TEYAD, Hayırlı Olsun

Yıllar önce, bir ilkbahar mevsimiydi. Bir dostum: “Kazım hocam, tebliğ cemaatinden Nimetullah hoca efendi Konya’ya gelmiş, gidip sohbetinde bulunalım” demişti. Bendeniz de; “neredeymiş? Hangi dernek veya vakıfta imiş?” diye sordum. -Şimdi derneğin ismini unuttum.- Birkaç arkadaşla birlikte gittik ve Nimetullah hoca efendiyle, tanıştık, sohbetinde bulunduk.
Nimetullah hoca efendi, Asya ülkeleri, özellikle Rusya ve civarında İslamî hareketlere son derece ihtiyaç olduğunu, bu yörelere gidip tebliğ yapmanın önemini anlattı. Kendisi, tebliğ cemaatinden olduğu için dünyada gezmediği, tebliğ için gitmediği yer kalmamış! Onun için, kalacak yer, yatacak mekan önemli değil! Hatta sohbetinin bir yerinde bendenize; “haydi hazırlan seni götüreyim, senin gibi insanlara ihtiyaç var” demişti. Bu söz üzerine bazı arkadaşlar, “Hocam ben hazırım” diyerek balıklama atladı. Bendeniz; “hocam, teşkilatsız, kuralsız, gelişigüzel olmaz bu işler, sıkıntı yaşarız sonra. Hizmet yapacağız diye problem oluştururuz. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım. Bu hususta bir dernek kurulur, teşkilatlanılır, o şekilde gidilir” demiştim. Sohbette bulunan arkadaşlar da, bu sözümü teyit ettiler. Böyle bir işe kim girebilir? Diye düşünürken aklımıza İttifak Holding’in o zamanki başkanı Seyit Mehmet Buğa geldi.
Telefon ettik, randevu aldık. Sağ olsun o da kabul etti. Odasına vardığımız zaman, bizi nezaketle, edeple, sevgiyle karşıladı! Meseleyi kendisine açtık. Dinledi, dinledi, dinledi… sonunda bize şunları söyledi; “arkadaşlar, İslamî konularda hizmet etmek için elimi değil, gövdemi taşın altına sokmaya hazırım, ancak böyle olmaz. Bunun yolu yordamı var, dernekleşerek, teşkilatlanarak işe girişilirse, bendeniz de yanınızda yer alırım. Kazım hocamın olduğu yerde ben de varım” demişti.
O zaman bu iş olmamıştı. Fakat Seyit Mehmet Buğa’nın kafasında bu husus sanırım yer etti ki yıllar sonra TEYAD adıyla bir dernek faaliyete geçmiş! Eğer, bizim o zamanki görüşmemiz, konuyu gündeme getirmemizden yola çıkmamış bile olsa, büyük bir eksiklik olduğunu hissetmiş olmalı ki bu dernek kurulmuş! TEYAD’ın açılımı; Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği.
İnanın düne gelinceye kadar böyle bir derneğin varlığından haberim yoktu. İkindiden sonra Yazarlar Birliği’nden çıktım, yürüye yürüye Alaaddin Caddesi ve Zafer’den geçerek eve gidiyordum. İçimden bir his, Fevzi Çelik çarşısı arkasındaki sokaktan geçmemi söyledi. Buna tevafuk mu dersiniz, tesadüf mü?... ne derseniz deyin, ama iyi ki de buraya sapmışım. Sokağın başında, eskimeyen arkadaşlar, dostlar, aynı davanın insanlarını görünce şaşırdım ve de sevindim. “Hayır ola” deyiverdim. eski beş katlı bir dershanede tamirat yapılıyordu. Meğer burasını dernek binası olarak dizayn ediyorlarmış! M. Emin Tekpınar ve Yücel Kemendi ile kucaklaştık, diğer dostlarla musafaha ettik. Tekpınar; “hocam sizi de istişare kurulunda görmek istiyoruz” dedi.  Ben de, “inşallah” diyerek ayrıldım. Elbette bu dernek; benim ve benim gibi eğitimcilerin hizmet edeceği kutsal yerdir!       
Teyad kurucuları, bendenizin de yıllardır tanıdığım, beraber çalıştığım, İslam davasında omuz omuza olduğumuz  hizmet erleri! Bu muhteremler, başbaşa vermiş, günlerce mütalaa etmişler ve böyle bir dernek kurmakta karar kılmışlar!
Derneğin kurucuları hepimizin de yakından tanıdığı isimler; Seyit Mehmet Buğa (Başkan- İş adamı), Nurettin Kılıç (Başkan yardımcısı- emekli KOSKİ Genel Müdürü), Muzaffer Özen (Başkan yardımcısı- iş adamı), Yücel Kemendi (Başkan yardımcısı- Eğitimci/ yazar), M. Emin Tekpınar (Sekreter- Emekli Bld. Başk. Yardımcısı), Şuayip Gökalp (Sayman- İş adamı), Hidayet Onur (Üye- İş adamı), Mehmet Sözer( Üye- Refah Partisi eski il başkanı, İş adamı), Hasan Oğuz ( üye- Emekli  Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı), M. Ali Gökçek ( Üye- Emekli Şube Müdürü), Abdullah Uyar (Üye- İş adamı).
“TEYAD’ın hizmetleri arasında; Konya başta olmak üzere Türkiye genelinde Eğitim, yardımlaşma ve Araştırma faaliyetlerine destek olmak. Ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, çözüm üretme odaklı, tarihi, kültürel ve dini değerlerimize sahip çıkan nesiller yetiştirmek. Eğitim kurumları, kariyer merkezleri kurmak, sanayici ve esnafın ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirmek. Kurumların kurumsallaşmasına destek vermek ve sosyalleşmelerine yardımcı olmak. Sosyal içerikli Aile Danışma Merkezleri kurarak; toplumun sosyal dejenerasyonunu önlemek…
Aynı davanın insanlarıyla birlikte çalışmaktan şeref duyacağımı belirtir, derneğin; Konya’ya, ülkeye, dünyaya ve insanlığa hayırlar getirmesini yüce Mevla’dan niyaz ederim.


Yazarın Diğer Yazıları