PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
2008 yılında ilk kitabım; "KONYA'DA DİNİ HAYAT” ı yayınlamıştım. Orada 3. Bölüm olarak; 106. Sayfada; "Peygamber Mezarları” başlığı altında Konya'da medfun olan peygamberleri ele almıştım. Tevafuk oldu. Değerli araştırmacı yazar dostum Ahmet Çelik, TYB'de bu konuyu anlattı. Güzel bir sunum oldu. Katılımcı sayısı fazlaydı. Konferans salonu almadı. Sonra gelenler ayakta dinlemek zorunda kaldı.
Demek ki, insanlarımız bu konuya ilgi duyuyordu. Konu Konya olunca, Konya'daki manevi atmosfer olunca dikkatler daha da yoğunlaşıyordu.
Ahmet Çelik'e kulak verelim birlikte; En çok Peygamber Konya'da.
PEYGAMBERLİK EVRENSELDİR
Peygamber; "Allah'ın emirlerini ve öğütlerini insanlara bildirmek üzere seçtiği elçi, anlamında olan ve Farsçadan Türkçeye geçen ‘peygamber' kelimesinin Arapça karşılığı ‘Resul' ve ‘Nebi'dir. Resul, yeni kitap ve şeriat ile insanlara gönderilen peygamber; Nebi ise, Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara haber veren fakat yeni kitap ve şeraitle gönderilmeyen, kendinden önceki resule tabi olan, onların tebliğini ümmetlerine bildirmekle görevli olan peygamberlerdir. Her resul nebidir, fakat her nebi, resul değildir”.
PEYGAMBERLERLİĞİN DİLİ YOKTUR
Peygamberlik evrenseldir ve şeraitlerinde bazı farklılıklar olsa da hepsinde iman, ibadet ve ahlak esasları ortaktır. Peygamberlik Allah'ın uhdesindedir, O'nun dilemesiyle peygamber olunur. Şahsi nüfuz, servet, bilgi ya da veraset yoluyla peygamberlik elde edilemez. Peygamberlik makamı devamlıdır ve tarihin her devrinde peygamberleri görmek mümkündür. Peygamber gelmeyen toplum yoktur. Yahudilerin iddia ettiği gibi sadece belli bir ırka peygamber gelmiş değildir. Peygamberlikte özel bir lisan seçilmemiş ve her peygamber, gönderildiği kavmin diliyle tebliğde bulunmuştur.
BÜTÜN PEYGAMBERLERE İNANMAK ESASTIR
Kur'an-ı Kerim'de 25 peygamber ismi geçer, bir kısım peygamberden ise zikredilmez. Bazı Hadis-i Şerif kaynaklarında 124 bin veya 224 bin nebi ile 315 resulün olduğu bildirilmiştir. 3 ismin peygamber olup olmadığı da ihtilaflıdır. Tarihte bazen peş peşe, bazen aynı zaman dilimi içinde peygamberler gönderilmiştir. Biz, adı bilinsin veya bilinmesin; Allah'ın gönderdiği peygamberlerin hepsine inanır ve tasdik ederiz.
PEYGAMBERLERİN GÖNDERİLME GEREKÇELERİ
Önceki peygamberlerin talimat ve mesajının kaybolup gitmesi; getirdikleri mesajının daha da mükemmelleştirilmesi, bazı değişikler ve ilaveler yapılması; talimatı sadece belli bir kavim ve ya bölgeye mahsus iken başka milletlere şamil kılmak ya da bir peygambere yardımcı olmak için yeni bir peygamber gönderilmiştir. Son Nebi ve Resul Hz. Muhammed (SAV)'de bu sebeplerden hiç biri mevcut değildir. O'nun mesajına eklenecek ve çıkarılacak bir şey yoktur. O bütün insanlığa gönderildiği için ‘hateme'n-nebiyyin vel-mürselin' olmuştur. O peygamberlerin sonuncusu olmuştur ve ondan sonra peygamber olmamıştır”.
TÜKİYE'DE 28 PEYGAMBERİN VARLIĞI BİLİNİYOR
Türkiye'de de 28 peygamber medfun veya makamı bulunmaktadır. Diyarbakır'da 10, Şanlıurfa'da 13, Adıyaman ve Şırnak'ta 1'er, Tarsus'ta ise 3 peygamberin medfun olduğu rivayet edilir. Dolayısıyla bu şehirlerimiz "Medine-i Enbiya yani Peygamberler Şehri” olarak kabul edilmektedir. Bunlardan Hz. Şit ve Hz. Lokman Tarsus Ulu camiinde medfundur. Danyal'ın Tarsus'ta hem de İran'dadır. Diyarbakır merkezde Yunus ve Cercis, Eğil ilçesinde Zülkifl, Elyesa, Harun-ı Asafi, Danyal (Zülkifl oğlu), Nebi Hallak ve Nebi Harut, Ergani ilçesinde ise Enüş peygamber bulunuyor. Yunus'un Diyarbakır'la birlikte Musul'da da makamı vardır.
Musalla Kabristanı, Konya'nın en eski kabristandır. Roma döneninden itibaren oluşmaya başlamıştır. Kabristanda Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar devrine ait çeşitli türbe ve mezarlar mevcuttur. Üç peygamber Sarı Yakup Mezarlığı yakınındadır. Mehmet Ali Uz bir bu peygamberin Eski Garaj Caddesi üzerinde Tolluoğlu Camii yanında, bugün park ve otobüs terminali haline getirilen kabristanda olduğunu ifade etmektedir. Bir peygamber Eski Garaj Caddesi'nde Büyük Otel'in bulunduğu Şehitler mevkiindedir. Bir peygamber Atatürk Anıtı'nın güney kısmı ile Ticaret Lisesi karşısı arasındaki Hisarönü yakınlarındadır. 3 peygamber Sultan Alaaddin Camii bahçesindedir. Hamun ve Şalih adlı iki peygamber bugün Zafer'deki Kibrit Apartmanı'ndan eskiden Doğumevi olan Konya İl Sağlık Müdürlüğüne kadar uzanan Yeni Kale Kapsı dışındaki kabristanda medfundur.”
EN ÇOK PEYGAMBER KONYA'DA
Şanlıurfa'da 13, Diyarbakır'da 10 peygamber bulunduğunu, Konya'da ise kuvvetli bulgularla en az 14 peygamber bulunduğunu ifade eden Çelik, "Bu bilgiler ışığında en ülkemizde en çok peygamberin Konya'da olduğunu söylemek mümkündür. Eksik olan, kabirlerinin günümüze kadar ulaşmamış olmasıdır. Zaten Konya'da pek çok tarihi eserin günümüze ulaşması mümkün olmamış, pek çok mezar da diğer tarihi miraslar gibi yok edilmiştir.” Diyerek konferansını bitirdi. Teşekkür ederim kıymetli Çelik. Teşekkürler TYB Konya Şubesi. Değerli yazarın derin bilgisinden yararlanma fırsatı buldum.
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER