PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Her zaman; kaliteyi, ilgi çekeni, konuşulmamış olanı, tartışılması gereken konuları, gün yüzüne çıkmamış meseleleri… konuşmaktan haz alan daha doğrusu insanların aklını terletmeyi kendine vazife bilen Aydınlar Ocağı, "aydınlatma” görevini mükemmel biçimde yerine getiriyor. Aslında; "Aydınlar” değil de, "Münevverler veya Anadolu İrfanı” dense iyi olur.
"Üç S”, artık gönlümüze kazındı. Açılımı; Selçuklu Salı Sohbetleri.
Sanatçı Enver Etik, Hâfız Sâdeddin Kaynak ile Dr. Alâeddin Yavaşca'nın "dev şahsiyetler” olduğunu, tarihteki bazı kırılma noktaları gibi musikide de kırılmalar olduğunu şöyle anlattı:
"Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e geçerken Türkiye büyük badireler geçirdi. Badireli geçişler sırasında pek çok da değişiklikler oldu. İşte Harf İnkılâbı oldu. Kılık kıyafet İnkılâbı oldu. Takvimlerimizi değiştirdik. Bu sırada yılanın kabuk değiştirmesi gibi sıkıntılar mûsıkîde de görüldü.
Türk Mûsıkîsi 1934'de Yasaklandı.
Sadeddin Kaynak'ın yaşadığı devrede Kur'an'ın Türkçe'ye çevirme meseleleri, ezanın Türkçe okunması meseleleri oluyordu. Bütün bu değişiklikler olurken 3 Mart 1934'de, Atatürk'ün ölümünden dört sene önce radyolarda Türk mûsıkîsi yasaklandı. Yani her şeyimizle batılı olacağız derken müziğimizi de dışladık.
Büyüklerimizden duyduğumuza göre, halk, kendi öz müziğini radyolarda duymayınca vergi vermemek için radyolarını iade etmeye başlamış. Türk müziğinin radyolarda yasaklandığı devrede Atatürk, Müzeyyen Senar, Safiye Ayla, Münir Nureddin Selçuk'u ve devrin ileri gelen sazende ile hanendelerini Köşk'e çağırıyor. Onlardan Türk musikisi dinliyor. Bu sırada onun kulağına fısıldıyorlar.
Türk müziğinin radyolarda yasaklandığını ve çalınmadığını. Atatürk bundan sonra Türk müziğinin radyolarda dinlenmesine izin veriyor. İşte böyle bir devrede Sadeddin Kaynak gibi enteresan bir şahsiyet dünyaya geliyor. Talebesi Alâeddin Yavaşca'nın söylediğine göre; Türk mûsıkîsinde hiçbir bestekâr Sadeddin Kaynak'ın yaptığını yapamadı. Şarkı tarzını çok değiştirmiştir. Şarkı dört mısradır. Bilemediniz sekiz mısradır. O, 26 mısralı şarkı yapıyor. 32 mısralı şarkı yapıyor, diyor.” Etik, TRT arşivinden Hâfız Sadettin Kaynak ile talebesi Dr. Alâeddin Yavaşca ile ilgili belgeseller üzerinden sohbetine devam etti.
Alâeddin Yavaşca'nın Konya Yılları
TRT Müzik kanalında 2019'da yayınlanan Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Belgeselinde ise, Alâeddin Yavaşca'nın Konya Lisesi'nde okurken yakalandığı hastalıkla ilgili şu anısına yer verildi: "Kilis'te o yıllar lise olmadığı için ablası Nezihe'nin Konya Kız Muallim Mektebi'ne öğretmenlik okumak için gönderildiği Konya'da yatılı olarak Konya Lisesi'ne kaydoldu. Konya Lisesi 2. Sınıf'ta okurken aşırı soğuk hava sebebiyle hastalandı ve Kilis'e dönmek zorunda kaldı.
Alâeddin Yavaşca, o hatırasını şöyle dile getiriyor: "Zatürre oldum. Tedaviler falan oldu. Baktılar olmayınca babam geldi. Beni Konya'dan aldı Kilis'e beslemeye götürdü. Beslendik, tekrar sağlığımıza kavuştuk. Ondan sonra İstanbul Erkek Lisesine kaydoldum.”
Anadolu İrfanı
Horasan'dan gelen mana erleri,
Gönül fethediyor ezelden beri,
Her zaman hicrette her an ileri,
Işık yakar Anadolu irfanı!
Yurdun her yerinde imzaları var,
Edebe erkana adanmış canlar,
Dünyaya barış getirecek onlar,
Coşkun akar Anadolu İrfanı!
Evrenin mihveri kainat özü,
Hayatın anlamı Allah'ın sözü,
Kaderin cilvesi alında yazı,
İçe bakar Anadolu İrfanı!
Asırlardır akar İslam'ın arkı,
Edeple bilinir insanın farkı,
Susmayan türküdür dinmeyen şarkı,
Mana eker Anadolu İrfanı!
Mana ikliminin nefhası onlar,
İstikamet veren levhası onlar,
Karanlık ruhların me'vası onlar,
Zikir çeker Anadolu İrfanı! (25 ŞUBAT 2022)
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER