Sadreddin Konevi’nin Evrensel Mesajları

Konya şehri; "Benim Şehrim”. Allah'a hamdediyorum, Konya'da doğup büyüdüğüm için. Ne kadar şükretsem az; Konya gibi mana şehrinde ömrümü geçiriyor olmaktan, burada ilim, kültür, edebiyat, tarih ve sosyal konularda değerli insanları tanımaktan, onların fikirlerinden yararlanmaktan haz alıyorum.

Konya, bendenize çok şeyler verdi. Mevlana, Şems, Sadreddin Konevi, Ateşbazı Veli, Cemel Ali Dede, Tavus Baba, Sahip Ata, Karatay, Osman Rumi, Hasan Rumi ve adını sayamadığım daha pek çok değerleri bağrında barındıran, birçok peygambere mekân olan Konya'da yaşamak bir ayrıcalıktır bendeniz için.

Konya, Mevlana sayesinde dünyaya tanıttı kendisini. Ancak Mevlana kadar değerli, onun kadar ilim ve irfan sahibi bir büyük daha var; Sadreddin Konevi. Konevi, Mevlana'nın çağdaşı. Onunla birlikte sohbet etmiş, onun sofrasına misafir olmuş, ders halkalarına katılmış büyük bir derya! Mevlana ile Konevi ayrılmaz bir dost. Mevlana'nın vefatı esnasında cenaze namazını, üzüntüsünde kıldıramayıp bayılmıştır. O derece birbirine bağlı ve sadık, ayrılmaz ikili.

  1. ile ilgili çalışmalar yapmayı Rabbim nasip etti. Sayısız şükürler olsun. Hep merak ederdim; "neden, Mevlana ile ilgili bu kadar çalışma yapılıyor da, Sadreddin Konevi ile alakalı çalışma yapılmasın? En azından bir Konyalı olarak bendenizin bu hususta bir çalışmam olmasın?” diyerek yola çıktım. Bir süre önce; "Evrensel Mesajlar” serisini hazırlamaya yöneldim. Bu çalışmalar arasında bir tanesi de; "SADREDDİN KONEVİ'NİN EVRENSEL MESAJLARI” adıyla bir kitap çalışması yaptım. Kitabım 2013 yılında NKM (Nüve Kültür Merkezi)'de piyasaya çıktı.

SADREDDİN KONEVİ'NİN EVRENSEL MESAJLARI'ndan kısa kısa birkaç anekdot aktarmak istiyorum;

Konevi'nin Tasavvvufa bakışı, tasavvufa getirdiği yenilikler, fikir ve düşünceleri. Konevi, Vahdet-i Vücut anlayışını sistemleştirmiş, bu yönüyle Mevlana ve İbni Arabi'nin yolundan gitmiştir.

Sadreddin Konevi'ye göre Tasavvuf; kalbi saf kılmak, kötülüklerden temizlemek demektir. Tasavvuf; İnsanın kalbini, Allah'ın muhabbetine bağlamak, Resulullah'ın söz, hareket ve ahlakına uymak, yolundan gitmektir.

Mevlana, Konevi'ye büyük saygı gösteriyor, ilmini, irfanını takdir ediyordu. Bir gün bir toplulukta namaz kılacağı zaman Mevlana'ya imamlık teklif etmişlerdi. Mevlana;

-"Biz Abdal erleriz, nerede olursa orada oturur kalkarız. İmamlık, Tasavvuf ve temkin ehline yaraşır” diyerek Sadreddin Konevi'yi öne sürmüş, imamlığa geçirtmişti. Mevlana daha sonra şunları söyledi;

-"Allah'tan korkan bir imamın arkasında namaz kılan, peygamberlerin arkasında namaz kılmış gibi olur.” Mevlana, Sadreddin Konevi'yi şu sözlerle övmüştür;

-"Bestamlı Beyazıt'la, Bağdatlı Cüneyt, bu zamanda yaşasalardı, bu Allah erinin bindiği atın eğer örtüsünü taşırlar, ona seyislik ederlerdi.”

SADREDDİN KONEVİ'NİN EVRENSEL MESAJLARI” kitabında, Konevi'nin Moğollarla mücadelesini de görmek mümkün.

Konevi'yi iyi anlamının yolu, mesajlarını anlamaktan geçer. O'nun vahdet-i Vücut anlayışı, İslam'ın ehli sünnet bakışına ters değildir.

16 Eylül 2019 Pazartesi günü SELÇUKYA KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ'nde Sadreddin Konevi ile ilgili güzel bir konferans vardı. Huzurla dinledik. Değerli yazar Hüzeyme Yeşim Koçak kardeşim, güzel anlatımıyla dinleyenlere kültür ziyafeti çekti. Dernek yetkililerine ve değerli yazarımıza teşekkür ederim. Özellikle yazarımızın kaleme aldığı; "nefha” isimli romanı, Sadreddin Konevi'yi anlatıyor, onun gönül dünyasından esintiler sunuyor.


Yazarın Diğer Yazıları