PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Konya Aydınlar Ocağı'nın düzenlediği Salı Sohbetinde SELÇUKYA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ Başkanı Şair Yazar Fatma Şeref Polat, vefatının ellinci yıl dönümünde ünlü şair yazar Şükufe Nihal'in hayatı ve eserlerini anlattı. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonundaki programda Polat, şiir ve romanlarıyla tanınan Nihal'in milli mücadele dönemine damgasını vuran kadınlardan olan Şükufe Nihal ile ilgili şu bilgileri verdi:
"1896'da Nazire Hanım ile Miralay Ahmet Abdullah Bey'in kızı olarak İstanbul Yeniköy'de dünyaya gelen Nihal'in baba tarafından dedesi, Sultan V. Murad'ın sertabibi iken sürgün edilen Doktor Emin Paşa, anne tarafından dedesi de Kâtipzadeler'den Binbaşı Şevket Bey'dir. Kâtipzadeler, Fatih Sultan Mehmet'in Nakkaşbaşısı Mehmet Efendi'ye kadar dayandırılan Kastamonu'nun ileri gelen ailelerindendir.
Türkiye'nin ilk üniversite mezunu kadını olan Şükufe Hanım küçük yaşlarda yazmaya ilgi duymuş ve farklı bir şahsiyet olarak yetişmiştir. Ne tarafına bakarsanız bakın, Şükufe Nihal'in bir ilki yaşadığını görürsünüz. Babasının görevleri nedeniyle hem Şam'da hem de Selanik'te bulundu. İyi bir eğitim aldı, sosyal meselelere duyarlı bir insan olarak yetişti. Darülfünun'dan mezun olan ilk kadın oldu.
Ahmet Hamdi Tanpınar, onun şiirleri için;
‘Nihal'in şiirleri bana insan eli değmemiş kumaşları hatırlatıyor”
Demiştir.
Şükufe Nihal milli mücadele döneminin önder kadınlarından biridir. Sultan Ahmet Mitinginde Halide Edip'in ardında ikinci sıradadır ama Fatih mitinginde Şükufe Hanımı birinci sırada görürüz. Orada çok etkileyici de bir konuşma yapmış ve:
"Ey aziz vatan, beşiğimiz sendin, mezarımız yine sen olacaksın!” demiştir.
Nihal'in 1912 yılında eğitimci ve ders kitapları yazarı Mithat Sadullah Sander Bey ile evlenmiş, 1915 yılına kadar süren evlilikten oğlu Necdet dünyaya gelmiştir.
Şükufe Hanım daha sonra İstiklal Savaşı yıllarının politikacısı Ahmet Hamdi Başar ile ikinci evliliğini yapmış ve kızı Günay dünyaya gelmiştir. Sosyal yönüyle bilinen yazara, özel hayatına istinaden (aşkların şairi) diyenler olmuştur.
Vatan aşkı ve memlekete hizmet etme azminde olan Nihal, dip dalga tesirine sahip etkili bir şair, yazar ve hatiptir. Şükufe hanım yazı hayatının yanı sıra kültür meclislerinde bulundu, öğretmenlik yaptı ve 1946'da erken emekli oldu. İkinci eşiyle uzun yıllar evli kalmalarına rağmen nihayetinde ayrıldılar.
Bir trafik kazasında ağır yaralanan Nihal yürüyemez duruma geldi ve bakımevine alındı. Hayatının bundan sonraki döneminde sadece sustu, hiç konuşmadı. 24 Eylül 1973'de vefat etti ve biz onu ellinci ölüm yıl dönümünde rahmetle anıyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.
Türkiye'mizin istikbal ve istiklali için mücadele eden tüm kadınlarımızı rahmet ve hürmetle yad ediyorum. Gerçekten Anadolu'yu Ana dolu yapan böylesi kadınlarımızdır. Hepsine minnettarız. Rabbim; edip, şair, mütefekkir, gönül ehli kadınlarımızın sayısını artırsın.
Kadınlarımız!
Allah'ın kulları gerçek yarimiz,
Peygamber doğurur kadınlarımız,
Annemiz, bacımız, diğer yarımız,
Edeple yoğurur kadınlarımız!
Kızımız, komşumuz, her an varımız,
Sevginin odağı can diyarımız,
Aile temeli hak miyarımız,
Cennete çağırır kadınlarımız!
Dünyaya yön veren sözler var onda,
Canlara can katan özler var onda,
Duygusal varlıktır nazlar var onda,
Hak dava bağırır kadınlarımız!PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER