Yazılacak Çok Şeyimiz Var, Görecek Çok Yerimiz Var -3-

Çamardı

Olaysız sessiz bir diyar,
Dolaş, gez diyar diyar…
Çamardı adında güzel bir yer var!
Çamardı, çamlar içinde,
Can var, canlar içinde.
Burası sözün bittiği yer,
Huzur arayanın gittiği yer,
Sevginin, dostluğun yattığı yer,
Bülbülün, kekliğin öttüğü yer!
Çamardı; vatandan bir parça,
Her karış toprağa taşa,
Adını yazdıran atamdan bir parça,
Kefensiz orada yatandan bir parça!
Geziler, gezenlerin, aynı duyguyu, aynı hissiyatı… paylaşmaları ile bir anlam kazanır. Bizim de bu gezide Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak bu duygularla hareket ettiğimiz için büyük bir anlam yükleyerek döndük Konya’ya!


Bütün ekip, geziden; Konyalı bir Kaymakamı tanımanın mutluğuyla döndük! Bu kadar yaşımıza, bu kadar yaşamamıza rağmen, şimdiye kadar böylesine cana yakın, böylesine halkla iç içe, alçakgönüllü, her soruyu samimiyetle cevaplandıran, asla ukalalık etmeyen… bir tavır içinde olan devlet görevlisiyle karşılaşmadık. Herhalde bu haslet olsa gerek, bizim de kanımız kaynadı Kaymakama. Gezimizin her etabında bizimle oluşu, otelimize kadar gelerek bize yakınlık göstermesi, Ecemiş yerleşiminde Alabalık ikramı, gece geç saatlere kadar sohbet etmesi, ertesi gün Mahmatlı köyünde baraj gezisine katılması, köy kahvesinde halkın içine karışması…bunları üst üste koyduğumuz zaman dediklerimizin haklılığı ortaya çıkar.


Mahmatlı köyünü anlatmadan, yazımın eksik olacağı kanaatindeyim. Baraj yeni kurulmuş, insanları cana yakın. Siz insana bir adım yaklaşınca, onların size koşar adım geldiklerini görüyorsunuz. Köy zengin. Cami şadırvanından sıcak su akıyor. Her evin damında güneş enerjileri var. Bize misafirperverliklerini gösterdiler! Sıkma ikramı, tatlı ve yeterince çay servisleriyle gönlümüzü fethettiler! Köy kahvesinde oturup köylüyle sohbet ediyoruz;  bir vatandaş; “bizim burası kiraz üretiminde önde. Eğer kirazlarımızı 2-3 gün içinde satabilirsek ne ala, değilse atmak durumunda kalıyoruz. Zira soğuk hava deposu yok. Halbuki bir kişinin tek başına yapabileceği depo 300.000 TL’ye mal oluyor. Milletvekillerinin yanına yanaşılmıyor. Köyümüze gelip “derdiniz nedir” diyen yok. Niğde valisini hiç görmedik! Sağ olsun kaymakamımız aramıza katılıyor, derdimizi dinliyor, problemlerimize çare oluyor! İl Genel Meclisi’nin soğuk hava deposu yapmasını istiyoruz.” Diye derdini bize döktü.


Niğde gezimizde bize en güzel karşılama; YAZSAN-BİR (Yazarlar Sanatçılar Birliği)’in, aşıklar ve şairlerle hazırladıkları şölenle yapıldı! Yazsan-Bir, tarihi Ak Medrese’de çalışma yapıyor. Belediye burayı; kültür, sanat, edebi ve ilmi çalışma yapacak kuruluşlara tahsis etmiş! Konya yazarlar Birliği ile, Yazsan-Bir arasında gönül köprüsü kuruldu! Bundan sonraki bütün kültürel faaliyetlerin birlikte yapılması önerisinde bulunuldu. En azından bendeniz böyle arzu ediyorum. Mesela; Kitap fuarları tertip edilip, yazarların, kitaplarını imzalamaları, konferanslar vermeleri, söyleşiler yapmaları yerinde olur. Niğde, tarihi korumuş! Niğde kalesi hala ayakta! Tamamı olmasa da, hiç olmazsa, “kale” diyebileceğimiz bir eser var ortada! Niğde camilerini gezerek ve kır pidesi yiyerek iki günlük gezimizi noktalamış olduk!


Gezi süresince Konyalı yazarlara refakat eden,  yeme ve yatma konusunda desteğini esirgemeyen, iki günümüzün dolu dolu geçmesini sağlayan başta Çamardı Kaymakamı sayın Mehmet Fevzi Dönmez’e, KOP görevlisi H. İbrahim Tongur’a, Niğde Milli Eğitim Müdür yardımcısı Yusuf Tüfekçi’ye en içten şükranlarımı sunmak isterim.


Yazarın Diğer Yazıları