Avrasya İslam Birliğine Doğru

“ARAP BAHARI” sadece arap ülkelerini değil, bütün dünyayı etkiledi! Dünyada, “DEMOKRASİ RÜZGARLARI” esiyor! Uzun zamandır hükümetimizin dillendirdiği: “DEMOKRATİK AÇILIM” artık anlaşılmaya başladı! Olaylara baktığımız, gelişmeleri izlediğimiz zaman aksini söylemenin mümkün olmadığını görürüz.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Avrasya coğrafyasındaki 32 ülkenin dini liderlerinin bir araya geldiği Avrasya İslam Şûrası; ‘Gelenekten Geleceğe Avrasya’nın İslam Ufku’ temasıyla toplandı. İlki 1995’te yapılan Avrasya İslam Şûrası’nın bu yıl 8’incisi yapılıyor.
Avrasya İslam Şurası'nda birlik çağrısı
Tataristan Dini İdare Başkanı İldus Faizov, şu çarpıcı konuşmayı yaptı; “küreselleşme bütün dünyayı etkisi altına almıştır. Bu, manevi hayatı da etkiledi. İslamiyet etnik sınırlamaları olmayan bir yoldur. İslam dini etnik şuura bir engel taşımaz. Allah bizleri halkımızla birlikte yarattı ve her halka kendine özgü değerler verdi. Tarih de şunu gösterdi ki İslam bir bütünleştirici güç oldu. İslamiyet Tatarların kolektif şuurunun bir parçası haline geldi. Tatarlar asırlar boyu süren ateizmden kurtuldu.
Ancak günümüzde agresif gelişmeler var. Yabancı değerler bize empoze edilmeye çalışılıyor. Bunlar ilkelerin ihlali anlamına geliyor. Sosyologlar 21. Yüzyılın risk toplumu olduğunu söylüyor. Bunun ekonomik ya da siyasi nedenlerden kaynaklandığını söylüyorlar. Ancak bizim için temel risklerden biri manevi potansiyelimizin yıkılmasıdır. Bizim için İslamiyet kişisel gelişim için bir vektör haline gelmiştir. Buna katkı sağlanmalıdır. Yıkım ve şiddet uygulayanların yoluna gitmemeliyiz. Bütün dünyaya meydan okuyan ve huzuru bozmaya çalışanlara fırsat vermemeliyiz." Dedi.
 Rusya Federasyonu Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin; "Rusya Müslümanları olarak büyük bir sevinç ve gurur içindeyiz. Türkiye kendi siyasi hayatı, iktisadi gücüyle günümüzde dünya süper güç devleti haline geldi. Bu sizlerin (Tayyip Erdoğan, Abdullah gül) bilge ekibiniz sayesinde meydana geldi. Çalışkan ve barışsever Türk halkı devasa bir katkıyı maneviyatın, adaletin ve hoşgörünün gelişmesi için katkıda bulunuyor. Kültürler arasında yakınlaşmaya hizmet ediliyor. Bütün bunlar tesadüfi değil. Bu coğrafyadaki insanları bir araya getirmek için büyük çaba harcıyorsunuz. Kuşkusuz Rusya Müslümanlarının bir sevinci de dini konularda karşılıklı anlayışımız ve iş birliğimizdir. Verimli bir şekilde farklı alanlarda iş birliği yürütüyoruz. Eğitim, cami inşası, yayıncılık gibi alanlarda iş birliği imkanları karşılıklı olarak toplumlarımız arasındaki anlayışın gelişmesine katkıda bulunuyor.
Küreselleşmenin araçları sadece insanların iyi niyetlerini ele almakla kalmıyor. Uluslar arası terörist ağlar da mevcut. Gençlerimizin beyinlerini yıkayanlar var. Uluslar arası internet topluluklarıyla yıkıyorlar. Avrasya'da bulunan bazı ülkelerin de bu uluslar arası güçlerle çalışabiliyorlar. Norveç'te hasta bir adam devasa bir İslamofobi dalgası oluşturuyor. Teknolojiden yararlanıyor, internet aracılığıyla bunun propagandasını yapabiliyor. Bu problem Avrupa Birliği ve Avrasya coğrafyasında yansıma yaratıyor. Bu yüzden bir araya gelmeli ve müşterek çözüm üretmeliyiz. Bu tür teknolojiler bütün dünyada var. Biz buna aynı teknolojiyi kullanmak suretiyle uygun bir cevap vermeliyiz. Avrasya Şurası, gelecek Avrasya İslamiyeti için bir toplanma noktası olabilir. Dar patikalarda değil, uluslar arası iş birliğinin otoyollarında bunu yapmalıyız." ifadesini kullandı.
Avrasya İslam Birliği’ndeki ülkeler;  
1.Almanya
2.Arnavutluk
3.Avusturya
4.Azerbaycan
5.Belarus
6.Belçika
7.Bosna-Hersek
8.Bulgaristan
9.Danimarka
10.Estonya
11.Gürcistan
12.Hırvatistan
13.Irak
14.İngiltere
15.İsviçre
16.K.K.T.C
17.Karadağ
18.Kazakistan
19.Kırgızistan
20.Kosova
21.Litvanya
22.Makedonya
23.Moğolistan
24.Moldova
25.Polonya
26.Romanya
27.Rusya
28.Slovenya
29.Tacikistan
30.Türkiye
31.Ukrayna
32.Yunanistan
 Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, “Avrupa Birliği, Türkiye’yi oyalıyorsa Türk Birliği kurulmalı. Türkiye’nin AB macerasında kaybedeceği yeni bir 50 yılı yoktur. Türk Birliği’nin Avrupa Birliği’ne alternatif olmadığını kaydeden Yalçıntaş, “Geçtiğimiz Ekim ayında imzalanan Nahçivan anlaşmasıyla yakalanan fırsat Türk Birliği’ne dönüştürülmelidir. Türk Birliği Avrupa Birliği’ne yönelik çalışmalara da engel değil. Kendimize güvenerek gerçekçi bir tercih yapmamız, elimizdeki imkânlarımızı harekete geçirmemiz gerekiyor. AB’deki 50 senelik bir dönemin, cılız da olsa bize getirdiği haklarımızdan vazgeçmeden ‘Türk Birliği’ hedefine doğru ilerlemeli ve bu birliğin inşasına katkıda bulunmalıyız” şeklinde konuştu.
(timeturk.com)


Yazarın Diğer Yazıları