İBN-İ ARABİ’DEN GENÇLERE TAVSİYELER

"İBN-İ ARABİ'NİN EVRENSEL MESAJLARI”  kitabımdan; "Hayat Veren prensip” niteliğindeki tavsiyelerini siz, kıymetli gönül dostlarımla paylaşmak istiyorum. Tüm kitaplarımız, tavsiye, öğüt ve eğitim niteliği taşımaktadır. Okuyanlar bilir. Bir eğitimci olarak topluma, eğitim konusunda görevlerimiz var. Bu görevi layıkıyla yerine getirirsek kendimizi mutlu, bahtiyar ve huzurlu hissedeceğim.

İşte İbn-i Arabi'nin Gençlere tavsiyesi:

 

         1.Her Müslümana, Müslüman olduğu için hürmet et. Hakkına riayet et. "Bu sultandır, bu zengindir, bu büyüktür, bu küçüktür, bu fakirdir, bu hakirdir…” deme. Kimseyi tahkir etme. Islâmın hepsini bir şahıs farz et. Müslümanlar da onun azalarıdır. Gözü ağrısa her tarafında duyulur, başı ağrısa her yerinde ağrı hissedilir.
       Her azanın bir makamı vardır. Meselâ, bir şeyi görmek için göz açılır, kulaklar değil. Bir şeyi İşitmek için de kulaklar açılır, gözler değil. Öylece her Müslüman İslâmlıkta müsavi görür, her birine de lâyık olduğu, hakkı olan şeyi verir. Meselâ, Alime tazim et, sözünü dinle, cahile nasihat et, bilmediklerini öğret, gafili gafletten uyar, itaatli olanı tebşir et, itaatsiz olanları da Allah'ın azabıyle korkut. Sultanın sözünü dinle, günah olmayan emirlere itaat et. Küçüklere rıfk île merhametle, şefkatle muamele et. Büyüklere tazim et.
      Hz. Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: "Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize tazim etmeyen bizden değildir.”
      2.Asi, günahkâr da olsalar, bütün halka merhametli ol. Çünkü hepsi Allah'ın kulu ve mahlukudur. Her ciğeri yanık olanı sulamada ecir vardır.
       Benî israil alüftelerinden biri, bir kuyu başında hararetten ciğeri yanmış bir köpeğin dolaştığını gördü de ayağından meşini çıkardı, su doldurdu, o köpeğe içirdi. Allah bunu kabul etti, onun kabahatlerini affetti de Cennetine koydu.
       Bir insana, hele bir müslümana yapılan iyiliği, hayrı hayır olduğu için yap. Serden, şer olduğu için kaç. insanların metîn ve zemmine kulak verme..

 

         3.İşlerinde Ömer gibi ol. Hazreti Ömer derdi: "Kardeşim, bir kimse seni Allah yolunda aldatmak isterse, sen de onun bu dalaveresine vakıf olursan, ona aldanmış gibi görünmen, hile ve hurdasını yüzüne vurmamak, onu mahcuh etmemek, arkasından onun ıslahına dua etmek, şefkat göstermek güzel huylardandır, imân ve islâm alâmetidir. Mü'min aldanıverir ve cömertlik gösterir. Münafık aldatır, Fesad saçar.”
          4.Müslüman kardeşlerine don, gömlek ol. Nefslerini, ırzlarını, evlâdlannı koru. Çünkü sen onun kardeşisin, ayna gibi gör, kendine bak Hiçbir suretle ezalandırma. Hatta ezalanmışsa, onu ezadan kurtar. Çünkü bir şeyin Nef i onun yüzü ve hakikatidir.
         5.Komşu ve yakınlık haklarını koru. Kimin evi daha yakın ise, onu tercih et. Çünkü Allah'ın sana ihsan ettiği nimetlerde komşularının hakkı vardır. Onlara ikram ederken en yakın komşundan başla. Komşularından zararı defet, isterse kâfir olsun. Onun da komşuluk hakkı vardır.
            Komşunun ezasını, güzel bir tarzda karşılamalı. Sen kötülüğü en güzel huy ne ise, onunla karşıla. O vakit görürsün ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse bile, sanki senin yakın dostun olmuştur.
           Bu güzel huya, sabırlı olanlardan başkası kavuşturulmaz. Buna, büyük bir nasibe malik olandan başkası eriştirilmez". O, fasih köylü şair dedi ki; buna erişilmez, bundan güzeli de olmaz. Bunu insan söyleyemez. Sen Resulullah'sın ben de iman ettim. Evet, Kur'ân-ı Hakim'în icazını onlar anladılar.

         6.Kardeşine, zalim de olsa, mazlum da olsa yardım et. Zalim kardeşine şeytan vesvese verdi. Onu, başkasına zulmetmeye sürükledi. Şeytanın bu vesvesesini, ondan defetmek için yardım et. Senden yardım bekleyenden elini çekme.
         7.Allah'ın yarattıklarını hakir görme. Allah, onları yaratırken hakir görmedi. Kadınlara hitaben; sakın komşularınızın hediyelerini hakir görmeyin isterse bir paça (koyun ayağı) olsun.
         Tahkir, cahilliktir. Lanet, sövmek, bağırmak, çekiştirmek komşuluğa yakışmaz. Dilini de kötü sözlere alıştırma.

         8.Kibirden, bir kibre delâlet eden şeylerden çekin. Elbisen de. Yürüyüşünde kibir alametleri bulunmasın. Kimseden bir şey isteme. İyice muzlar kalırsan (ki Allah seni o hale bırakmaz) Bilfarz o hale düşmüş isen, tese'ül ihtiyaç kadar caizdir, ihtiyaçtan fazla tese'ül cerahattir. Mahşere her yeri yaralı, çıbanlı olarak gelir…

Evrensel Mesajlarımız devam edecek


Yazarın Diğer Yazıları