İKİNDİ SOHBETLERİ VE MİLLET KIRAATHANESİ SÖYLEŞİLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

 

Kovid-19'dan önceydi. Her cumartesi günü saat 14.00'de TYB'nin, saat 15.00'de Birlik Vakfı'nın, saat 16.00'da da Koyunoğlu Müzesi İkindi Sohbetlerine koştura koştura giderdik.

Bazen TYB'de progran uzayınca, Birlik Vakfına gitmekten vaz geçer, doğruca İkindi Sohbetlerine yetişmek için 65 numaralı otobüse biner, kapının önünde inip programa yetişmiş olurduk. Otobüs, sohbete gitmek isteyen dostlarla dolardı. Vakit müsait olursa İkindi namazımızı Topraklık Kerim Dede camiinde kılar, hep birlikte toplantı salonuna geçerdik.

  1. çekimlerini kıymetli dost Saffet Yurtsever yapay, basına servis ederdi. Programın sunucusu kardeşim de konya kıyafetleri içinde sunumunu yapar, konuşmacının özgeçmişini anlatır ve sohbet başlardı. Bu fakir de; İsmail detseli Tayyar yıldırım, Osman Uzunoğlu ve bendenizin katıldığı; "Konyalı şairlerden Konya'ya şiirler” programı yapmıştık.

Yaz mevsimi ise Koyunoğlu Konya evi bahçesinde dostlarla muhabbet etmenin tadına doyulmazdı. Konya evlerinin ayakta kalan en somut ve canlı örneği. Allah rahmet eylesin Koyunoğlu böyle bir tarihi yapıyı Konya'ya, Konyalılara armağan etmiş. Armağan etmiş de, program yapmasınlar, öylece muattal bıraksınlar, kendi haline terk etsinler diye değil; İkindi sohbetleriyle ihya etsinler, kültürü yaşatsınlar, gönül dostları burada bir araya gelsin, her konuda muhabbetler yapılsın, gönüller doyurulsun diye.

  1. sohbetlerinde güzellikler öğrendim. Çok kıymetli insanlarla tanışma fırsatı buldum. Bu sohbetler; tanışmaya, öğrenmeye, öğretmeye vesile oluyordu.

İkindi sohbetleri akamete uğradı demeyeyim de yarıda kaldı. Başlayacağı zamanaı iple çekiyorum.

Pandemiden önce son programım; Kültür Park Millet Kıraathanesinde 20 Mart 2020 tarihindeydi. Daha önce birkaç program yapmıştım. Hele birisi, açık alanda tiyatro alanında olmuştu da çok beğenilmişti. Pandemi bitti ama buralarda programlar hala başlamadı. Sadece Kültür Park değil diğer millet kıraathanelerinde de her hangi bir kültürel faaliyet göremiyorum.

  1. etkili oluyordu. Şairi, yazarı, edebiyatçısı, kültüre gönül vermiş tüm değerli insanlar, buraya gelen gönül dostlarıyla muhabbet etmenin, yazar/ okur buluşmasının tadını çıkarıyordu.

Aynı hızla, aynı coşkuyla, aynı zevk ve aynı şevkle yine bu tür programların başlamasını arzuluyoruz. Halkımız bunu istiyor. Görüştüğüm birçok insan:

"Hocam, programlar neden kaldırıldı? Bizler bu programlar sayesinde bilgileniyor, güzel şeyler öğreniyorduk, Şimdi sudan çıkmış balığa döndük. Bomboş geliyor, bomboş gidiyoruz. Tabir yerindeyse çayca geliyor, yolca gidiyoruz. Lütfen İkindi sohbetleri, Millet kıraathanesi söyleşileri tekrar başlasın. Bu konuyu gündeme alın”

  1. zamanda programların başlayacağını, yetkililerin bu husustaki duyarlılığını biliyorum. Elde olmayan bazı nedenlerden dolayı bir inkıta oldu. Ama bu, sohbetlerin, söyleşilerin olmayacağı anlamına gelmez, gelmemeli. Yetkili kardeşlerim bizden daha çok istiyor böyle güzel faaliyetleri. Sabredelim, an kısa zamanda başlayacağı umuduyla.

 

 

 

 

 

 

 

Selçuklu Şehri!

 

Ezelden ebede üflenen nefes

Türkmenler kentidir Selçuklu şehri,

Hak yolculuğuna adanmış herkes,

Mücahitler yurdu Selçuklu şehri!


Huzurun paytahtı tek yürek tek baş,

Hepsi muhabbette hepsi arkadaş,

Hasbihal içinde cümlesi haldaş,

Yılmayan bir ordu Selçuklu şehri!

 

Anadolu bir aşk, sevda gözünde,

Bayrak türküleri çalar sazında,

Allah'ın kelamı çıkmaz özünde,

Canlarını verdi Selçuklu şehri!

 

İzmirli Muşlusu vatana şehit,

İnişli yokuşlu yolları şahit,

Kur'an ayetleri pörsümez ahit,

Gönüllere girdi Selçuklu şehri!

 

Dağları ovası vatana kurban,

Kadını erkeği herkese mihman,

Canları fedada her zaman her an,

Garibanı gördü Selçuklu şehri!

 

Hacı Bayram Veli Yunus, Mevlana…

Muhabbetler serdi bütün cihana,

Gönüller yaparak vardı insana,

Kardeşlikle sardı Selçuklu şehri!

 

 

Kültür Park

Güllerle bezenmiş Dede Bahçesi,

Hatıralarıyla anar kültür park,

Dostluk kelimesi sevgi lehçesi,

Mevla'nın aşkıyla yanar kültür park!

 

Ağaç şemsiyedir gölgeler gerer,

Gün güzelliğini her yana serer,

Rengarenk çiçekle kalpleri sarar,

Ruha ışık verir fener kültür park!

 

 

 

 

 

Yorulanlar bankta soluk alırlar,

Güneşin tadını burda bulurlar,

Aileleriyle zevke gelirler,

Eğlenme hazzını sunar kültür park!

 

Kıraathane var millet adıyla,

Okuma isteği kitap tadıyla,

Bilgi tazelenir dostluk yadıyla,

Gönüller doyuran pınar kültür park!

 

Dinlenmeye gelen namazı bekler,

Ezan cümlesine, "felah”ı ekler,

Camiler etrafta, öbek öbekler,

Huşuyla Rabbini anar kültür park! (10 EYLÜL 2022)

 


Yazarın Diğer Yazıları