Fedakârlık sırası yüksek gelir gruplarında…
DÜNYA EDEBİYATLARINDA ŞEHİR VE ŞEHİRLİ İNSAN
KAİNATIN AŞKI
Kaybedilen İki Puan
Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
AİLE VE MUALLİMLİK
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Değerli Yeni Konya Okurları,
Bugün güzel bir başlangıca imza atıyoruz. Başlangıçlar çok önemlidir. Üstat Bediuzzeman Sözler adlı kitabının başında "Bismillah her hayrın başıdır.” der. Bu söz, kanaatimce "Besmele ile başlamayan her hayırlı iş sonuçsuz kalır.” hadisinin farklı bir yorumudur. Yüce yaratıcı Allah tarafından yoktan var edilen tüm varlık âlemi, varlığını O'na borçludur. O'nsuz her şey hiçtir. Dolayısıyla O'nun adıyla başlamak, olması gereken bir olgudur. Rabbim rızasına uygun bir kul olmayı nasip eylesin.
Kırk yıla yakın bir süredir üniversitelerde görev yapan bir akademisyenin gerek bilimsel hayatında edindiği birikim, gerekse yurtiçi ve yurtdışı bulundukları ortamlarda gözlemlediği ve okudukları üzerinden hayata, insanlığa, topluma, sanata, kültüre, edebiyata dair düşüncelerini ve izlenimlerini bulacaksınız burada. Hepinizin malumu güzel bir söz vardır: "Barikayı Hakikat Müsademeyi Efkardan doğar.” Yani "Hakikat güneşi, fikirlerin çatışmasından doğar.” Bizim burada yapmaya çalışacağımız; sütunumuzun da adı olan "Barika-yı Hakikat /Hakikat Güneşine ulaşabilmek için bir beyin fırtınası/fikir jimnastiği yapmak olacaktır. Umarım yazılarımız ilginizi çeker ve okuduğunuzda memnun kalırsınız.
Başlangıç konusunda, Doğuda ve Batıda söylenen pek çok söz vardır. Alın size birkaç tanesini aktarayım: Bütün iyi kitapların sonunda, Bütün gündüzlerin, bütün gecelerin sonunda, Meltemi senden esen, Soluğu sende olan, Yeni bir başlangıç vardır. (Edip Cansever), "Nasıl başlarsanız öyle bitirirsiniz.”, "Her şeyin en mühim noktası başlangıcıdır. (Eflatun), Bütün büyük işler küçük başlangıçlarla olur. (Cicero), İyi bir başlangıç işin yarısının bitmesi demektir. (Aristo), "En uzun yolculuklara bile ufak bir adımla başlanır. (Laotse), Başlangıcı parlak olanın sonu da parlaktır. (Hikem-i Ataiyeden), Binlerce kilometrelik bir yolculuk tek bir adımla başlar. (Lao Tzu), Her yeni başlangıç, yeni bir umudu da beraberinde getirir. (Canan Tan), Başarısızlık, daha akıllıca yeniden başlamak için bir fırsattır. (Henry Ford), Zengin bir hayata sahip olmanın sırrı, bitişlerden çok başlangıçlara sahip olmaktır. (David Weinbaum), Koşullara başlamak için mükemmel olana kadar beklemeyin. Başlamak, koşulları mükemmel yapar. (Alan Cohen), Hakikate giden yolda yapılabilecek iki yanlış vardır: Birincisi yolun sonuna kadar gitmemek ikincisi hiç başlamamak. (Buda),
Hemşerisi olmaktan gurur duyduğum asırlar önce yaşamış ve hala sözleri günümüz insanı için bir rehber/kılavuz olan Mevlana Celaleddin er-Rumi, bu konuda noktayı koyan güzel bir sözü vardır: Her gün, bir yerden göçmek ne iyi. Her gün, bir yere konmak ne güzel. Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş. Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. - Hz. Mevlana
Başlangıç kavramı çok geniş bir yelpazede kullanılan bir kavramdır. Çocukluğa başlangıç, Üniversite öğrenimine başlangıç, mesleğe başlangıç, evliliğe başlangıç vb. Yani hayatın herhangi bir aşamasında hep bizimledir başlangıçlar. Burada kriterlerimiz ne olmalı? Neye göre hareket etmeliyiz? Bu sorulara herkes kendince cevaplar verir. Ama kanaatimce mensup olduğumuz değerler sisteminde bütün bu sorulara cevaplar açıkça verilmektedir. Rıza-i Bari için hareket etmek lazım. Bu, kişinin kendisine, ailesine, yaşadığı topluma ve insanlık âlemine faydalı bir birey olması için çaba göstermesiyle eş güdüm gitmelidir.
Her yeni gün bir başlangıçtır umutlara. Hayırlı, huzurlu, mutlu günleriniz olsun.
DÜNYA EDEBİYATLARINDA ŞEHİR VE ŞEHİRLİ İNSAN
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
ABDULHAK HAMİD VE MAKBER ADLI ŞİİRİ
MUTLU OLMAK MI YOKSA HUZURLU OLMAK MI?
MEHMET ÂKİF’TE GURBET TEMASI 2
MEHMET ÂKİF’TE GURBET TEMASI 1
VADEDİLMİŞ TOPRAKLAR (ARZ-I MEV’UD)
Cömertlik Timsali Bir Gönül İnsanı
MEVLİDİ NASIL ANLAMALIYIZ
HAK AŞIĞI YUNAKLI MOLLA RAHİM