ABD, Türkiye’ye Yaptırım Peşindeymiş!

ABD 12 finansörle Türkiye'ye yaptırım peşinde!

ABD Senatosu'nda kabul edilen ve Türkiye'nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlama amacı güden tasarıda 12 kuruluşun adı sıralanıyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin, terör örgütleri FETÖ ve PKK'dan yargılanan ABD'li rahip Brunson'un tutukluluğunu gerekçe göstererek hazırladığı ve Türkiye'nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarıda pek çok kuruluş yer alıyor. Listede adı geçen kuruluşlarda ABD'nin kuruculuğu dikkati çekerken, Afrika ve Asya merkezli kuruluşların ise bir biçimde ABD ya da desteklediği Körfez ülkeleri ile bağlantılı olduğu değerlendiriliyor.

ABD'de kabul edilen tasarıda, Türkiye'ye kredi vermesi kısıtlanan kuruluşlar listesinde, IMF, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Kalkınma Birliği, Uluslararası Finans Kurumu, Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı, Afrika Kalkınma Bankası, Afrika Kalkınma Fonu, Asya Kalkınma Bankası, Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bankası ve Inter-Amerikan Yatırım Şirketi yer alıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkeler üzerinde ekonomik denetim ve finansal destekle görevlendirilen ABD'de kurulan bir organizasyon. Eski bir üye olan ve IMF'ye borcunun son taksitini 14 Mayıs 2013'te ödeyen Türkiye, IMF ile halen Madde IV Konsültasyonları, G-20 bağlamında Türkiye'yi de içeren ekonomik politika diyaloğu, IMF Mali Sektör Değerlendirme Programı'na katılım, Türk yetkililerin ekonomi, finans ve istatistik alanlarında teknik konularda eğitilmesi gibi alanlarda iş birliği halinde.

ÇOĞUNDA ABD VAR

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ise Dünya Bankası'nın ana kuruluşu olarak bilinirken, Londra merkezli Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası da az gelişmiş ülkelere kredi sağlıyor. ABD'nin bu bankadaki güçlü payı dikkat çekici. ABD merkezli Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) de gelişmekte olan ülkelere kredi ve hibe veriyor. ABD merkezli Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Dünya Bankası'nın özel sektör kolu, Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) da Dünya Bankası'nın dış yatırımdan sorumlu alt kuruluşu olarak görev yapıyor.

Yazarın Diğer Yazıları