PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
İlesam (İlim, Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) 13. Genel Olağan Genel Kurulu, 26 Nisan 2014 Cumartesi günü Türk Tarih Kurumu Konferans salonunda yapıldı.
İlesam üyesi olarak genel kurula davetliydim. İki bin üyenin tamamı yoksa da, epeyce; ilim, edebiyat ve sanat erbabı mevcuttu.
26 Nisan, aynı zamanda “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” yani Telif hakları günüydü. Genel kurulun bu tarihe denk getirilmesi, tesadüf değildi. Genel Başkan sayın Mehmet Nuri Parmaksız, bu konuya parmak bastı. Türkiye İlim Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliğinin Genel Merkez Yönetim Kurulu, tüzük gereğince 2 yılda bir yapılıyor.
İLESAM; telif haklarıyla ilgili sorunların üzerine gitmiş, pek çok etkinliğe imza atmış, edebiyata hizmet eden çeşitli projelerde yer almıştır. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Yasa Tasarısı yaklaşık 2 yıldır Başbakanlıkta Meclise sevk edilmeyi beklemekte ve bir türlü yasalaşmamaktadır. Bu yasa, sanat ve sanatçının haklarını koruyacak, eser sahiplerinin daha çok telif kazanmasını sağlayacaktır. Tasarısının bir an önce yasalaşması için imza kampanyası açılmalı ve bu noktadaki tepkilere duyarlı olunması, sanat ve sanatçının haklarının korunması gerekmektedir.
Eser sahiplerinin mağduriyetleri var. Bunlar; telif haklarıyla ilgili sorun yani kopyalama, vergi, bu verginin Kültür bakanlığı Bütçesinde kalması, Yayıncılar Birliğinin verdiği bandrol, Bakanlığın aldığı pay…Yazarlar eser üretmese, ortada kitap olmasa neye bandrol verecekler. Onlar yayın yapıyorlar yazarlar yazıyor ama yazara sorulmuyor, fikirleri alınmıyor. İLESAM üyelerin haklarını koruyor, kimseye boyun eğmiyor.
Lise seviyesindeki öğrenciler arasında üçüncüsünü gerçekleştirilen Slogan ve Logo Yarışmasında ilk yıl Kültür Bakanlığı destek verdi. İkinci yıl desteklemedi. Bu yıl ise desteklemek zorunda kaldı. İlesam, siyasi düşünceye değil topluma hizmet ediyor. Siyasi görüşü yok. Milli ve kutsal değerleri ön planda tutuyor ve Devletin yanında yer alıyor.
İlesam; 5846 sayılı yasa ile kurulan bir Meslek Birliğidir. Yetki belgelerinin beş yıl süresi var. Amaç; sanatçıya sahip çıkılması, bu yasanın bir an önce işlerliğe kavuşmasıdır. İlesam’a üye olmayanların hakları korunamıyor. Bu kanun, hakların koruma noktasında ilim ve edebiyat sahiplerine nefes aldıracak bir kanun. Desteklenmesi, Türk sanatının gelişmesi açısından bu yasanın çıkması gerekiyor. Yasa boşluklarından bir takım insanlar çıkar elde ediyor.
İLESAM’ın üye sayısı her geçen gün artıyor ki bu sevindirici bir durum. 76 ilde, 50 üniversitede temsilcilikler mevcuttur.
İlesam Web sitesi daha da genişleyecek. Bayram mesajları, doğum günü mesajları üyeler ulaşmaya devam edecek. Sadece bireysel üyeliklerle yetinilmiyor. Kurumsal bazda da belediyeler gibi üyelikler de hatırı sayılır derecede artmış bulunuyor. Akademik alanda da üye sayısında artış var. Ama bu sayı yetmiyor. Geri kalanlar yazarlar/şairlerdir ki bu sayı da az. Bazı kişiler mağdur oldukları zaman İLESAM’a başvuruyorlar, o zaman da iş işten geçmiş oluyor. Başlarına herhangi bir sorun gelmeden önce gelip İLESAM’a üye olmaları, kendilerini ve eserlerini garanti altına almaları kendi menfaatlerinedir.
İLESAM ansiklopedisini çıkarmak için çalışmalar yapılıyor. Yarışmalar devam edecek. Kurslar açılacak. Şiir, sanat, kültür programları başlayacak. Ankara’da kültür-sanat sohbetleri olacak. Çanakkale Zaferimizin 100.yıldönümü. İLESAM, bu anlamlı zaferi yad etmek için büyük ödüllü bir yarışma düzenleyecektir. İsteyen üyeler Cumartesi etkinliklerinde konuşmacı olarak görev alabilecekler. Haziran ayı itibariyle kültür gezilerine başlayacak. Temsilciliklerin bir kısmı (%75) değişecek. Bu değişim, her üyeye görev vermek içindir. Yeni seçilen arkadaşlara başarılar dilerim.
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER