Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
AİLE VE MUALLİMLİK
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
FIRSAT
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Ehliyet çok önemli bir kavram. Aslında, kavramdan öte bir uygulama. Sıkıntı çektiğimiz bir konu bu. Her alanda, her mekanda, her yerde aynı. İnsanın becerisine, ehline değil, “bu kart hamili yakınımdır” referansıyla, “bizim partiden, bizden…” diyerek işe almak, bir yere yerleştirmek, iş sahibi yapmak, öteden beri yapılan bir hata!
Halbuki, işe ehil mi? Bu işin adamı mı? Uhdesine verilen işi yapabilecek mi? sorumluluk sahibi mi?....gibi konulara pek bakan yok.
Eğer sorumluluk yoksa, orada sorun vardır. Sorunun olduğu yerde ise işler yürümez, yani o iş yerinin kıyameti kopar! Sevgili peygamberimize;
-“Ya Resulullah! Kıyamet ne zaman?”
Diye sorduklarında;
-“İş, ehil olmayana verildiği zaman kıyameti bekleyin” cevabı bize rehber olmalı.
Hani, araba kullanmak için ehliyet gerekiyorsa, ehliyetsiz araba kullanmak suçsa, ehliyetsiz araba kullananların, çoğunlukla kaza yapma olasılıkları çoksa, aynen bunun gibi, ehil olmayan, işten anlamayanların da, çalıştıkları iş yerini, bulundukları makamları yerle bir etmek, perişan duruma sokmak, iflas bayrağını çektirmek de aynıdır!
Cenap şehabettin’in çok güzel bir özdeyişi var; şöyle der;
-“yükseklerde yılana da, kartala da rastlarsınız. Birisi sürünerek, diğeri uçarak çıkmıştır.”
İşin içine; ideolojiyi değil, ehliyeti sokmak, işin içinde, mezhep, tarikat, siyasi mülahaza değil, işi yapabilme yeteneği olup olmadığına bakmak en doğru olandır.
Buradan hareketle, bakıyoruz; hiçbir dini, ilmi ve ilahiyat tahsili görmemiş insanlar, “sohbet hocalığı” yapıyor! Elif’i görse mertek sananlar, bir sitede, bir evde veya herhangi bir mekanda sohbet etmeye kalkıyor! “Yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder” dedikleri gibi, insanları dini konuda yanlış ve hatalı bilgilendiriyorlar! İslam’ın “usulü”nü bilmeyen, İslam’ın ve Kur’anın ne demek istediğini anlamayan kısır düşüncelilerin bu davranışlarına “dur” demek gerekli.
İş, ehliyetten açıldığına göre, bir başka açmazımız da; “şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır” anlayışı! Nerede yazıyor? Kim söylüyor? Hangi belgeye veya hangi ayet ve hadise dayanıyor? Bu, “tarikat şeyhiyim” diyenlerin uydurdukları bir yalandır! Ehil olunmazsa, bu ve buna benzer saçmalıklarla daha çok karşılaşırız!
Ne mi yapılmalı? Her işyerinde, her toplulukta; ilahiyat tahsili almış, dinin özünü özümsemiş, Kur’anı ve Resulullah’ın anlatmak istediklerini iyi kavramış, ilmi ve mantıklı bir açıklama getirebilecek, Tefsir Usulü, Hadis Usulü, Fıkıh Usulü, Din Felsefesi, Kelam, Mantık…. Konularında “mürekkep yalamış” insanlara görev vermek daha doğru olur kanaatindeyim.
Bunun için; Diyanet’e, İlahiyat Fakültelerine ve de devlete çok büyük görev düşüyor. Aslında yapılıyor da, ama tamamen na ehil olanların kökü kazınmadı. Bu konuda çok ciddi ve titiz bir çalışma sergilemek lazım. Değilse, başımızı ağrıtan, ülkeye büyük zarar veren “paralel yapı” misali bir yapılaşma ortaya çıkar ki Allah korusun, o vakit; “dindar gençlik” yetiştirme düşünceleri hayal olur! Daha doğrusu, “sağlam temellere oturan bir toplumu” oluşturamayız.
Ehil olmayanları, derneklerde, vakıflarda, sivil toplum kuruluşlarında…da görmek mümkündür. Hiçbir zaman; “ben olmalıyım, ben yapmalıyım, ben olmazsam olmaz, ben vitrine oynamalıyım….” Düşüncelerine kapılmamalı.
AİLE VE MUALLİMLİK
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
NE KADAR SAMİMİYİZ?
MIZRAK ÇUVALA GİRMEZ
MANKURTLAR
SELÇUKYA NELER YAPIYOR?
GÖNÜL FATİHLERİ
16 KONYA EFSANESİ
ERENLER DÜNYASI
VAKT-İ MUHABBET