretme imkânı sunmazken, düşük emülsiyon ve düşük yakıt tüketimi vadediyor. 
    Benzinli motorumuz 1.2 litre ve 3 silindirli. 130 HP güç ve 205 Nm Tork değerine sahip. İçten yanmalı motorun verimlilik oranı ise %41'lik bir seviyede. Bu gerçekten yüksek bir oran. Elektrik motorumuz ise 50 kW (70 HP) güç ve 205 Nm tork değeri üretiyor. 
    0-100 performansı 8,9 saniye olan aracın maksimum sürati ise 180 km ile sınırlandırılmış. Yaptığımız test süresi boyunca 5,9 litrelik bir ortalama yakıt tüketimi elde ettiğimiz araç tutumlu kullanılırsa şehir içinde 5 litrelerde bir tüketim yakalayacağını söyleyebilirim.
    Tasarım / Donanım
    İsmi havacılıktan geliyor demiştik ve tasarımda bunu bize yansıtmaya çalışmışlar. Keskin hatlar, Coupe arka form ve yerden yüksek yapısı ile son dönemin trend tasarım unsurlarını üzerinde barındırıyor. Ülkemizde sadece Esprit Alpine donanımıyla satılacak olan araçta solarbay panaromik cam tavan standart olarak geliyor. Harman Kardon ses sistemi ve Open R Link sistemi ise segmentin ihtiyaçlarını karşılıyor. 
    4 Control Sistem
Araçta bir diğer güzel özellik ise arka tekerlerimiz ön tekerle beraber hareket ediyor olması. 50 km hızın altında ön tekerlerle ters yönde hareket ederek (ön tekerler 35° hareket ederken arka teker 5° açı yapıyor.) sizin dönüş çağınızı kısaltıyor. 50 km hızın üstüne çıktığınızda ise tekerler aynı yönde açı yaparak yol tutuşunuzu büyük ölçüde arttırıyor. (arka teker 1° açı yapıyor.)
    Araçta 4 farklı sürüş modu bulunurken, modlar arası geçiş yaptığınızda iç ambiyans aydınlatma rengi de değişiyor. Evet belki bu donanıma alıştık pek çok markadan ama Rafale'de iş bir tık farklılaştırılmış. Alpine tasarıma sahip koltuklarda da ambiyans aydınlatması bulunuyor ve siz iç mekan rengini değiştirdiğinizde koltuk aydınlatmasının da rengi değişiyor.
    Peki 2.650.000 TL'ye D segmenti bu araç alınır mı? İşte burada sizin tercihleriniz devreye giriyor. Peki siz bu fiyata böyle bir araç alır mısınız?

                                                                                                                                                                                                                                      Emre ALTINKAYNAK

 

Yazarın Diğer Yazıları