Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
AİLE VE MUALLİMLİK
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
FIRSAT
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
23- 27 Haziran tarihleri arasında Cennet yurdumun küçük bir bölümünü gezip görmek, tarihe yolculuk yapmak nasip oldu. Bugün huzur içinde yaşamamız için atalarımızın nasıl bir mücadele sergilediğini bizzat yerinde görme fırsatını bulduk. O değerli büyüklerimizin ve şehitlerimizin bize emanet ettiği vatana sıkı sıkıya sarılmanın nasıl önemli olduğunu anladık.
Vatanımın cennet köşelerinden; Ayvalık'taki Türkiye'nin ilk boğaz köprüsünden geçerek gidilen Cunda adası, Çanakkale Asos, Çanakkale şehitliği, Çanakkale savaşlarının cereyan ettiği cepheler, Kireçtepe seyyar hastanesi, Savaş müzesi... her yerde göğüs göğüse verilen vatan savunması. Ülkemin her yerinden koşa koşa gelen; "15 liler gidiyor kızların gözü yaşlı” türküsünün kahramanları 15'li vatanseverler. Yaralanan düşman askerini merhametle kucağına alıp tedavi eden yiğitler.
Bugünden başlamak üzere gezi boyunca ziyaret ettiğimiz yerler hakkında tarih, kültür ve sanat ile ilgili bilgiler aktaracağım. Tarihi mekanların özelliği, insanlara ne gibi hizmetler sunduğunu, bizlerin nasıl bir tavır sergilememiz gerektiğini sizinle paylaşacağım.
Cunda Balıkesir ili Ayvalık ilçesine bağlı doğa harikası bir adadır. Ada, Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olan bir köprü ile Lale Adası'na ve oradan da doldurma bir yol ile ana karaya bağlıdır.
Cunda ismi tahmin edilenin aksine Yunanca değildir. Adanın Yunancadaki adı -kokulu ada anlamına gelen- MOSHONISI'dir. Ada Piri Reis'in haritasında Yund Adaları olarak geçer. Yund adının ise zamanla -yelkenli gemilerin yatay sereni için kullanılan- Cunda ile değiştiğini görürüz. Gerçekten de Cunda Adasının kuş bakışı görünüşü, gemi cundasına benzemektedir.
Cunda Adası'na, emperyalist düşmana karşı ilk asker kurşununu attırmış Komutan Ali Çetinkaya anısına, ‘Alibey Adası' dendi. Şimdi her iki isim de kullanılıyor.
Yine tahmin edilenin aksine adada Rum kalmamıştır. Adanın tamamı Türktür. Adalıların lehçeleri biraz Rumcaya kayabilir. Bu da yıllarca Rumlarla birlikte yaşamaktan kalmadır. Eskiden adada Rumca da konuşurlarmış. Ama o zamanlar devlet baba -Rumca unutulsun diye- Türkçe konuşmayanı pataklarmış. Şimdi ise belediye ve halk eğitim, esnaf ve halkımız Rumca öğrensin diye kurslar açıyor.
Cunda Adası, Ayvalık'ı açık denize, iki boğazıyla da kapayan ya da açık denizden sonra mühürleyen bir görünüm taşıyor. Bu adanın Ayvalık'tan bakıldığında solundaki boğaza Dalyan Boğazı, sağındakine de Dolap Boğazı adı verilir. Çok eskiden bir sandalın geçebileceği kadar sığ olan Dalyan Boğazı, 1880 yılında iki yıllık bir çalışmayla açılmıştır.
Cunda halkı balıkçılıkla, zeytincilikle ve turizm ile geçinir. Çoğu yoksulluk sınırına yakın yaşar ama çok da gururludur. Yazları Ayvalık'tan ve Cunda'dan, saat başlarında karşılıklı motorlar kalkar. Bu 15-20 dakikalık deniz yolculuğu dinlenmeye gelenlere kısa süreli bir eğlence gibidir, teknelere binmeye adeta can atarlar adaya bu yolla da karayoluyla yarım saatte bir kalkan belediye otobüsleriyle de gidilebilir. Her iki yolda kendine özgü renkler taşır.
Adaya vardığınızda, tepelerine çıkarak, doğayı izlerseniz, boğazların adaların, içiçe girmiş koyların, zeytin ve çam ormanlarının güzelliğine doyamayacaksınız.
Kentsel ya da mimari cümbüş, ada sokaklarında sarhoş eder insanı. Neo-klasik mimari hayranlarına; doğayla ve sessiz bir kentte yaşam isteği olan tutkunlara, en uygun yerdir bu sokaklar. Kah girilen bir sokağın loşluğuna karşın, bir kapının dibinden fışkırıp üst kat penceresine tırmanan asmasıyla, Venedik'in dar bir sokağında; Yeşile hiç yüz vermemiş kimi sokağında da adeta Bizans'ta hissedersiniz kendinizi.
AİLE VE MUALLİMLİK
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
NE KADAR SAMİMİYİZ?
MIZRAK ÇUVALA GİRMEZ
MANKURTLAR
SELÇUKYA NELER YAPIYOR?
GÖNÜL FATİHLERİ
16 KONYA EFSANESİ
ERENLER DÜNYASI
VAKT-İ MUHABBET