Konyalı Yazarlar Sobeledi

Selçuklu Belediyesi her yıl Kütüphaneler Haftasında TYB üyesi yazarları unutmuyor. Yıl içinde yaptığı hizmetler, belediyenin rutin hizmetleri yanında özellikle açtığı kütüphane ve okulları, Eğitim merkezlerini-ki SEDEP ayrı bir yazı konusudur- yaparak, sosyal belediyecilik anlayışının canlı örneklerini sunmaktadır.

Selçuklu Belediyesi tarafından Türkiye’ye kazandırılan ve otizmli bireyler ve ailelerine umut ışığı olacak Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE) çok yakında hizmet vermeye başlayacak.

Otizm doğuştan gelen ve belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren, ömür boyu süren gelişimsel yetersizlik ve nörolojik bozukluktur. Otizm sosyal ilişkilerde güçlük, iletişim zorlukları, ilgi ve davranış takıntıları ile kendini göstermektedir. Her 100 çocuktan biri otizmden etkilenmiştir ve erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Otizm, ya kendi başına ya da zekâ geriliği, öğrenme güçlüğü, görme güçlüğü, işitme yetersizliği, serebral palsi, epilepsi gibi diğer gelişimsel bozukluklarla birlikte ortaya çıkabilir.

Selçuklu Belediyesi Türkiye’de ilk olacak bir merkezi hayata geçirmeyi planlıyor. Otizmli çocuklar için rehabilitasyon merkezi proje çalışması tamamlandı.

Otizmli çocuklar ve aileleri bu merkezde bir araya gelerek sosyal bir dayanışma içinde olacak. Otizmli çocuklar kendileri gibi Otizmli çocuklar yaşıtları ile birlikte olacak. Bu yöntem çocukların rehabilitesinde önemli bir adımı oluşturuyor.

Merkezin projesinde çocuklar için eğitim sınıfları, sosyal yaşam alanları, beceri sınıfları, sinema salonu, yüzme havuzları, spor alanları, müzik alanları gibi çok amaçlı bölümler bulunuyor.

İlkeler Sosyal sorumluluk bilincinde olarak, otizmli bireylere yönelik faaliyet ve aktivite alanları sosyal sorumluluk ilkesini öncelikli olarak benimsemek,

Otizimli bireyler ve bu bireylerin ailelerine normal bir gündelik yaşam sürebilmelerini kolaylaştıracak hizmetler sunmak,

Otizm konusunda dünyadaki gelişmeleri Türkiye’ye getiren ve diğer kurumlara öncü olan bir kurum olmak ve Kurumlar arası iletişim kurarak, işbirlikleri ve bilgi paylaşımı sağlamak.

Hedef Gruplar; 3-15 yaş arasındaki otizmli çocuklara eğitim ve rehabilitasyon hizmeti sunulacaktır.

15 yaş ve üzeri çocuklar kurum bünyesindeki spor salonu, yüzme havuzu, ata binme, activite birimlerinden yararlanacaklar.

Hizmet-İçi Eğitimi – Bunu İleride Eğitmen - Yetiştiriciliği Olarak Devam Ettirmek – Rehabilitasyon Merkezi - Aktivite Merkezi Yüzme, Spor,Hipo - Terapi, Aktif / Pasif Duyu Bütünleme, - Engelsiz Kafeterya,-Restoran, - Gece akım Birimi - Diğer Rehabilitasyon Merkezlerine Hizmet Sunumu.

Otizmli çocuklar ve aileleri bu merkezde bir araya gelerek sosyal bir dayanışma içinde olacaklardır. Otizmli çocuklar, kendi yaş gruplarında olan bireylerle, eğitim çerçevesinde, merkezde bulunan tüm hizmetlerden yararlanacaklardır. Bu yöntem çocukların rehabilitesinde önemli bir adımı oluşturmaktadır. Merkez projesinde çocuklar için eğitim sınıfları, sosyal yaşam alanları, beceri sınıfları, yüzme havuzları, spor alanları, at çiftliği, müzik alanları gibi çok amaçlı bölümler bulunmaktadır.

Selçuklu Belediyesini, bu, çok önemli merkeze yaptığı hizmetten dolayı tebrik ediyorum. Yazarlar olarak; SEDEP’te ve diğer kurum ve kuruluşlarda, eğitim ve kültür konularında yanında olacağımızı belirtmek isterim.


Yazarın Diğer Yazıları