ŞEHİRLERİN RUHU

Şehirler "Medine” olmalı, medeni olmalı. Bana senin olduğun şehir lazım. Şehirde nefes almak bile cana yeter. Şehir güzelse insan yüzünden. Aynı şehirde sen varsın ben varım biz yoksak, o şehir şehir değildir; "ona soğuk yüzlü, betonla kaplı heyula kent” denir.

Şehrin gökyüzünde unuttuk kendimizi. Damların üstünde yükselen kuleleri görmek için şehri terk etmek gerekir. Mevzu bildiğin gibi, şehir kalabalık insanlar yalnız. Bu şehri sevmemin tek nedeni köşe başını döndüğümde seninle karşılaşma ihtimalimdir…

 

Mimar Mühendis, Akademisyen, Siyasetçi, XX. Dönem Konya Milletvekili. 1954, Konya doğumlu. Prof. Dr. Ahmet Alkan, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı, Dekan Yardımcısı, Kültür Bakanlığı Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Ahmet Alkan, 1995 genel seçimlerinde DTP'den XX. Dönem (24.12.1995 – 18.04.1999) Konya Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı.

TYB Konya şubesi, kültürel etkinliklerine ara vermeden devam ediyor. Bu hafta sonu Cumartesi günü internet ortamında icra edilen programın konuğu idi Prof. Dr. Ahmet Alkan. Bir şehircilik uzmanı olarak şu konulara parmak bastı:

 

"Şehirleşmenin yükseklikle, yataylıkla ilgisi yoktur. Sürekli planlama gerekir. Şehirlerimizin, ülkemizin, toplumun ve milletimizin bir ideal etrafında birleşecek sağlıklı bir ana fikri yoksa, anlaşılmaları, yaşanmaları konusunda önemli sorunlarla karşılaşırız. Şehirlerin esneklik içerisinde sürekli planlanması, her an bitmeyen bir değerlendirme, yorumlama ve an içinde neyi tarif ediyorsa, neyi gerektiriyorsa, odağında insan olarak planlamayı devam ettirmek ve hemen müdahale etmek, vakit geçirmeden değiştirmek gerekir.

Şehir uzmanları diyor ki; "şehir, üzerine kurulduğu doğa ile zıtlaşmamalıdır, onu adeta bir jel tabakasıyla kaplıyormuş gibi onun dokusuna, eğrilerine, hatlarına uyum sağlamalıdır, onu rahatsız etmemelidir. Şehirlerin, dünyayı da güzelleştirme gibi bir özelliği olmalıdır. İnsanın, içinde mutlu olacağı bir çevre inşa ettiğimiz zaman dünyanın da güzelleştiğini göreceğiz.”

 

TYB Konya şubesini gönülden tebrik ederim. Şehrin kültürel hafızasını korumada, aklını terletmede zirve dersem yanılmış olmam. Sivil Toplum kuruluşları içinde faaliyetlerinden en çok söz ettiren, gönüllere taht kurmuş bir teşkilattır. İyi ki varsınız TYB!

 

Bizim Eller!

Bu vatanda imzamız var,
Atalardan bir yadigar,

Gezsen her an diyar diyar,
Dosta vefa bizim eller!

 

Nakış nakış ilmek ilmek,

Hatırlarla dosta gelmek,

Ölümleri düğün bilmek,

Cana safa bizim eller!

 

Bacıyanı ıhvanıyla,

Abdalanı ahbabıyla,

Ahileri erbabıyla,

Sadra şifa bizim eller!

 

Tasavvufun pirleriyle,

Şehit olan erleriyle,

Alnındaki nurlarıyla,

Derde deva bizim eller!


Yazarın Diğer Yazıları