PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Ne güzel değerlerimiz var; İnsanı imar eden, gönül Kâbe'sini inşa eden, gönül mimarlarımız... Bunlar, yaşarken de, öldükten sonra da eserleriyle yüze güler. "Sadaka-i cariye” adı verilen güzelliklerle mücehhez gönül dostlarıdır bunlar.
"100. Yaşında Fethi Gemuhluoğlu” konulu program Tantavi Kültür Merkezi'nde yapıldı. Dr. Mehmet Ali Gemuhluoğlu, Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz ve yazar Sadık Yalsızuçanlar'ın konuşmacı olarak katıldığı programın açılış konuşmasında TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu Türkiye'nin bir döneminde büyük tesirleri olan Fethi Gemuhluoğlu'nu en yetkin kişilerden dinleyerek öğrenmek için bu programı tertip ettiklerini söyledi.
"Gemuhluoğlu Kutup yıldızıdır” ifadesini kullanan Yalsızuçanlar, Gemuhluoğlu ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Fethi Bey dünyayı 1922 yılında teşrif etti, 54 yıl yaşadı. Muazzam hizmetler gördü. "Tarihe ve zamana sadece Allah müdahale eder” diye bir algı, bir anlayış vardır; gaybı sadece Allah bilir derler ama Allah sadece sevdiği kulunun gönlüne gaybı mürekkepsiz yazarmış. Dolayısıyla zamana müdahale etmeyi, o tasarrufu sevdiği kuluna verebilir. Onlardan biri, çok nadir milletlerin hayatında, tarihinde ender rastlanan kutup yıldızlarından bir tanesidir Fethi Gemuhluoğlu.
Modern dönemde Türkiye ve İslam dünyası tarihi, hatta bütün dünya açısından çok kıymetli hizmetler yaptı, fikirler verdi. Hem bir düşünme insanı, irfan ve tefekkür insanı, hem de bir eylem insanıydı. Bendeniz, TPV'den (Türk Petrol Vakfı) burslu öğrenim gördüm; nasiplendim. Türk Petrol Vakfı'nın, genel sekreterliğini yürüttüğü kısacık dönemde yüzlerce insana burs verdi. Bunlar arasından başbakanlar, bakanlar, büyükelçiler, komutanlar, yazarlar, üniversite hocaları, bilim insanları çıktı.
Gönlü açık olduğu için baktığı insanın yeteneklerini keşfeden, gören ve onların enerjilerini açığa çıkaran, yönlendiren bir insandı. Yoksul bir Anadolu çocuğunu sıfır noktasından alıp ondan mükemmel bir insan yontan yanı vardı Fethi Bey'in. Son 150-200 yılda Türkiye'nin başına gelmiş en büyük güzelliklerden biriydi. Fethi Gemuhluoğlu hâlâ yaşıyor, işliyor, konuşuyor, çalışıyor.”
Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz; "Fethi Beyin çok seveni olmuş, çok insanın kalbine girmiş. 1918-1922 yılları arası İstanbul'un bir işgal süreci söz konusudur ve Fethi Bey de o tarihler arasında doğmuş. İstanbul'a bir karanlık çökmüştür ve ne yazık ki şehirde yabancılara karşı bir tek kurşun atılmamıştır. Böyle bir zamanda dünyaya gelmek, şehirlerinizin, eyaletlerinizin kaybolduğu bir Türkiye'de doğmak adeta omuzunuzda, sırtınızda çok büyük bir yükle dünyaya gelmek gibidir. İşte orada, 1950-1960'lara kadar belki 1970 belki 1980 belki 2000'lere kadar Türkiye daha içine kapanık bir uyku halinde kalmak zorunda kalıyordu. Fethi Bey ve onun kuşağında doğan kuşaklar bu uyku haline tanıklık etmek zorundalar. Ama inanılmaz bir tarih şuuru var. Bu acıları, bu yükü Fethi Bey ve kuşağı taşımıştır. İşte bu kuşağın içinde Fethi Bey bambaşka hasletlere sahiptir.
Dr. Mehmet Ali Gemuhluoğlu da şunları söyledi:
"Fethi Gemuhluoğlu 1930-1940'lı yıllarda daha ortaokul, lise talebesiyken o aydınların bu problemlerden bahsettiği kahvehanelerde, evlerde bu problemleri dinleyerek büyümüş. O insanların çoğu Osmanlı döneminin yüksek bürokratları, yüksek askerleri, yüksek hukukçularıdır. Fethi Bey de ortaokul lise yıllarından itibaren, o insanlarla birlikte oluyor, onlardan etkileniyor.
1950 seçimlerinden hemen önce Mareşal Fevzi Çakmak vefat ediyor. Fevzi Çakmak o dönem hükümet olan Cumhuriyet Halk Partisi tarafından çok fazla önemsenmiyor. Fethi Gemuhluoğlu da o dönem Cumhuriyet Halk Partisi hükümetine karşıdır. Ve o hükümetten korkmadan üniversite gençliğini hareketlendiriyor. "Mareşal'in cenazesini biz bir millî kahraman olarak defnetmeliyiz” diyor. Kimler bu öğrenciler? İstanbul Teknik Üniversitesi'nde okuyan rahmetli Erbakan, rahmetli Özal, rahmetli Demirel de o öğrencilerin arasındadır. Onları ağabeyleri, önderi olarak örgütleyerek, Cumhuriyet Halk Partisinin iktidar olduğu bir dönemde Harbiye binasından içeriye girerek rahmetli Mareşal'in cenazesini alıyorlar ve sırtlarında Eyüp'e kadar götürüyorlar.
1950'li yıllardan itibaren Fethi Bey, etrafında kendisinden daha genç olan üniversite öğrencilerine bir hususun altını çizerek belirtmeye başlıyor. "Biz yeni bir medeniyet kurmak durumundayız, buna zorunluyuz. İslâm medeniyetinin Rönesans'ını, yeniden doğuşunu yapacak başat ülkesi Türkiye'dir. Çünkü birçok İslâm ülkesi Batı tarafından sömürgeleştirildi ve bu ülkelerin bir öncüye ihtiyacı var. Dolayısıyla bizim bu öncülük rolünü oynamamız lâzım” diyor. Daha sonra Kıbrıs olaylarına müdahil oluyor. Bunun sonucunda Kıbrıs'ı korumak ve savunmak için İstanbul'da bir takım dernekler kuruluyor. Demokrat Parti izlenim olarak İngiltere'yi örnek aldığı için Türkiye'de Kıbrıs olayı bilinmiyordu ve bu sorunu kurdurduğu derneklerle Fethi Gemuhluğlu dile getirerek o bilinci oluşturuyordu. Bu konuda mitingler düzenliyor. Bu mitingler Demokrat Parti tarafından yasaklanıyor. Ama buna rağmen bu mitingleri düzenlemeye devam ediyor. Burada da siyasi bir mesajı var aslında.
Anadolu'dan gelen zeki, parlak, çok çalışkan çocuklara burslar vererek tahsil görmelerini sağlıyor. Gençlere yüksek miktarda burs veriyor. Ve kendisinin elinden 800'e yakın profesör geçiyor. Öğrencilerinin doktoralarını ve lisanslarını tamamlamasını istiyor ve bunun için çabalıyor. Ve en sonunda onları evlendiriyor. Kendilerine denk olan elit kızlarla erkekleri evlendiriyor. Onlara iş buluyor. Devlet Planlama Teşkilatı gibi önemli alanlarda, özel sektörlerde ve kurumlarda iş buluyor. Hiçbir öğrencisi işsiz kalmıyor…” (01 EYLÜL 2022)
PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
SÖZLERDE KENDİMİZİ ARAMAK
SEVGİ, İNSANA HAS BİR MEZİYETTİR!
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
YAZARLIK HAYATIM-YAYIMLANAN KİTAPLARIM VE EVRENSEL MESAJLAR SERİSİ
VAKT-İ MUHABBET
VUSLATININ 751. YILINDA MEVLANA
HER ZALİM CEZASINI ÇEKECEK!
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
PAYİTAHTA RUH VERENLER