Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
AİLE VE MUALLİMLİK
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
FIRSAT
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
İstedim ki bugün, değerli okurlarımla birlikte muhasebe yapalım. Gönül alemimize bir bakalım. Maddi dünyamızı düşündüğümüz kadar manevi dünyamızı da bir otokontrola tabi tutalım. Nefis muhasebesine girelim. “hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin” ilkesine uygun bir tavır sergileyelim.
Evet, ne kadar Müslümanız? Müslümanlığın ölçüsü nedir? Hak dinine mi inanıyoruz? Halk dinine mi? Kur'an'ın dediklerine mi boyun eğeceğiz? Yoksa gelenek adı verdiğimiz, örf olarak kabul edilen ama aslında hiçbir dini, Kur'anî mesnedi olmayan, sevgili peygamberimizin emretmediği, sünnet olarak benimsenmeyen hususlara mı itibar ediyoruz?
Önce kendi yaşantımızdan başlayalım; beş vakit namazımızı vaktini geçirmeden kılıyor muyuz? Namazda okuduğumuz sure ve duaların anlamlarını biliyor muyuz? “namaz bütün kötülüklerden alıkor” ilkesine uygun olarak ahlaki tutumumuz nasıl? Kıldığımız her namazın son namazımız olduğunu düşünüyor muyuz? Hem namaz kılıyor, hem de ahlaksızlık içinde miyiz? Hem namaz kılıyor, hem de ticarette müşterilerimizi kandırıyor muyuz? Elemanlarımızın hakkını yiyor muyuz? Yoksa sigortasız mı çalıştırıyoruz? Namazda Allah'la konuştuğumuzun farkında mıyız? Değil miyiz? Namaz dışında insanlarla iletişimimiz nasıl?
Zekatımızı tam veriyor muyuz? Zekat; fakirin, yoksulun, muhtaç olanların hakkıdır. Bu hakkı ihlal etmeden eksiksiz şekilde yerine getiriyor muyuz? Yoksa nerede işe yaramaz, nedere, çöpe atacağımız eşyalar, yemediğimiz yiyecekler, hiçbir insanın değil, hayvanın bile beğenmediği nesneleri fakire zekat olarak layık mı görüyoruz? Zekat vermemek için tabir yerindeyse, Allah'a karşı hile mi yapıyoruz?
Ömrümüzde bir sefer hac farzdır. Bir sefer de umre! Pekala her sene hacca ve umreye giderek, en yakınlarımızı ihmal mi ediyoruz? Nasıl olsa umre, hele ramazan umresi diye bir moda çıktı! O modaya biz de ayak mı uyduruyoruz? Sakın yanlış anlamayın; kimsenin her sene umreye gitmesine, ramazan umresi yapmasına karşı değilim. Zira bu konuda hadisler, peygamberi tavsiyeler varken ben kimim ki de karşı olacağım. Ama eğer; oğlumuz, kızımız, oğlumuz ölmüşse gelinimiz muhtaç ise onları yüzüstü bırakarak her yıl, “herkes gidiyor ben de gideyim, benim neyim eksik?” anlayışıyla gidiliyorsa, benim karşı oluşum bunadır! Mahallemizde, sokağımızda, fakirler, açlar, muhtaçlar varken bu yapılanların mantığını kim çözebilir?
Bir de erkek evlat saçmalığı var! Varsa yoksa her şey erkek evladın, kız çocuğu sanki yüz karası! Erkek evlat, anaya babaya bakmasa da, yine baş tacı! Yine kız evlat, ayaklar altında! Neymiş, kızlar kocaya gidecekmiş! Bunun kadar saçmalık, bunun kadar mantıksızlık olabilir mi? Yani; “kız kocaya gidecek” derken, seni biz sildik, bizi bir daha arama, senin bizimle ilgin kalmadı. Sen kocanın malısın!” anlamına gelen bir uygulama söz konusu! Tabii açıkça böyle denmiyor fakat altında yatan gerçek bu! Kız evladın çocukları itilir, erkek evladın çocukları her şeye layık! Mirasta kız evlada en değersiz, en kötü bölümler veya yerler verilir, erkek evlat adeta saltanat sürecekmiş, anne ve babanın mezarlarına türbe çattıracakmış gibi, nerede kıymetli, nerede değerli yer varsa oralar verilir! Ama sonunda yine de anne ve babaya kız evlatlar bakar!
Komşularımızla aramız nasıl? “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” diyen bir peygamberin ümmetiyiz! Komşularımızın derdiyle dertleniyor, neşeleriyle neşeleniyor muyuz? Bayramlarda, düğünlerde, mutlu günlerde, ölümlerde komşularımızın yanında mıyız? Yoksa onların varlığından haberimiz yok mu? Bir selamı bile çok mu görüyoruz komşularımızdan? Komşumuzun namusu bizim namusumuzdur! Bunu uyguluyor muyuz?
Trafikte durumumuz nasıl? Biri bizden yol isteyince hemen aşağı inip, yol isteyeni eşek sudan gelinceye kadar dövüyor veya öldürüyor muyuz? Trafik kurallarına uymanın en büyük kul hakkı olduğunu biliyor muyuz?
Tartışma kültürümüz ne merkezde? Bizim beğenmediğimiz veya bize aykırı fikir ve düşüncelere sahip olanlara yumurtalı saldırı mı yapıyoruz? Herkesi bizim gibi düşünmesi için tek tip olarak mı telakki ediyoruz? İsteyen inansın, isteyen inkar etsin anlayışımız var mı? Sahi hoşgörümüz nereye gitti? Bu soruları üst üste veya alt alta koyduğumuz zaman biz hangi kategorideyiz? Eğer bu olumsuz kategorilere girmiyorsak, şanslıyız, kurtulduk demektir. ya değilse?!!!
AİLE VE MUALLİMLİK
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
NE KADAR SAMİMİYİZ?
MIZRAK ÇUVALA GİRMEZ
MANKURTLAR
SELÇUKYA NELER YAPIYOR?
GÖNÜL FATİHLERİ
16 KONYA EFSANESİ
ERENLER DÜNYASI
VAKT-İ MUHABBET