PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Adam Olan Kişi!
Arabaya binen kendini n’oldum sanır,
Ne yavaş gitmeyi bilir, ne kural tanır!
Kırmızı ışıkta durmak, adamlık işi,
Topluma saygı gösterir, adam olan kişi!
Her şey kurala bağlı, ilkeyle yürür,
İnsana saygı duyan, hep saygı görür!
Sevilmek istersen, seveceksin,
Aymazlığa son vereceksin!
Yaz gelince, “acaba bu yaz trafik kazası olmadan bir yaz mevsimi geçirecek miyiz?” diye kendi kendime soruyorum. Ama nafile! Her yaz mutaddan oldu; “katliam gibi kaza!”, “kazada bir aile yok oldu!”, “hatalı sollamada şu kadar kişi öldü!...”
Trafik kazası; tamamen insanın elinde olan bir mesele! Bunun takdirle alakası yok! Neden mi? kader; insanın elinde olmayan konular. Bu, şu demektir; aklı, mantığı, bilgiyi kullanıp, her türlü tedbiri aldıktan sonra, aklı aşan, bilginin işlemediği… hususlarda Allah’ın hükmü geçecektir. Allah, kuluna verdiği irade-i cüziye sayesinde, onun, dünyadaki bütün işlerde gayret etmesini, kurallara uymasını ister. Kur’an, baştan sona kurallar bütünüdür. Müslüman da; kurallar adamıdır.
“Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın” ilahi emrine ne kadar uyuyoruz? Ne zaman toplumda bir olumsuzluk olsa, mutlaka içinde insanların parmağı vardır!
Şöyle bir mantık geliştirelim; arabaya binmeden önce, arabanın yola hazır olup olmadığını kontrol ettik mi? Bu, ister şehir içi olsun, isterse şehirlerarası olsun fark etmez. Zaten şehirlerarası olunca işin önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor. Kırmızı ışık yanınca veya kırmızı yanmaya yakın demek olan, sarı ışıkta “hemen geçeyim” mi diyoruz? O anda bir yaya geçmeye hazırlanıyorsa, onlara aldırış etmeden geçmeyi mi yeğliyoruz? Nasıl osa araba, 250-300 Km. yazıyor tabloda, “ben de o Km’ye ulaşmam lazım” diyerek Allah ne verdiyse gaza basmayı marifet mi sayıyoruz? Arabaların arasından slalom yapmak bizi kahraman mı yapıyor? Halbuki kural ihlaliyle kahramanlık göstermek yerine-ki bu, kesinlikle kahramanlık değildir- kurallara uyarak adamlığı göstermek daka akıllıca değil mi?
Kurallar; denenmiş ve hayat kurtaran birer insani ilkedir. Yasada yazıyor, yasada yasak diye değil, “ben bunu yapmazsam, insanların hayatlarına saygı göstermiş olurum. Veya bu kurallara uyarsam, en medeni insan, toplumun değer verdiği ve “adam gibi adam” dediği bir güzelliğe sahip olmuş oluruz!
Bütün mesele, empati kurmaktan geçer. Herkesi kendimiz gibi görmeye alışmamız, kendimize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başkasına yapmamak, iğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına batırmak… bu güzellikleri kazandığımız zaman toplumda huzursuzlukların olmayacağını söylemek lazım. Kim ne yapar, kendine yapar, kendi düşen ağlamaz gözü çıkar. Kaza, en büyük cezadır. Eğer biz, kendimize düşen görevleri yerine getirmezsek, başkalarını suçlamaya, olanlara “ah vah” etmeye hakkımız var mı?
Bu yazıda, trafik kurallarına parmak bastık. Meseleyi her boyutta ele almamız mümkündür. Trafik kurallarının en büyük kul hakkı olduğunu bilmek zorundayız. Hele yol vermeme nedeniyle birbirini yaralayan, hatta öldürenleri duydukça insanın hafakanları kalkıyor!
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER