PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Hani hep deriz ya; “Bir Başkent her zaman başkenttir”, “Konya, Kültürün Başkentidir.” Bu ifadeler söylemden eyleme geçti! Kültürel söylemleri eyleme geçiren STK’lardan birisi ve en etkin olanı “TYB KONYA ŞUBESİ’ dir!
Kültürel etkinlik deyince TYB, TYB denilince kültürel etkinlik akla geliyor! Değişik branşta, değişik yörelerden ve değişik konuların işlendiği, birbirinden değerli ve alanında uzman kişilerin katkı verdiği güzel ve önemli konulara parmak basılıyor!
Gerçekten; “bu konu, şundan daha önemli” diyebilecek durumumuz söz konusu değil. Bu, konuları tespit eden TYB Yönetiminin; hassasiyet, ciddiyet ve yaptığı görevi önemseme, elini taşın altına sokma, sorumluluğunu bilme, “kültür hizmetinde ben de varım”, bu gemide yolculuk edenler olarak elimizden ne geliyorsa fazlasıyla yapmak boynumuzun borcudur… anlamı taşır.
TYB’den söz edince, bu kuruluşa salon temin eden İl Halk Kütüphanesi’ni saymamak, vefasızlık olur. Özellikle kütüphane müdürünün çabası ve gayreti herkesin takdirini kazanmış durumda!
TYB’nin, takdire şayan bir uygulaması da; Büyükşehir Belediysei’nin; “Medeniyet Okulu” kapsamında 40 yazar buluşması çerçevesinde TYB üyesi yazarları değerlendirmesidir. Aslında doğru olan da budur. Bundan sonra konferans vermek, söyleşi yapmak konusunda yazar istendiğinde TYB üyelerine müracaat edilmesi, okullar, sivil toplum kuruluşları ve halkı bilgilendirmeye yönelik her konuda yazarlarla teşriki mesai yapılması anlamlı olur diye düşünüyorum.
Nasıl ki insanların midelerini doyurmak ne kadar önemliyse, ruhunu, gönlünü, kafasını, düşünce ve fikir açlığını doyurmak da en az mide doyurmak kadar önemlidir. Hatta fikri doygunluk, mide doygunluğundan daha da önem arz eder. Bazı şeyler vardır ki; para geçmez, madde bir anlam ifade etmez. Yani paranın açamayacağı kapılar da vardır. Parasız olmaz, ama her şey para değildir. Şöyle bir söz var; “itibar kaybetmekten, para kaybetmeyi tercih ederim” denir. Evet, para itibar kazandırmaz, ama itibar para kazandırır. Kimsenin ahlakını parayla elde edemezsiniz, şöyle de diyebiliriz; ahlaksız insana para vererek ahlak kazandıramazsınız fakat ahlakla, manevi eğitimle, ruhunu doyurarak, gönlüne inerek, insan olmasını, iyi bir vatandaş olmasını, sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, medeniyeti… elde etmek mümkündür. Bunun yolu; okumak, kültüre önem vermek, edebiyat, din, tarih, felsefe…konularında doyuma ulaşmaktan geçer.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetmeden önce halkın nabzını yokluyor. Bir dükkana girip; “bir kilo şeker verir misin?” diyor ve oradan şekeri alıyor. “bir kilo da pirinç ver” deyince, esnafın cevabı çok dikkat çekici; “beyim ben siftah ettim, pirinci de yan komşumdan al” diyor. O zaman Fatih; “ben bu insanlarla değil İstanbul’u, dünyayı fethederim” karşılığını veriyor. İşte bu duygu, parayla elde edilmez.
Yine Andolu’nun İslam Türk yurdu olmadan önce yani kalelerin kapılarının açılmasından evvel, gönüller fethedilmiştir. Bu açıdan; Abdalan-ı Rum (Anadolu erenleri), Bacıyan-ı Rum (Anadolu kadınları), Gazıyan-ı Rum (Anadolu cengaverleri) ev ev, kişi kişi, fert fert dolaşıp, gönüllerin yumuşamasına zemin hazırlamışlardır. Dolayısıyla gönüller fethedilince kalelerin fethi kolaylaşır.
Kültür de böyle bir şey! O bakımdan TYB, çok önemli bir görev icra ediyor! Her yıl Mart ayından, Aralık ayı sonuna kadar her hafta Cumartesi günleri Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda programlar icra ediliyor.
Program yapılırken; istişareye önem veriliyor. Üyelerin, diyecekleri olanların fikirlerine de başvuruluyor ve tamamen yerine getirilmesi mümkün olmasa da, en uygun, en normal şekilde istekler programa giriyor! TYB Yönetiminin görevi, program yapmak, programa uygun davranmak, şehrimizdeki “kültür” açlığını gidermek için çaba sarf etmektir. TYB Konya Şubesi Başkan ve Yönetim kurulunu kutluyorum.
Burada Aydınlar Ocağı’ndan da söz etmem gerekir. O kuruluşumuz da, her hafta Salı Günleri akşam, İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda; aynen TYB’de olduğu gibi birbirinden değerli ve önemli konular ele alınıyor! Buradan Aydınlar Ocağı Başkanı ve yönetimini tebrik ediyorum.
Kültür elçilerini, gönlünü ve ruhunu doyurmak isteyenleri kültürel etkinliklere bekliyorum.
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER