Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
AİLE VE MUALLİMLİK
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
FIRSAT
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Aylarca, belki de yıllarca, yoğun, zahmetli ve yorucu bir çalışma! Zaman olmuş gerekli izinler alınamamış, zaman olmuş, bir belgesel için bir kaç defa umre ziyareti yapılmış! Buna; "bir aşk mı” dersiniz? "Bir sevda mı?” adını siz koyun. Ama gerçekten ciddi, üzerinde iyi çalışılmış, belgelerle ortaya konmuş bir belgesel!
300 yıl kutsal topraklara ve Ortadoğu'ya hükmeden Osmanlı'nın yaptığı eserler ve suyollarıyla damga vurduğu bir kez daha gözler önüne serildi ve bilmeyenlere, gençlere adeta; "atanı unutma, onlara yan gözle bakma, ben Osmanlı değilim deme.” Mesajı iletildi.
Hz. Hacer ile başlayan kutsal su zemzem ile Osmanlı döneminde yapılan Mekke Su Yolları'nı anlatan Gazeteci-Yazar ve Yönetmen Dursun Özden, mukaddes topraklarda geçen 4 bin yıllık bir öyküyü dile getirdi.
Diyanet İşleri Başkanı'nın kendisinden objektif bakış açısıyla ve şiirsel bir anlatımla Zemzem Belgeseli yapmasını istemiş. Böylece 7 bölümden oluşan belgeselin çekimlerine başlanmış.
Su kristallerini inceleyen Japon bilim adamı Prof. Dr. Masaru Emoto, kendisine zemzem kristalinin hikâyesini anlatmış. Tokyo'da mikroskop ortamında zemzem kristalini incelerken çeşitli ses tınılarında o kristalin aldığı şekilleri göstermiş. Çan sesinde kristalin karardığını, ezan sesinde kristalin netleştiğini, tam bir yıldız şeklinde ve ortasında Kâbe'ye benzer bir doku oluştuğunu görmüş.
Kâbe içinde çekimlere izin alamamışlar fakat gizli çekimler yapmışlar. Kâbe dışındaki çekimlerle ilgili olarak o dönemin İslâm İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olan Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan çok yardım almışlar.
Sultan II. Abdülhamid, Cidde'nin 60 km güneyinde Kızıldeniz kıyısında bir su arıtma tesisi kurdurmuş. Dünyanın en tuzlu suyunu arıtarak yaklaşık yerin altından 3-4 metre ve 80 km. uzunluğunda Mekke'ye su getirtmiş. Bu arada Mekke ve Medine arasındaki 400 km'de Osmanlı izleri bulunmuş ve onlar da belgelenmiş. Revakları da kayıt altına almışlar, ama şimdi bu revakların yıkılıyor olduğunu görünce üzülmüşler. Tıpkı Zemzem Tower'in yerinde olan o kalenin yıkıldığı gibi.
Hz. Hacer'in, oğlu İsmail'e su bulabilmek için Safa ile Merve arasında 7 defa ümit ile korku arasında gidip geldiği anlarda zemzemin nasıl çıktığını da anlatan Özden, zemzemin kaynağıyla ilgili olarak şunları ifade etti: "Zemzem suyunun kaynağına indiğimizde gördük ki üç ayrı vadiden gelen sular tam da zemzem kuyusu denilen yerde birleşiyor. 3-5 metre öbür tarafa kuyu kazın oradan su çıkmıyor. Tavaf yapılan ve İbrahim Makamı denilen yerin tam altında 10,5 metre derinlikte zemzem kuyusu var. Zemzem kuyusunun diğer kuyulara benzemeyen honik şeklinde ilginç bir özelliği de var” dedi.
Zemzemin Sırları ve Mekke Suyolları anlatılırken üç kadının, sevda öyküsünü, sanat, edebiyat ve şiirselliği işin içine sokarak daha evrensel ve daha geniş kapsamlı bir belgesel elde edilmiş!
"Öykümüz Hz. Hacer ile başlıyor. Abbasi hükümdarı Harun Reşid'in eşi Zübeyde Hatun kendi maddi imkânlarıyla 40 km. uzunluğunda Mekke suyolu yaptırmasıyla devam ediyor. 1560 yılında Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hanımı Hürrem Sultan, kızı Mihrimah Sultan adına Arafat'tan Mekke'ye kadar 24 km uzunluğundaki Mihrimah Sultan Mekke Su Yolunu Mimar Sinan'a yaptırıyor. Mimar Sinan, Mihrimah Sultan'a âşık olduğu için sevdasını o suyolundaki taşlara âdeta bir oya gibi işlediğini gördük” şeklinde ifadelendirdi.
Hacca giderken, tavaf ve sa'y yaparken, zemzem içerken… bu duygularla hareket etmek, Haccı anlamlandırmak gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca tarihe imza atanların da hakkını teslim etmek, hem insani, hem İslami ve hem de vicdani bir görevdir.
Kâbe Yolcusu
Şeytanlar taşlanır, Allah adıyla,
Gönüller taçlanır, iman tadıyla,
Gözyaşı sel olur, haccın yâdıyla,
Mübarek yerdesin, Kâbe yolcusu.
Bu mübarek Mekke, Nebiye mekân,
Sayısız Müslüman, zikirde her an,
Eller kenetlenmiş, duada insan,
Mübarek yerdesin, Kâbe yolcusu.
Rabbin misafiri, muhacirsin sen
Hak emri işiten, muhabirsin sen
Hicrete yol alan, bir Hacer'sin sen,
Mübarek yerdesin, Kâbe yolcusu.
Arafat bizlere, öz şey anlatır,
Samimi dualar, her şey anlatır,
Şeytanlar pusuda, bir şey anlatır,
Mübarek yerdesin, Kâbe yolcusu.
Yaş sel olur akar, ilk gören için,
Tövbe günah yakar, hak bilen için,
Son yolculuktur bu, Hac giden için,
Mübarek yerdesin, Kâbe yolcusu. (22 ARALIK 2023)
AİLE VE MUALLİMLİK
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
NE KADAR SAMİMİYİZ?
MIZRAK ÇUVALA GİRMEZ
MANKURTLAR
SELÇUKYA NELER YAPIYOR?
GÖNÜL FATİHLERİ
16 KONYA EFSANESİ
ERENLER DÜNYASI
VAKT-İ MUHABBET