Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
AİLE VE MUALLİMLİK
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
FIRSAT
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Kelimenin aslı kapalı ılıcadır; halk arasında kaynarca, ılı su, ısı su, germâbe, kudret hamamı, hudaî hamam ve âbızenne gibi isimlerle de bilinir. Anadolu'daki birçok coğrafî isim, o yerin yakınında bulunan sıcak su kaynağına eski dönemlerde verilmiş isimlerden gelmektedir; Germe, Germiab, Germili, Terme, Çermik, Ilıca, Ilıcalar, Kaynarca gibi.
Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. Eyyûb'un -bir cilt hastalığına yakalandıktan sonra- kendisini iyileştirmesi için rabbine niyazda bulunduğu (el-Enbiyâ 21/83) ve Allah'ın ona, "Ayağını yere vur; işte yıkanacak ve içilecek soğuk bir su” diye buyurduğu belirtilir (Sâd 38/42). Hz. Eyyûb denileni yaparak yerden çıkan su ile yıkanmış ve hastalığından kurtulup gençleşmiştir. Bu olay, Hz. Eyyûb'un sağ ayağıyla yere vurduğunda yerden sıcak bir suyun çıktığı ve onunla yıkandığı, sol ayağıyla vurduğunda ise soğuk bir su çıktığı ve ondan içtiği, böylece içinde ve dışında hiçbir hastalık kalmayarak iyileştiği şeklinde tefsir edilir (Fahreddin er-Râzî, VII, 208). Mes‘ûdî, Eyyûb Tapınağı'nın ve onun içinde yıkandığı kaynağın kendi döneminde dahi ünlü olduğunu ve Şeria'da Nevâ yakınında bulunduğunu yazar (Mürûcü'ẕ-ẕeheb, I, 48). Sözü edilen yerde bugün Eyyûb Hamamı vardır. Hz. Peygamber de âlimleri şifalı sulara benzeterek, "Uzaktakiler gelip onlardan yararlanırlar, yakındakiler ise yararlanmazlar. Bu sırada ansızın su çekilip kaybolur; böylece bir kısım insanlar bundan yararlanmış, diğer bir kısım ise pişman olmuş olur” demiştir (Ebû Ubeyd Kāsım b. Sellâm, I, 474; Zemahşerî, I, 322; İbnü'l-Esîr, I, 445).
Sıcak kaynak sularından faydalanılması ve bunların bir mimari tesisle bütünleştirilerek hamam haline getirilmesi eski bir geçmişe dayanmaktadır.
1500 kaynakla şifalı sıcak sular yönünden çok zengin bir bölge olan Anadolu'da hemen her sıcak su kaynağının yakınında bir höyük ve yanında bina kalıntıları bulunmakta, bunlardan bazılarının Hititler'den günümüze kadar 4000 yıldır kullanıldığı görülmektedir.
Anadolu'nun en eski İslâmî dönem kaplıcaları, Selçuklular ve Beylikler zamanında Türk hamamı formuna sokulan veya eski planları üzerine kendi malzemeleri de kullanılarak yeniden yapılan Roma-Bizans kaplıcalarıdır. Bunların başlıcaları, Haymana Kaplıcası'ndan başka Eskişehir'in Hamamkarahisar köyündeki Çardak Kaplıcası (571/1175-76), Kütahya-Tavşanlı yolu üzerindeki Yoncalı köyünde bulunan ve halen işlevini sürdürmekte olan çifte hamam (631/1233-34), Havza kaplıcalarından Sâdî Paşa Hamamı (Kızgözü/Aslanağzı Kaplıcası, 654/1256), Konya'nın Ilgın Kaplıcası'nın bugün kadınlar kısmı olarak kullanılan bölümü (666/1267-68), Gülek Boğazı'nda Çiftehan Ilıcası, Erzurum'un Ilıca bucağı merkezinde bulunan kaplıca, Ayaş'taki Karakaya Kaplıcası ve Kızılcahamam kaplıcalarıdır. (TDV İslam Ansiklopedisi)
Bu adı geçen kaplıcalara İsmil Karatay Termal Tatil Köyünü de katmak gerekir. Konya'dan ve Konya dışından birçok insanın şifa aramaya geldiği, hem tatil yapma, hem de kaplıcadan yararlandığı,
100.000 m2 alanda kurulmuş olan Karatay Termal Tatil Köyü otel yarım pansiyon plus konseptiyle misafirlerimize hizmet vermektedir. Tesiste bulunan ala carte restaurant, açık restaurant, kapalı restaurantta yemek yeme şansı vardır.
Tesis içerisinde yer alan masaj hizmetlerinden faydalanarak rahatlayabilir ve kendinizi yenilenmiş hissedebilirsiniz. Bilardo oynayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Küçük misafirlere özel çocuk kulübü mevcuttur.
İhtiyacınıza göre tesisteki market hizmetlerini kullanabilirsiniz. Konferans, toplantı, kongre ve organizasyonlarınız için uygun bir oteldir. Otel Konya Havaalanı'na 66 km, Konya'ya 50 km uzaklıktadır.
Koşun Gelin Kaplıcaya
Karatay'ın tatil köyü,
Şifalıdır termal suyu,
Hak'tan gelir derman suyu,
Koşun gelin Kaplıcaya.
İsmil'deki otağımız,
Çare sunan yatağımız,
Durmaz akar kaynağımız,
Koşun gelin Kaplıcaya.
Tatil için gelinmeli,
Derde çare bulunmalı,
Huzur ile kalınmalı,
Koşun gelin Kaplıcaya.
Hangi illet çekiyorsan,
Istıraptan bıkıyorsan,
Umutsuzca bakıyorsan,
Koşun gelin Kaplıcaya.
Asabinin şiddetini,
Celallinin hiddetini,
Yok ediyor gafletini,
Koşun gelin Kaplıcaya.
Güler yüzlü personeli,
İkram sunar ehil eli,
Gönül okşar tatlı dili,
Koşun gelin Kaplıcaya. (19 EYLÜL 2022)
AİLE VE MUALLİMLİK
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
NE KADAR SAMİMİYİZ?
MIZRAK ÇUVALA GİRMEZ
MANKURTLAR
SELÇUKYA NELER YAPIYOR?
GÖNÜL FATİHLERİ
16 KONYA EFSANESİ
ERENLER DÜNYASI
VAKT-İ MUHABBET