PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Çocukluğum Kalfalar eski adıyla Küçük Aymanas mahallesinde geçti. O dönemde bizim evde ne radyo, ne televizyon vardı. Gerçi ülkede televizyon yoktu. İnsanlar haberleri gazetelerden takip eder, maç sonuçlarını da gazetelerden okuyarak öğrenirdi. Babam rahmetli; “oğlum bir gazete getir” dediği zaman ilk aklıma gelen YENİ KONYA olurdu. Okumaya meraklı herkesin elinde, kahvehanelerde, esnaf dükkânlarında, kütüphanelerde mutlaka bir YENİ KONYA görürdünüz. Bu, hala böyledir!
Hükümet konağının bulunduğu alan geniş ve boştu. Burada; bugün olmayan, bir zamanlar halkın; “Kırmızı Kütüphane” dediği, kitap, kırtasiye ve gazetelerin sayıldığı Konya’nın kadim bir mekânı vardı. Burayı işletenler; Gücüyener ailesiydi. Onlar aynı zamanda “YENİ KONYA GAZETESİ”nin de sahipleriydi. Haberleri okumak, Konya ile ilgili detaylı bilgi almak için mutlaka kırmızı Kütüphaneye gider bir “YENİ KONYA” alırdı. Konya’da yerel gazete de pek yoktu. Topu topu iki taneydi; birisi Yeni Konya, diğeri Yeni Meram! Tabii daha öncelerini sayamayacağım. Benim dediğim; 1949 ve sonralarına denk gelen zaman dilimleriydi.
Gücüyenerler, Yeni Konya gazetesini uzun zaman yönetti ve basına hizmet etti. Diyebilirim ki basın deyince akla ilk gelen; Yeni Konya ve Gücüyenerlerdir. Zamanla her şeyin değiştiği ve değişmeye mahkûm olduğu gibi yeni Konya’da da birçok değişiklikler yaşandı. Gücüyenerlerden sonra gazete Endüstri holdingin eline geçti. Orada iyi bir performans sergileyemedi! En son olarak, Konya’da her zaman basında ilklerin yaşanmasına sebep olan ve KON TV. İle işe başlayıp, basın vakfı kuran Anmeg, Yeni Konya’yı bünyesine kattı. Böylece basında vakıf olarak bir ilki yaşatan ANMEG; Radyosu, Televizyonları (KON TV- KANAL ON), Gazete, Dergi ve Reklam ajansıyla Konya’da, Türkiye’de hatta dünyada adından söz ettiren tek basın kuruluşu durumuna geldi!
KON TV’nin kurucu genel Müdürü rahmetli Ahmet Özcan zamanında KON TV.de uzun zaman program yapmıştım. Şimdi de kısmet yeni Konya gazetesinde köşe yazarlığındaymış! Yeni Konya; yazarların yazılarına sansür uygulamayan tek gazetedir dersem sanırım yanlış olmaz. Kendi felsefesine ters yazılar da olsa, mutlaka yayımlar! Benimsediği siyasi parti aleyhine yazı da yazılsa, köşelere koymamazlık etmez. Bu yönüyle demokrat bir gazetedir. Yeni Konya’ya başlayalı 3 yılı geçti.
Köşe yazarlarımız; Yılmaz Bilgi, prof. Dr. S.Mehmet Çolakoğlu, Ömer Lütfi Ersöz, Ahmet Şimşek, Nurettin Bay, Ayşe Yaşar Ümütlü, Mustafa Süs, Ahmet Taşgetiren, Cenap Şirin, prof. Dr. Necdet Gök, Kemal Soylu, Fahri Özparlak, Kazım Öztürk, Oktay Sınığ, Cemil Paslı…
Sahibi; Anmeg yönetim kurulu başkanı Av. Ahmet Özer, Genel Müdür Mustafa Tatlısu, Yazı işleri müdürü; Ali Sakal, idari ve mali İşler danışmanı; Şükrü Hıdıroğlu, yayın danışmanı, Nurettin Bay.
YENİ KONYA GAZETESİ; her okurun bulmak istediği bilgiler, haberler, köşe yazıları ve spor haberleriyle doludur. Adeta bir kültür ve edebiyat dergisi mesabesindedir. Haberlerde ses getirmektedir. Bunun en açık örneği; yakın zamanda gündeme aldığı ve herkes tarafından ilgiyle takip edilen; “Şerafettin camii minare aleminde yer alan altı ok ve minare gövdesindeki haç işareti”. Konuyu gündeme getiren, genel müdür Mustafa tatlısu idi. Vali tarafından ilgili birimler uyarılmış ve yakın zamanda minare alemindeki altı okun kaldırılmasına çalışılacaktır. İşte ohaberden bir kesit;
“1926 ile 1950 yılları arasında camiler; kışlaya ve ahıra çevirildi CHP’nin tek parti iktidarı döneminde! Yaşı 70’in üzerinde olanların hepsi bu olayları iyi bilir. Sanki başka mekân, başka yerler yokmuş gibi halkın değer verdiği, önem verdiği ibadethaneler amacı dışında kullanıldı! Bu konunun canlı şahidi olan Konyalı İhsan Güzel, 27 Nisan 2012 tarihli yeni Konya Gazetesinde Mustafa Tatlısu ile yapılan ropörtajda şunları söylüyor;
“Beyşehir Askerlik Şubesi’ne 13 arkadaşla teslim olduk. Açık askeri araçlarla bizi Konya’ya getirdiler. Geldiğimiz askeri kışlayı görünce hayretler içinde kaldık. Kışlamız ne yazık ki bir cami idi! “Askerliğimizin ilk günlerini, sevkiyat müddetini burada mı geçireceğiz?” diye soranlara, “evet” diyorlardı! şerafaddin Camii kışla olmasına rağmen kimsenin namaz kılmasına izin verilmiyordu! Siviller, askerler nerede namazlarını kılarlardı onu bilmiyorum.
Şerafeddin camii Kışlası’nda(!) ne namaz kılmamıza izin veriyorlar, ne de yemek veriyorlardı! Hatta Camii içinde (Şerafeddin Camii Kışlası’nda(!) ) içki içerlerdi! Cami (Şerafeddin Camii Kışlası) paşa bozgunuydu! Bir sevkiyat çavuşu ve bir onbaşı nezaretinde bizi çarşıya götürür getirirler, hiçbir yiyecek vermezlerdi! Şerafeddin Kışlası’nda yatar kalkardık!
Şerafeddin Camii Kışlası’nda(!) 80 askerdik. Hayatımızda görmediğimiz şeyleri görmüş, hayretler içinde kalmıştık!”
Tarihi gerçekleri, çarpıtmadan, ilave yapmadan, ilk ağızdan aktarılmasına yardımcı olan ve tarihe ışık tutan bir yayın organıdır Yeni Konya. Bir arşiv belgesi niteliğindedir. İsteyen rahatlıkla saklayabilir, ilerde belge olarak kullanabilir. www.konhaber.com’dan, haberleri önceden takip etme şansına da sahip olur insanlarımız. Eğer yeni Konya gazetesini bulamamışsanız- ki bulamama şansınız fazladır. Çünkü bayide en erken ve en çok satan YENİ KONYA’dır. O zaman yapmanız gereken; www.yenikonya.com.tr’den bütün haberleri, köşe yazarlarının yazılarını, spor bilgilerini görebilirsiniz. En iyisi abone olmaktır. Çünkü abone sisteminde, gazetenin erkenden bitme durumuyla karşılaşmazsınız. Evinize ve işyerinize erkenden gazeteniz gelir, okuma, Konya kültürünü öğrenme ve şehrimizin güzelleşme çalışmalarını inceleme şansını yakalarsınız.
Yaşın uzun olsun Yeni Konya, daha nice yıllarda; halkımıza, şehrimize, ülkemize, dünyaya en iyi haberler ve bilgiler sunmak dileğiyle.
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER