KAVVAMÜ’L MÜLK VE EBU’L HAYRAT İNSANLAR

Vakıflar Haftası kutlamaları kapsamında Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği Vakıf İnsan konulu panel Sahip Ata Vakıf Müzesi Salonunda yapıldı.

TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun panel açılışında dedikleri dikkate değerdi.

-"Büyük Selçuklu'da Nizamül Mülk, Türkiye Selçuklu devletinde de Sahib Ata Fahreddin Ali, yani dinin övüncü, Kavvamül Mülk, yani devletin dayanağı, Ebul Hayrat, yani hayırların babası gibi sıfatlarla anılıyordu”.

Hayırların babası olmak, sadaka-i cariye yapmak…İnsan ölür eseri kalır… yaşadığımız süre içinde güzelliklere imza atan atalarımızın, günümüz hayır kurumlarının göğsümüzü kabartan hizmetlerini duydukça, okudukça mutlu olmamamız mümkün değil.

Konya vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Konya'daki vakıfların sorumlusu olarak kısaca vakıf hizmetlerine temas etti ve mevcut vakıfları, vakfın önemini şu cümlelerle aktardı;

  1. kayıtlara göre, Anadolu'da 60 binden fazla vakfın yer almaktadır. Konya'da halen yürütmekte olduğumuz, denetim ve yükümlülüklerimizin altında 400'e yakın vakfımız var. 151 adet vakfımız da görev yapmaktadır. Bu sene Vakıflar Haftası için paylaşım amaçlı bir tema belirlendi. Bu kapsamda vakfın ne kadar önemli olduğun hatırlatmak istedik; geçmişi andığımız kadar geleceğe de vurgu yaptık”.

Selçuklu'nun, Osmanlı'nın yönetimde bulunduğu zamanlarda yaptığı vakıf eserler, hayri hizmetler, insana yönelik, sosyal amaçlı iyilikler tarihe altın harflerle nakşedilmiştir. Diyebilirim ki Türk milletini sevdiren, gönüllerde taht kurmasını sağlayan en önemli faktör budur.

Sık sık ele aldığım ve her fırsatta dile getirdiğim cümleler; "Adam biriktirmek, gönle dokunmak, veren el olmak, gözyaşını silmek, öldükten sonra unutulmamak, ne güzel insandı dedirtmek…”

Vakıf panelinde bu güzel insanlar konuşuldu, güzel insanlar konuştu. Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı başkanı Mustafa Sonay Gürgen ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür ve Tescil Daire Başkanı Mevlüt Çam genel olarak vakıf konusundaki derinlikli konutular. Şöyle dedi Mevlüt Çam:

"Vakıf kurmadaki öncelikli, en temel dayanak dini referanslardır. Cenabı Hakkın emirleri, Peygamber Efendimizin hadis ve uygulamaları buna en büyük referans kaynağıdır. Allah Yüce kitabı Kur'an'da Müslümanlar arasında hiçbir alanda yarışmayı emretmezken bizlere hayırda yarışmayı tavsiye etmiş. Yine bizi vakıf kurmaya yönlendiren hadisi şerifler de var. Vakıf İslam hukukunda bir bölüm ya da bir bâb olarak yer almaz. Vakfiyelerde ‘Vakıf sadaka-ı cariyenin en faziletlisi, en erdemlisi, geliri ölümle dahi kayıtlı bulunmayandır” diye tarif edildiğini görüyoruz”.

 

Ahmet-Nezahat Keleşoğlu Vakfı'nın kuruluş süreci ve çalışmalarını anlatan Mustafa Sonay Gürgen ise şunları söyledi:

"Ahmet-Nezahat Keleşoğlu varlıklarının önemli bir bölümünü ve şirketlerdeki hisselerinin de yüzde 51'ini vakfımıza devrettiler. Kendi çocukları yoktu ve ortaya çok büyük bir yapı vardı. Hayır yapmayı sağlıklarında da seviyorlardı. Bir vakıf kuralım, bizden sonrakilerde hayrımızı sürdürsünler diyerek 2008 tarihinde kuruluşu gerçekleştirdiler. Vakfımızın ana amacı üretim, hizmet ve ticaret alanlarında ülke ekonomisine yararlı olacak teknik araştırma ve geliştirmeler yapmak; vakfın malvarlığının sürdürülmesini ve gelişmesini sağlayarak elde edilecek gelirlerle devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı düzeyde, insan kaynaklarının yerinde kullanılması ve değerlendirilmesine ilişkin bilim, eğitim-öğretim ve kültür-sanat hizmetleri sunmak; insan ve çevre yararına hayır, yardım ve katkılarda bulunmaktır.

İslam medeniyeti iyilik hareketini vakıflar vasıtasıyla kurumsallaştırmıştır. İyilik faktörünü ete kemiğe büründüren en önemli araçlardan bir tanesi vakıflardır. Dünya hayatı iyilik ve kötülük üzerine kuruldu. Ne kadar iyilik yaparsanız, Allah katında öbür dünyadaki durumunuz ona göre belirlenir. İslâm'da sosyal yardım meselesinin başında vakıflar geliyor. Vakıflar ulvi bir düşüncenin ürünüdür.”

Paneli düzenleyen TYB Konya Şubesi ve Vakıflar bölge Müdürlüğüne teşekkür ederim. (18 MAYIS 2022)


Yazarın Diğer Yazıları