KUR’ANI TEFEKKÜR VE İMAM KARDEŞLERİME BİR TAVSİYE

KAZIM ÖZTÜRK

ÖZTÜRKÇE

kazimozturk@yenikonya.com.tr 

kazim_ozturk2016@mynet.com  

kazimozturk254@gmail.com

semazen.net        

 

 

 

 

Tefekkür, ‘düşünmek' demektir. Herhangi bir konuda derin düşünerek onun şuuruna varmaktır. Tefekkür insana mahsus bir özelliktir ve bu yüzden insanı diğer mahluklardan ayıran en önemli özellik tefekkürdür. İslâmiyet'te düşünmek çok önemlidir. Kullar zikrin kemaline ermek istiyorlarsa, dünyada ve kâinatta sergilenen ilahi kudret tecellileri üzerine derin bir şekilde tefekkür etmelidirler.

Selim bir akıl ve kalple tefekkür eden bir Mümin için; kâinatta sergilenen ilâhî kudret kanıtlarının her biri feyz alınacak, hayret edilecek ve ibret alınacak şeylerdir.

İbret almak için bakan Müslüman, insanın yaratılış safhalarını, vücudundaki benzersiz sistemleri, çevresindeki diğer canlıları, yeryüzünü, gökyüzünü, atomun moleküllerini, Güneş Sistemini ve en minik detaydan en büyük fezaya kadar daha birçok şeyin üzerine tefekkür eder ve baktığı her şeyde Allah'ın (c.c.) kudretini görebilir.

İnsanoğlunun idrakinin sınırlarını zorlayan sonsuz yaradılış ve nimet üzerine tefekkür etmek, Allah'ın (c.c.) yarattıklarını düşünmek, sevaplarını ve günahlarını düşünmek, azaplarını ve mükâfatlarını düşünmek, akıl ile doğruyu düşünmek, tefekkürün gerekliliklerindendir.

Bir Müslüman hayatın her alanına her an tefekkür ile yaklaşmalı, tefekkür etmeyi de ona sağlayanın yine Allah (c.c.) olduğunu unutmadan şükür ile yaşamalıdır. Tefekküre ihtiyacımız var. Hadiselere ibret nazarıyla bakıp bir sonuç çıkarması, her olayın yaratıcısının Rabbimiz olduğunu bilince, hayat tarzımız değişiyor. Bir başka bakıyoruz insanlara, olaylara, tabiata...

Burada şu hususa değinmekte fayda var diye düşünüyorum; Kur'an bize Rabbimizin bir mektubu değil mi? Mektubu okumadan, anlamadan ve içinde neler yazdığını bilmeden sonuç alabilir miyiz? Namazlarımızın daha anlamlı olması, aile sohbetlerimizin içinin dolması, birbirimizi daha iyi anlamamız, müsamahayı daha fazla kullanmamız için bu ilahi mektubun içeriğini bilmemiz gerekir öyle değil mi?

Bu nedenle camiye gelen cemaatimizin, imam kardeşlerimizin namazda okudukları sure ve ayetlerin manasını bilmeleri önem arz etmektedir. Özellikle sabah namazından önce okuyacağı ayetlerin Türkçe açıklamasını yapması sonunda o anki namazımızın daha şuurlu, daha dikkatli kılındığını göreceğiz. Neden Sabah namazı dedim, zira sabah namazına gelenlerin sayısı azdır. Eğer böyle bir uygulama yapılırsa cemaat sayısının artacağından eminim. Zira öyle zamanlar oluyor ki bir iki kişiyle sabah namazı kılınıyor. Ezan okunur okunmaz o günkü sabah namazında okunacak ayet ve surelerin açıklamasına geçilir ve sabaha namazına durma vaktine kadar devam ederse cemaatimiz, o günkü kıldığı namazın tadına varır.

Hatta bu uygulamayı diğer vakit namazlarına da teşmil edebilir imam kardeşlerimiz. Böylece hem Kur'an hatmedilmiş hem de Rabbimizin mesajları anlaşılmış olur. Ve camiye gelen insanlar istifade eder. Elbette camilerimizde vaaz, sohbet eksik olmuyor ama namazda okunacak surelerin anlamları üzerinde durulursa daha etkili olur gibi bir düşünceye sahibim.

 

Kur'an

 

Dersler verir her pasajla,

Derde deva şafi Kur'an,

İbret dolu tüm mesajla,

Arayana kafi Kur'an!

 

Ayetler oya misali,

Ruha işler bütün hali,

Yoktur onun hiç emsali,

Şüphesizdir safi Kur'an!

 

İnşa eder Hak yolunda,

Huzur verir dost dilinde,

Sevgi ile her kulunda,

Muhabbeti vafi Kur'an!

 

Nur dağından gelen nefes,

Yankılanır ilahi ses,

Hakikati bulur herkes,

Öz anlatır sahi Kur'an!

 

Işık yakar her sözüyle,

Huzur verir aşk özüyle,

Âşıklarda meşk gözüyle,

İsteyene ahi Kur'an!

 

Namaz!

 

Kıyamda kıraatte Rahman'la konuşuruz,

Cemaatle birlikte Kur'an'la buluşuruz,

Maddeden ilgi keser, manaya kavuşuruz,

İsraları fetheden namazdır Miracımız!

 

Kıbleyedir yönümüz hep istikametteyiz,

Musalli kullarınla, her an selametteyiz,

Müezzin çağırınca ezanla kametteyiz,

Ahlakı zirve kılan namazdır Miracımız!

 

Kelamı kendimize, beş vakit minhaç ettik,

Secdelere vararak, yaşları ihraç ettik,

Samimi dualarla, Resulü sertaç ettik,

Şan veren şeref veren, namazdır Miracımız!

 

Riyasız tavırlarla yok ettik tagutları,

Ebabillerimizle imha ettik putları,

Sırat-ı Müstakimle öldürdük nemrutları,

Rahmanı dost edinen namazdır Miracımız!

 

 


Yazarın Diğer Yazıları