PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
La” Arapça’da olumsuzluk belirtir. “hayır, yoktur” anlamına gelir. “İlla” ise, istisna edatıdır. “ancak” demektir.
Buradaki “La” ve “illa” kavramı; İslâm terminolojisinde geçen ve iman edebilmek, mümin sınıfına girebilmek için gerekli olan ön şart durumundaki “kelime-i Tevhit” ile ifade edilir. İman esaslarının özünü anlatan bir tabirdir. “La ilahe illallah Muhammeden resulullah” diyen bir insan, mümin olmuş, İslâm’ın iman sınırından içeri girmiş sayılır.
Tevhit inancı, hak dinin temelini teşkil eder. İslâm dinine girmek isteyen kimsenin yapması gereken ilk şey kelime-i tevhidi samimiyetle benimsemesidir. Kelime-i Tevhit, hayatın birçok safhasında insana telkin edilir. Yeni doğan çocuğa isim konulurken kulağına Kelime-i Tevhit fısıldanır. Son demlerinde olan kimseye de Kelime-i Tevhit söylemesi için telkin yapılır.
“La ilahe illallah Muhammeden Resulullah; “Allah’tan başka İlah, tapılacak varlık yoktur. Muhammed (SAV) Allah’ın elçisidir.” Şeklinde Türkçeye çevrilir. Kelime-i Tevhit; inanç esaslarının özünü meydana getiren iki temel üzerine kurulmuştur. Bunların ilki; Allah’ın yüceliğini ve birliğini, ikincisi de; O’nun insanlarla münasebetini sağlayan nübüvveti (Peygamberliği) vurgulamaktadır.
“La” olumsuzluk edatı ile hiçbir Tanrının, ilahın bulunmadığı, sadece bir ve gerçek tanrı olan Allah’ın varlığının ispat edildiği görülür. Bu, Tevhit ilkesinde öncelikle şirke sebep olacak inançların geçersiz hale getirilmesi gerektiğini gösterir.
İmam Gazali, Allah’tan başka ilahın bulunmadığına inanmanın imanın kemali için yeterli olamayacağını kaydettikten sonra Hz. Peygamberin Risaletinin (Resul oluşunun, peygamberliğinin) önemine değinir ve nübüvveti (Peygamberliği) tasdik etmekle imanın tamamlanacağını belirtir. (ARPAGUŞ Hatice Kelpetin; TDV İslâm Ansiklopedisi, Ankara 2002, c. 25, s. 214)
Kelime-i tevhidin sadece dil ile söylenmesinin yeterli olmadığı, mutlaka uygulanması gerektiği, eyleme geçilmesinin şart olduğu şöyle belirtilir;
“Şüphesiz Rabbimiz Allah’tır” deyip sonra da dosdoğru olanlara hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyecekler de.” (Ahkaf/1)
“Öyleyse emir olunduğun gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tövbe edenler de dosdoğru olsunlar hak ve adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz O, yaptıklarınızı hakkıyla görür. Zulmedenlere meyletmeyin. Yoksa size de ateş dokunur. Sizin Allah’tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size yardım da edilmez.” (Hud/112-113)
İbni Abbas demiştir ki; “bütün Kur’an içinde Resulullah’a bu ayetten daha şiddetli ve daha meşakkatli bir ayet inmemiştir. Onun için Peygamberimiz; “Hud ve benzeri beni kocalttı” buyurur.
Anlaşılıyor ki; Hakk’a ulaşmak için istikametten, doğruluktan başka yol yoktur. Doğruluğa ulaşmanın yolu da; önce bütün olumsuz olan ve Allah’ı yok sayıp, inkâr eden sistemleri elimizin tersiyle bir kenara iterek sadece Allah’ın var ve bir olduğu, eşi ve benzerinin bulunmadığı, doğmamış, doğurulmamış olan varlık olduğu, Muhammed (SAV)’in O’nun kulu ve elçisi bulunduğuna gönülden, isteyerek, bütün varlığımızla inanmak ve inancımızı uygulamaya koymak zorunluluğu vardır.
Peygamberimiz; “La ilahe illallah diyen cennete girer” buyurur. Bu, şu demek değildir; dilinle kelime-i tevhidi söyle, sonra ne yaparsan yap, ister iyilik yap ister kötülük… sadece dil ile söylemek yeterlidir. İşte insanların şahsiyet yönünden erozyona uğramalarının altında yatan gerçek budur. Bu konuyu aşağıdaki “yanlışlara tepki göstermek” çok güzel anlatır.
“Hiç şüphesiz siz ve Allah’tan başka kulluk ettikleriniz Cehennem odunusunuz. Siz oraya varacaksınız.” (Enbiya/98)
Allah insanları yaratmakla yetinmiyor. Temiz nimetlerle hayatlarını sürdürme imkânlarını veriyor. Şu halde hem bizi yarattığı için, hem de bu imkân ve nimetleri lutfettiği için O’na şükretmeliyiz. Alemlerin yani var olan her şeyin yaratanı, yaşatanı ve yöneteni yalnızca O’dur. Gerek Kur’an’ın ilk muhatapları olan putperest Arapların sözde tanrıları, gerekse ne türden olursa olsun tanrı yerine konup tapılan yahut taparcasına bağlanılan başka şeyler O’nun karşısında bir hiçtir.
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER