Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
AİLE VE MUALLİMLİK
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
FIRSAT
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Müttefikimiz (!) ABD Türkiye'ye yıllar boyu ihanet etmiştir. Yaşadığımız olaylar ve bu güne kadar ülkemiz üzerinde estirilen sömürü hegemonyası, bir türkü üzerinden nasıl içimize sokuluyor?
Batı'nın tabii ki de ABD'nin Türklere zerre kadar yardım ve desteği olmamıştır. Her fırsatta ayağımıza pranga vurmanın yolunu aramış, Türkiye'yi her açıdan ele geçirmek için olmadık Bizans oyunları oynamıştır ve oynamaktadır.
"Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman… türküsünün hikayesi üzerinden haraketle bir ihanet üzerinde durmak istiyorum.
Zeytinyağlı Yerim de Aman
O türküyü bilmeyeniniz yoktur. "Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman” diye başlar, "Senin gibi cahile, ben efendim diyemem aman” diye de devam eder. Rivayet o ki, türkü Bursa yöresine ait. 2 Kasım 1954'te İhsan Kaplayan kaynak gösterilerek Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiş. Ama sanıldığının aksine sıradan bir türkü değil. Siyasi ve ekonomik nedenleri olan tarihi bir hikâyesi var.
MARSHALL PLANI'NIN UZANTISI
2'nci Dünya Savaşı sonrası Amerika bir yardım paketi hazırlar. Adı da Marshall Planı'dır. 1947'de önerilir, 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe girer. Türkiye ile birlikte 16 ülke yararlanır. ABD çok eski yıllardan beri dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Haliyle ülkede birikmiş olan mısırı eritmenin yolu da bunu diğer ülkelere satmaktan geçecektir. Amerika elindeki mısır dağını eritmek için Marshall Planı'ndan faydalanmak isteyen ülkelere mısırözü yağı alma ön koşulu koyar. Türkiye de buna karşılık ilk margarin fabrikasını kurar. Sırf bu yüzden birçok zeytin ağacı yerinden sökülür. Elde kalan zeytinlerden elde edilen yağ da ABD'ye satılır ve mısırözü yağı olarak bize geri döner.
MARGARİN SATABİLMEK İÇİN
Ve mısırözü yağını teşvik etmek amacıyla ısınan zeytinyağının kanser yaptığı bilgisi kamuoyuna pompalanır. Oysa zeytinyağı en zor yanan sıvı yağlardan biridir. Sonuç olarak Türk insanı bu tarz haberlerle zeytinyağından uzaklaştırılıp margarine alıştırılır. Bu da yetmez, zeytinyağı hakkında olumsuz imaj oluşturmak için bir de türkü siparişi verilir. Bir anda döneminin en popüler türküsü haline gelir. Yetmez, türkünün devamında olduğu gibi basma fistan giyen kadınlar da zamanla sentetik kıyafetlerle tanışır.
AŞKI ANLATAN YUNAN ŞARKISI
Gerek Prof. Dr. Kenan Demirkol'un yazıları, gerek Prof. Dr. Canan Karatay'ın açıklamaları hep bu yönde. Diyorlar ki: "Türkiye'de 1952'de margarin üretimine başlandı. O tarihe kadar insanlar tereyağı ve zeytinyağı yiyorlardı. Margarin satılabilmesi için her yol denendi. Zeytinyağlı yemenin, pamuklu kumaş giymenin aşağılanmış bir davranış olduğu algısı yaratılmak üzere bir halkla ilişkiler mucizesi gerçekleştirildi. 1954'te ‘Zeytinyağlı Yiyemem Aman' türküsü derletildi. Aslında Yunan şarkısı ve bir aşkı anlatıyor. Pek çoğumuz altında yatan gerçeği bilmeden bu türküyü matah bir şeymiş gibi yıllarca söyledik ve halen de söylemeye devam ediyoruz.”
Prof. Dr. Karatay da diyor ki;
"Zeytinyağlı yerim de aman,
Basma da fistan giyerim aman,
Margarinleri yiyenlere,
Ben akıllı diyemem aman
Kaldım duman altı yerlerde,
Tertemiz havamız nerelerde,
Kaldım duman altı yerlerde,
Ah şekersiz çayım nerelerde
Zeytinleri yerim de aman,
Basma da fistan giyerim aman,
Çocuklara şeker verene,
Ben akıllı diyemem aman,
Çocuğuma zarar verme derim de aman
Kaldım trans yağlar içinde,
Faydalı yağlar nerelerde,
Sağlıklı yaşıyoruz biz artık,
Ekmek şeker yiyenlere çok yazık. (01 NİSAN 2024)
AİLE VE MUALLİMLİK
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
NE KADAR SAMİMİYİZ?
MIZRAK ÇUVALA GİRMEZ
MANKURTLAR
SELÇUKYA NELER YAPIYOR?
GÖNÜL FATİHLERİ
16 KONYA EFSANESİ
ERENLER DÜNYASI
VAKT-İ MUHABBET