Konya Kitap Günleri

İlki geçen yıl yapılan, “KONYA KİTAP GÜNLERİ” nin 2. “ZİNDANKALE SANAT GALERİSİ”nde başladı.
Fakat açılışta dikkatimi bir şey çekti. Açılış kurdelesini kesenler arasında; Yazarlar birliği Başkanı M. Ali Köseoğlu yoktu. Neden onun olmadığı dikkatimi çekti diye sorarsanız; bu fuarın adı; “Kitap Fuarı”, kitap da yazarların işi. Öyleyse öncelikle yazarların; birliği, bir arada bulunduğu, haklarının savunulduğu bir teşkilat olan Yazarlar Birliği Başkanının bulunmasından daha doğal ne olabilir. Bunda bir kasıt olduğunu düşünmüyorum, ama bir uygulama hatası olduğunu söylemek istiyorum.
Şöyle de olabilirdi; Konya’da bulunan birkaç yazar, Yazarlar birliği Başkanı ile birlikte açılış kurdelesi kesilir ve “Başkan Akyürek, yazarlarla birlikte kitap fuarının kurdelesini kesti” denirdi.
”KONYA KİTAP GÜNLERİ” Zindankale’de açıldığına göre tarihçesinden kısaca söz etmekte yarar görüyorum;  
Zindankale
Konya’da, XII. Yüzyıldan beri devam eden yeni düzen, şehrin bu yeni savunma suru sayesinde kesinleşmektedir. Surlar ortasında kaldığı için işlevsiz duruma gelen Kale  Alaaddin Tepesindeki Kale) yerine, batıdaki kesimde yeni bir iç kale “Ahmedek” (Zindankale) yaptırıldı. Böylece Selçuklu Türk şehrinin en anlamlı ve güzel bir örneği ortaya çıkmış oldu. Bu Yeni Konya’nın fiziki şartları, XIX. Yüzyıl ortalarına kadar etkili olmuştur.
Dış sura bitişik Ahmedek, bu dönemde zindan olarak kullanılmıştır. Bugünkü Zindan kale adı da buradan gelmektedir.
Mütegallibeyi sindirmek için uğraşan valilerden Hasan Hakkı paşa’nın (1845- 1848) bir yenilik olmak üzere Zindankale semtine yaptırdığı ve “Şevk Âbad” adını verdiği mesire, onun ayrılışından sonra, karşıtları tarafından bir gecede yok edilmiştir.
Ahmedek (Zindankale), 610/ 1213- 1214 yılında subaşı Yeruslih Natalya tarafından yaptırılmıştır. Burç üzerinde yer aldığı bilinen, ancak bu gün kayıp olan kitabesine göre Ahmedek, Sultan I. Keykâvus zamanında yapılmıştır. Günümüze gelememiş Ahmedek’in sekizgen planlı ve sekiz kuleli olduğu, önünde hendek bulunduğu ve doğusundaki demir kapıya ulaşımın ahşap bir köprüyle sağlandığı öne sürülmektedir.
Bugün burası yeniden düzenlenerek; katlı otopark, yanına da; SANAT GALERİSİ inşa edilmiştir.
Bu yıl “2. KONYA KİTAP GÜNLERİ”nde 57 yayınevi, birçok yazar kitaplarını imzalayacak ve söyleşi yapacaktır. Sanat galerisi, her gün bir veya iki yazarı konuk edecek, okurlar, kitaplarıyla buluşup, söyleşilerinden yararlanacaklardır.
Ayrıca yayınevlerinde; % 50’lere varan indirimler de mevcuttur. Bu, kitap almak, okumak, bilgi dağarcığını doldurmak isteyenler için iyi bir fısattır.
YENİ KONYA GAZETEMİZİN YAZARLARI DA KİTAP FUARINDA SÖYLEŞİLERDE BULUNACAK VE KİTAPLARINI İMZALAYACAKLAR.
Söyleşisi yapacak ve kitaplarını imzalayacak olan yazarlar;  
KAZIM ÖZTÜRK; 1-2- 8 ve 9 Aralık tarihlerinde Yazarlar Birliği standında saat, 19.00’ dan itibaren kitaplarını imzalayacaktır. 9 Aralık Pazar günü saat 16.00’da, “İSRAİL İHANETİ VE FİLİSTİN” konusunda söyleşide bulunacak ve ardından NÜVE KÜLTÜR MERKEZİ (NKM) NDE, kitaplarını imzalayacak.
 ÖMER LÜTFİ ERSÖZ, 3 Aralık Pazartesi günü, “YARATILIŞIMIZIN GAYESİ” adıyla saat; 18.00’de bir söyleşi yapacak, sonra YAZARLAR BİRLİĞİ standında, kitabını imzalayacak.
CEMİL PASLI; 5 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da, ALEVİLİK” isimli bir söyleşi yapacak, YAZARLAR BİRLİĞİ standında kitabını imzalayacak,
Tüm okurlarımı ve kitapseverleri beklerim.


Yazarın Diğer Yazıları