PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Bana; "Hüzeyme ismini kullanmayın!.." dediler.
Konya Aydınlar Ocağı, Hüzeyme Yeşim Koçak'ın yazarlık hayatının 45. Yılı için vefa programı düzenledi.
Yazarlığının 45. Yılında Yazı, Edebiyat ve Hayat Hikâyesi'nden kesitler sunan Koçak, Tunçbilek'de başlayan hayat yolculuğunun edebiyat dünyasına evrilme noktalarını ve serüvenin anlattı.
Babası İsa Ruhi Bolay ve amcası felsefeci Süleyman Hayri Bolay'ın yazı hayatına katkıları olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Koçak "1977'de Faruk Bey'le hayatımı birleştirip Konya'ya geldim ve bazı yazı denemelerine giriştim. Hamle, Konya Postası gibi değişik görüşlü gazetelerde yazdım. Toplum sorunları, kadın ve dil meselesi üzerine kafa yormaya başladı.
Gazetelerde çalışma dönemlerinde "İlk dönemde, Önce "Kadınca”, sonra "Bizim Düşündüklerimiz” başlığı altında köşe yazıları yazdı. En rahat çalıştığı yerin Konya Postası olduğunu, sahibi Sayın Durmuş Alagöz'ü eleştiren bir yazı bile yayınladığını belirtti.
Gözyaşı ve başka dergilerde de yazıları yayınlandı. 1980'den sonra ise eski yazma hevesi, heyecanının kalmadığını anlatan Koçak;
"Adeta kelimeler benden uzaklaşmaya başladı. Ne aradığımı tam bilmiyordum. Belki taşlar yerine oturmamıştı, çok gençtim; yazmayı bıraktım. Sonra ruhuma tatlı esintiler getiren maneviyata yöneldim. Şimdi geriye baktığımda bunun bir birikim, demlenme devresi olduğunu görüyorum” dedi.
2000'lere doğru Türk Edebiyatı Dergisi'nin açtığı Ömer Seyfettin Hikâye Yarışmasına gönderdiği "Hayriyenin Düğünü” isimli hikâyesiyle İlk ödülü aldı ve 2000'li yıllarda biraz daha cüretkâr olup başından geçmiş olayları, gelişimini ve hissiyatını bildiği şeyleri yazdı. Kaleme aldığı evden kaçan bir muhabbet kuşunun serencamını olan Yürekteki Kuş'la ikinci özendirme ödülünü elde etti. Bırakın Güzel Konuşsun adlı eseri ilk deneme kitabı oldu. Beyan Yayınlarının açtığı "İlk Romanlar Yarışması'ndan” üçüncülük derecesi alan Çoban Aşkın Çocuğuydu ise ilk romanı oldu.
40'lı yaşlarındayken Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun kendisini Romancı Mustafa Miyasoğlu'na yönlendirmesiyle yeni ufuklar edindi. Bu hususu şöyle anlattı Koçak;
"O zamana kadar yazabildiğim toplam 14-15 hikâyeyi ona gönderdik, okuyup değerlendirdi ve eksiklerimi söyledi. Edebiyat eksenli, kısa bir müddet yazıştık. Bu iletişim bana çok önemli bir zaman kazandırdı. Tezcanlı, biraz da asabi mizaçlı bir zattı. İstediği bir yazıyı geciktirdiğim ve mazeret bildirdiğim bir gün, "Sizin okumama yazmama lüksünüz yoktur Hüzeyme Hanım” diye çıkışmıştı” dedi.
2013'de Berceste Dergisi tarafından "Yılın Hikâye Ödülü” verildi. "Hayriye'nin Düğünü” adlı hikâyesi, Yazar Masud Akhtar Shaikh tarafından Urduca yayımlanarak "Türkiye'nin en Güzel Hikâyeleri” isimli antolojide yer aldı ve Ziya ül Hakkın danışmanı da olan Pakistanlı yazar Türk Edebiyatı Dergisi'nde gördüğü hikâyesinden etkilenip "beğendikleri” arasına aldı.
2000 yılında, kız kardeşi Ayşenur Yeşim'in 15 yaşındayken vefat etmesi üzerine onun ismini kendi ismine alıp yazılarına dahil etti.
Bir dergi sahibinin kendisine "Darılmayın ama Hüzeyme ismini kullanmasanız” diye bir teklifte bulundu. Bundan böyle Üstat sanki tat vermedi. Sonra şöyle bir karara vardım; taşralı maşralı, kadın madın; kendi şarkımı çalıp söyleyecektim”.
17 Aralık 2003'den itibaren Merhaba'da yazmaya başladı, bu tecrübe 2020' de kendisine Türkiye Yazarlar Birliğinin "basın- fıkra” dalında yılın yazarı” ödülünü getirdi. Hikâye ve Romanın yanı sıra üçüncü tür olarak deneme alanında da kitaplar yazdı.
Yazarlarımız!
Aklını kullanır, fikir üretir,
İrfanla hallanır, ilim öğretir,
İlahi mesajla, beyin terletir,
Gönüllere girer, yazarlarımız!
Halkın ta kendisi, ilmi tarayan,
Dertliye çaredir, derman arayan,
Barışa aşıktır, kardeşçe yanan,
Muhabbetler serer, yazarlarımız!
Kitabı dost bilir, halka ulaşır,
Düşünceleriyle, Hakka ulaşır,
Tevazu sergiler, Rabba ulaşır,
Hakikati arar, yazarlarımız!
Kırmaz kırılmaz hiç, sevgiyle bakar,
Hoş görülüdür hep, canlara akar,
Kibri ve riyayı, kökünden yakar,
Hatırları sorar, yazarlarımız!
Deniz kadar derin, yürekleri var,
Kalem tutan eli, bilekleri var,
Rahmana duada, dilekleri var,
Dostlukları kurar, yazarlarımız!
Annedir babadır, evlattır, eştir,
O akrandır dosttur, hep arkadaştır,
Mananın sultanı, can vatandaştır,
Öfkeleri kırar, yazarlarımız! (17 Mart 2023)
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER