TEMAD ’da Şiir

Yıllarca Türkiye'nin savunulmasında, düşmana karşı kahramanca mücadele vermiş, terörün önlenmesinde büyük katkıları olmuş, askeri alanda can siperane hizmet etmiş birbirinden değerli astsubay emeklileri bir araya gelerek dernek oluşturmuşlar. İsmi de çok anlamlı; TEMAD!

TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği), 17 Ekim 1984 tarihinde kuruldu. Kurulduğundan bu yana büyümüş, Türkiye'nin birçok ilinde ve ilçelerinde teşkilatlanmıştır.

TEMAD'ın temel ilkeleri; üyeleriyle sürekli ve sağlıklı ilişki kurmak. Meslekdaşlarının sorunları ile toplumsal konularda, düşünen, üreten, çözüm öneren, projeler geliştirmek. Kamu yararına hizmet yapmak ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapmak. Üyelerini sosyal ve kültürel etkinliklerle bir araya getirmek.

TEMAD Konya Şubesi, her Perşembe günü, kültür, edebiyat, tarih, ilim…konusunda kendini ispat etmiş değerleri dernek binasında ağırlayarak, kültür şöleni yapmaktadır.

Geçenlerde cebim çaldı. Baktım sevgili şair dostum, gönül insanı ve edebiyat âşığı sevgili Tayyar Yıldırım. Memnuniyetle açtım telefonu.

Şöyle bir teklif getirdi; "Kazım hocam, Koyunoğlu İkindi sohbetlerindeki program gibi; Konyalı şairler olarak bir program da TEMAD'da yapar mıyız?” Böyle bir teklif size gelse ne yaparsınız? Kabul mü edersiniz? Yoksa; "işim var gelemem, benim bunlarla uğraşacak vaktim yok” mu dersiniz? Şahsen bendeniz böyle bir teklifi red etme durumum olamazdı ve şimdiye kadar da olmamıştır.

Tabii ki, kültür, edebiyat ve de konu şiir olunca kabul etmemek olmazdı. Zira davete icabet gerekirdi. Bendeniz de; "neden olmasın” diyerek teklifi kabul ettim. Öncelikle Tayyar Yıldırım'a teşekkür ediyorum.

Konya'mızın değerli kültür insanı, anılarla ve şiirle dopdolu olan İsmail Detseli de aynı. Onu da yakinen tanırım. Tayyar Yıldırım'ı söz konusu etmiyorum, çünkü teklifin sahibi oydu. Ama onun da böylesine güzel programlarda mazeret ileri sürmeyeceğini adım gibi biliyorum. Koyunoğlu İkindi sohbetlerindeki program teklifimi ve Yeni Konya gazetesindeki köşemde birkaç Cumartesi devam eden; "KONYALI ŞAİRLER” yazı dizisine itiraz etmediği gibi…

Sevgili gönül dostları, insanı ayakta tutan; kültürdür. Kültür bağları kopmuş bir milletin yaşama şansı yoktur.

Gerçekten TEMAD, güzel bir ortam oluşturmuş kültürel konuda. Her hafta Perşembe günleri saat 14.00'de; Edebiyat, kültür, sanat, tarih, sosyal olaylar… konusunda üyeler bilgileniyor. Bu, hem hoşça vakit geçirip, insanlar hakkında ileri geri konuşmayı önlüyor, hem de kültüre hizmet ediyor. Böyle bir program düşündükleri için tüm TEMAD yönetici ve üyelerini tebrik ediyorum.

Aslında Konya'daki birçok sivil toplum kuruluşu, kültür, edebiyat, sanat, tarih, dini ve milli konularda programlar yapıyor. Bu yönüyle hepsi teşekkürü hak ediyor.

  1. Şair İsmail Detseli ile birlikte girdik. Onunla yolda karşılaşmıştık. TEMAD'daki havayı çok samimi ve içten buldum. Hepsine canı gönülden muhabbetlerimizi sunduk. Aynı samimiyeti Aydınlar Ocağının Sille Salı sohbetlerinde de görmüştüm. Öyle sıra sıra dizilmiş koltuklara oturarak, dinleyerek, konuşmacıların da kürsüde masada konuşması o kadar samimi gelmiyor bana. Hatta daha samimi olması için, şark usulü tabir ettiğimiz, divanlara- eğer minder olursa daha iyi olur- bağdaş kurup, dinleyenlerin; yanımızda, dibimizde olmaları insanı bir kat daha ısındırıyor ortama.

Bizim programı o kadar ilgiyle takip ettiler ki, adeta nefesler tutuldu. Sorulan sorular da çok mantıklı ve yerindeydi. Şiire doydu TEMAD.

Bu program vesilesiyle bir kez daha TEMAD yönetici, üye ve programı güzel bir biçimde yöneten BAHRİ KILINÇEL'e en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

Yalnız, yazımı noktalamadan bir hususa parmak basmak istiyorum; dernek binasının daha büyükçe olması, geniş bir konferans salonuna kavuşması, uğrak yeri olarak şehre ve insanlara yakın olması, duyuruların daha geniş kitlelere ulaşması, derneğe ait bir dergi ve yayın organının bulunması ve yıllık bir çalışma takvimi belirlenmesinin…isabetli olacağı düşüncesindeyim.


Yazarın Diğer Yazıları