Konya’da Eğitim

TEYAD (Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği) de, diğer dernek ve vakıflar gibi, kültür, sanat, edebiyat, dini ve milli konularda konferans, panel, söyleşi, sohbet programları tertip ediyor. Konya'da her gün bir programa şahit oluyoruz. Hangisini takip etsek, hangisine gitsek diye zorlanıyoruz. Güzel bir gelişme. Tüm gönüllü kuruluşları kutluyorum. Bu hafta da TEYAD'da "Eğitim Günlüğü ” Konuşuldu.

Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği (TEYAD) nin Cuma sohbetlerinde Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy "Eğitim Günlüğü” üzerinde durdu.

Gürsoy : ”İnsan insanın gölgesinde büyür. Çocuk aile, okul ve toplum aldığı bilgi ve becerileri davranış biçimine dönüştürür. 2023 vizyonumuzda kendimize ait eğitim metodu geliştirmeliyiz.

Konya'da örgün ve yaygın 500 bin öğrenciye 30 bin civarında öğretmenle 1934 okul ve 664 kurumda eğitim verildiğini, özel eğitime muhtaç 11425 öğrenci bulunmaktadır.

"Suffe”, peygamberimizin ashabına eğitim verdiği yerdir. İçinde bulunduğumuz şehirde önünden geçtiğimiz medreseler formal eğitimin verildiği yerlerdi. Ebu Hanife insanı boş balmumuna, Batılılar boş tabloya benzetirler. Biz bu boş balmumunu önce aileye sonra aileye teslim ediyoruz. Levhayı karaladığımızda sorumlusu biz oluyoruz. Boş bir insan zihnini hayata hazırlıyoruz. Hz. Ali çocuklarınızı kendi yaşayacakları döneme göre eğitmemizi isterken taze dimağları teslim alıp işleyip bir üst kuruma gönderiyoruz. Beklentilerimiz büyük olduğundan kendi çocuklarımızdan bile şikayetlerimiz var.

"Yeniliklere açık olmamız gerektiğini belirtir” peygamberimiz. Ya geleceği alacağız ya da başkalarının etkisinde kalacağız. Çocukları kendi dönemimizle karşılaştırdığımızda onları farklı dünyaları olduğunu görüyoruz. Beslendiğimiz kaynaklar farklı olduğundan olaylara tepkilerimiz aynı olmuyor. Şikayet ederek bir sonuca ulaşmamız mümkün değildir. Çocuklarımızı geleceğe yönelik yetiştirmeliyiz. Peygamberimiz, toplumu 23 yıl içinde değiştirirken Kur'an eğitimiyle yetiştirdi " Çocuklarımıza 17 yıl formal eğitim veriyoruz. 16 yaşına kadar anne-baba davranışlarını belleğine kaydederken davranışlarının bir kısmını da okul ve toplumdan alıyor.


 

EĞİTİMDE 2023 VİZYONU


 

Yeni vizyon belgesiyle kendimize ait bir eğitim metodu geliştirmemiz gerekir. Farabi öğretmenin üç özelliğinin "gerçeği arayan yüksek karakterli, öğrenciyi seven idealist biri, mesleğinde uzmanlaşan kişi " olduğunu söylerken İbni Sina da " dürüst, bilgili, inançlı, insaflı, temiz, kibar, pedagojik bilgisi olan, çocukların yeteneklerini keşfedecek kabiliyette " olmasını gerektiğini belirtiyor. Bizim en büyük sıkıntımız rol model insanları sınıfımıza getiremiyoruz. Kişiliğini geliştireceğimiz yerde karşı tarafı eleştiren kişileri yetiştirdikten sonra şikayet etme hakkımız olmuyor.


 

GELECEK TASAVVURUNDA EĞİTİMİN ROLÜ


 

Yapmadıklarımızı karşı taraftan istiyoruz. Aile sağlıklı bir iklim oluşturmuşsa okul ve toplumda da bu durum devam ediyorsa sağlıklı bireyler yetişir.

Eğitim sistemi; aklıselim, zihni selim, kalbi selim insanlar yetiştirmelidir. Yeniden kendi kodlarımıza dönerek kültürümüze ait bir eğitim modelini ortaya koymamız gerekir.”

Eğitimin kodlarını, temel ögelerini, olmazsa olmazlarını ele aldı Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy. Teşekkür ederiz.


 

"İlim, ilim bilmektir,

İlim, kendin bilmektir,

Sen kendini bilmezsin,

Bu nice okumaktır?

Okumaktan mana ne,

Kişi Hakkı bilmektir,

Çün okudun bilmezsin,

Ha bir kuru emektir” der Yunus.


Yazarın Diğer Yazıları