Konya, Mahalle, Semt Ve Yer İsimleri, Anlamları Ve Tarihçeleri -1-

Mahal; Yer, mekan, taraf, yöre ve mevki. (SAMİ, Şemseddin; “Kâmus-ı Türkî”, Çağrı Yayınları, İstanbul 1978, s.1304.)
Mahalle: Bir yerleşme merkezinin bölündüğü parçalardan her biri. Sayısız evlerden meydana gelmiş olup, çoğunlukla bir cami ve okulu bulunmaktadır.
Yer: Üzerinde bulunulan, her hangi bir şey bulunan veya bir fiil oluşan alan parçası, mahal, mevki, mevzi, mekan. (DOĞAN, D.Mehmet; “Büyük Türkçe Sözlük”, Gerçek Hayat Yayını, İstanbul, s. 866-1410)
Çift başlı kartalın anlamı: Doğan Kuşu; Selçuklu Sultanlarının alametidir. Büyük kale kapısının üzerine hak edilmiştir. (KONYALI, İbrahim Hakkı; Âbide ve Kitabeleriyle Konya Tarihi”, Burak Matbaası, Ankara, 1997, s.124)
Selçukluların kullandıkları kuşlar; Şahin, Kartal, Sungur, Çakır, Puhu... bu kuşların hepsi Oğuz Han’ın 24 kolunun mukaddes saydıkları kuşlardı.( KONYALI, a.g.e. s.160)
KARATAY
Karatay Belediye Amblemi
Karatay İsmi
Karatay İlçesi Adını, Anadolu Selçuklu Devlet Adamlarından Celalettin Karatay’dan almaktadır. Celalettin Karatay, Anadolu Selçuklu Şehzadelerinin taht kavgalarına son vererek 1249- 1254 yılları arasında Devleti birlikte yönetmelerini sağlayan büyük bir devlet adamıdır. Hayatı, ilk dönemi hakkında fazla bilgiye sahip olmadığımız Celalettin Karatay, I. İzzettin Keykâvus döneminde “Devat Emirliği” (Gizli Belgeleri Yazma ve Koruma görevi) ve ordu Komutanı olarak görev yaptı. I. Alaaddin Keykubat döneminde “Taşıthane Emiri” (Leğencibaşı) olarak, yaklaşık 18 yıl çalıştı.
Gıyaseddin Keyhüsrev’in emirlerinden Sadeddin Köpek’in kışkırtması sonucu, birçok devlet adamıyla birlikte sürgüne gönderildi. Sadeddin Köpek’in öldürülmesinden sonra da geri dönerek, eski görevinin yanı sıra, “Hazine-i Hassa” emirliğini de üstlenerek, göreve tekrar başladı. Karatay Medresesi, yaptırmış olduğu önemli eserlerdendir.
İlçenin kuruluşu; Bakanlar Kurulunun 20.06. 1987 tarih ve 3399 nolu kararı ile Konya Belediyesi, Büyükşehir statüsüne geçmiş ve Büyükşehir’e bağlı 3 merkez ilçe ihdas edilmiştir. Bu üç merkez ilçeden birisi de Karatay ilçesidir.
Karatay ilçesi; düz ve ova şeklindedir. En yüksek yeri Aksaray yolu üzerindeki Bozdağdır. İklimi karasaldır. Bölgenin Obruk yöresi, yayla karakteri taşır. Obruk köyü yakınlarında küçük bir Obruk Gölü bulunmaktadır. Turizmin her mevsim canlı kalmasını sağlayan ve ülkemizde yerli ve yabancı turistler tarafından devamlı ziyaret edilen Mevlâna Müzesi, Mevlâna Celaleddin Rumi’nin arkadaşı ve yetişmesinde büyük emeği geçen Şems-i Tebrizi’nin mezarı, Karatay ilçesindedir.


Yazarın Diğer Yazıları