Kısa adı TEYAD olan; Tüm Eğitimciler Yardımlaşma Araştırma Derneği, toplumun kanayan yarası olan evlilikte ortaya çıkan problemlere neşter vurdu.
23 Ocak 2016 Cumartesi günü saat: 13.00’de Kültür Park içi İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda; “Ailenin Önemi- Boşanma Sebepleri-Sonuçları ve Çözüm Yolları” konulu panel yapıldı.
İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar; Evliliğin önemi başlıklı konuşmasında;
Kur’an ailesini; dini yaşamda birbirini tamamlayan kurum olarak niteledi. Evliliğin ilk gününde eşlerin birbirlerine okuması gereken şu peygamber sözünü hatırlattı; “Doğrusu erkek karısına, kadın kocasına baktığı zaman, Allah da onlara rahmet nazarıyla bakar. Koca, karısının elini tuttuğunda, parmaklarının arasından günahları dökülür gider.”
Eşlerin birbirine rahmet nazarıyla bakmaları, yuvanın; sevgi, saygı, sadakat temeli üzerine kurulması gerektiği, karı kocanın öncelikle iman kardeşi oldukları; bizim dünya ahiret hayat arkadaşlarımız olduğu, dini yaşamada birbirlerine köstek değil, destek olunması, en fazla birlikte olduğumuz bir ortamda bulunulduğu, bizi en iyi tanıyan, en çok dinleyen, en fazla etkileyen ve etkilenenler durumunda bulundukları, idealimizdeki hedefleri öncelikle ailelerimizle gerçekleştirmemiz gerektiğini söyledi. Yuvayı ayakta tutan temeller; iyi niyet, karşılıklı anlayış, sevgi ve saygı, bağışlama, takdir ve teşekkür ve dua.
KADEM KONYA TEMSİLCİSİ
Dt. KÜBRA SOLAK; “ Boşanmanın nedenleri-sonuçları –çözüm önerileri” isimli sunumunda;
Boşanmanın bireylerde meydana getirdiği sıkıntılar:
Yapılan araştırmalarda boşanan kadının karşılaştığı güçlükler:
– Ekonomik sıkıntı (%88.6)
– Çevre baskısı (%80.8)
– Velayet babadaysa çocuklara özlem duyma (%79)
– Erkek tacizi (%77)
– Aile baskısı (%73.2)
– Ruhsal/duygusal sıkıntı (%70)
Erkeğin karşılaştığı güçlükler şöyledir:
– Velayet annedeyse çocuklara özlem duyma (%71.6)
– Ev ve kendi işlerini yapmakta güçlük (%62.6).
– Ruhsal/duygusal sıkıntı (%58.6)
Çocuklar açısından boşanmada çocuklarda meydana gelen problemler:
Küçük yaşlardaki çocuklarda altını ıslatma, parmak emme, içe kapanma, kabus görme, saldırganlık ve hiper aktivite gözlenirken; daha büyük çocuklarda
– Boşanmadan dolayı anne babayı veya kendisini suçlama
– Ebeveynlerinin boşanmış olmasından utanç duyma
– Boşanma sonrası yaşamında meydana gelen değişimler nedeniyle öfke ve kızgınlık hissetme
– Birlikte olamadığı ebeveyne büyük özlem duyma ve kimi zaman bundan diğer ebeveyni sorumlu tutma
– Okul başarısında düşme
– Arkadaş ilişkilerinde başarısızlık
– İçe kapanma
– Söz dinlememe, inatçılık, isyankârlık gibi olumsuz davranışlar gösterme
– Kötü alışkanlıklar edinmeye eğilim ve başlama gözlenir.
TEYAD, eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Sosyal yaralara neşter vuruyor. Sağlıklı, huzurlu, sevgi ve saygının ikame edildiği, barış ortamının sağlandığı “TEMİZ TOPLUM”u oluşturmak için her türlü eğitim faaliyetine imza atıyor!
TEYAD, “Âsım’ın Nesli”, “Dindar gençlik” anlayışıyla yola çıkmıştır. Dindar olmayan gençlik ve insanlık, topluma bir şey veremez. Bu cümleden olmak üzere, toplumun azgınlık dişlileri arasında heba olmaması için gençlerimize sahip çıkmak en birinci görevidir.