PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Yapraklı, günlük takvimlerde; "İmsak” yazıyordu. Çocukluğumda annem ve babam, Ramazan ayı geldiği zaman sahur vaktinde; " imsak kesilmeden yemeğimizi yiyelim, biraz sonra kesilecek, on dakika kaldı, beş dakika kaldı, işte şimdi kesildi…” derlerdi.
Bendeniz, imsakın ne anlama geldiği, nasıl kesildiği, ne ile kesildiği, niçin kesildiği, kimin kestiğini bilmiyor ve dolayısıyla merak ediyordum. Hatta sık sık;
-"Baba, imsak nasıl kesilir? Kim kesiyor? İmsakı kesen bıçak keskin mi? Kama gibi, kılıç gibi bir şey mi?” diye sorardım. O da anlatmaya çalışırdı ama ben anlamazdım, anlayamazdım. Zira anlayacak yaşta değildim.
Bu merakım okula gidinceye kadar sürdü. İmam Hatip okulunda, artık imsakın ne olduğunu, imsak kesilmesinin ne anlama geldiğini enine boyuna öğrendim. Öğretmenlerimiz, vaizlerimiz derslerde bunu enine boyuna anlatıyorlardı.
İmsak; tutmak anlamındadır. Ramazana has söylenen bir ifade. Oruç tutma vaktinin geldiği, artık, orucu bozucu harekete girilmemesi gerektiği belirtilir. İmsak tutmaksa, bunun yalnızca oruç, orucu bozan şeylerden ibaret olmaması, genel anlamda kendimizi tutmak, her türlü çirkinlikten, hayasızlıktan, insanlık dışı hareketlerden, Kur'an'a ve İslam'a uymayan tavırlardan sakınmak olduğunu anlamalıyız.
İmsak; tutmaksa eğer, bunu sadece Ramazana değil, hayatımıza has kılmalıyız. Hep; "Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu Cehennemden uzaklaşma” diye söylenir ya, bunda imsak şuurunun büyük payı var. İmam Gazali, orucu üç bölüme ayırır; "avamın orucu, havassın orucu, havassul havasın orucu” der. Avamın orucu; imsak vaktinden, iftar vaktine kadar hiçbir şey yemeden içmeden durmak. Havassın orucu; imsaktan, iftara kadar yemeyip, içmeyip aç kaldığı gibi ibadete de önem verenlerin orucu. Havassü'l havasın orucu ise; eline, diline, gözüne, kulağına, ayağına, kalbine…hülasa bütün organlarına oruç tutturmak, yani bedenen imsak!
Rabbimizin bütün emirleri bizi terbiyeye, eğitmeye, hayatın cennet olması için zemin hazırlamaya yöneliktir. Kur'an, insanı inşa eder. Tepeden tırnağa kadar "adam” eder.
İmsak kavramı içinde hicret vardır, fetih vardır. İmsaka, tutmak dedik. Kötülüklere karşı kendimizi tutmak. Hicret de; kötülüklerden, iyiliklere yönelmek, günahtan sevaba göç etmektir. İmsak+ Hicret+ Fetih= adam.
Bir densizin size küfrettiğini düşünün. Ne yaparsınız, hemen celallenir, siz de küfür mü edersiniz? Veya ağzını burnunu dağıtmaya mı yönelirsiniz? Yoksa; "ya sabır, git oğlum, belanı arama, şeytanından bul” mu dersiniz? Evdesiniz, çocuklar yaramazlık yapıyor, birbiriyle dövüşüyor, hanımın bazı istekleri var… hemen; "gidin başımdan zaten yorgun elmişim, işyerinde kafamı bozmuşlar, işler kesat gidiyor, bir de ortalık ramazan…sizinle mi uğraşacağım?” diyerek ağzınıza geleni mi söylersiniz? Yoksa; "çaresine bakarız, sabah olsun hele veya hafta sonu düşünelim” diyerek kırmadan, dökmeden, öfkelenip, etrafın kalbini incitmeden işi çözer misiniz?
Sevgili peygamberimiz; "Yiğit, rakibini minderde yenen değil, öfkelendiği zaman öfkesine hakim olandır”, "kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma” buyurur.
Ramazan
Kızgın çölde yalınayak yürüyorum,
Serap mı, göl mü, hayaller görüyorum,
Ateşte yandım, eridim, kül oldum,
Oruçla kendime geldim, kul oldum.
Dudaklarım kurudu, susuzluktan,
Oruç, tut sen beni, duygusuzluktan,
Bana kuvvet ver, tüm uykusuzluktan.
Ramazan; yasakları imsaktır,
Göze, kulağa, haram yasaktır.
Ramazan; cennete açılan kapı,
Nefsini tanımak, dinamik yapı!
Oruç
Oruç, sadece açlık değil,
Özüne ve ruhuna eğil.
Kapılar kapandı, İblis giremez,
Orucun ruhuna, ruhsuz eremez.
Reyyan kapısı, oruçlu için,
İstemez misin, neden niçin?
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER