Yıl 1994, Konya’dan bir yıldız doğuyor! Yıllardır beklenen, her insanın; “Konya’da da TYB Şubesi açılsa, kültür, edebiyat, sanat, ilim, medeniyet, tarih ve din… konularında, eli kalem tutan, düşüncesini gazetelerde, konferanslarda, insan toplulukları içinde dile getirmeye çalışan, ancak bir teşkilat olmadığı için derli toplu olarak aktivite yapamayanların gönüllerine tercüman olmak üzere TYB Konya Şubesi açıldı.
Hani bir söz var; “bir elin nesi var, iki elin sesi var” denir. Bugün TYB’nin 200’ü aşkın üyesi mevcut. Kurulduğu günden bu yana adeta ışık saçan, insanlara bilgi dağıtan, doğruyu alkışlayan, yanlışı düzelten… bir anlayışla faaliyet yürütmektedir!
09 Ocak 2016 tarihinde Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesinin 11. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Mevcut başkan Mehmet Ali Köseoğlu güven tazeledi.
TYB, Mart ayından başlamak üzere, Aralık sonuna kadar yıllık kültürel etkinlik takvimi hazırlıyor. Bu takvime göre her hafta, belli ve önemli konular ele alınıyor. Alanında uzman kişiler konuşma yapıyor. Her yıl da, artarak devam ediyor etkinlik. İlk zamanlarda katılımcılarda azlık hissedilirken, son zamanlarda arttığını görüyoruz.
İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen genel kurul toplantısında konuşan TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, her zaman bir medeniyet iddiasıyla hareket ettiklerini, kültür ve sanatın yanında yer aldıklarını söyledi. Toplumu bir arada tutacak şeyin medeniyetin kodlarında gizli olduğunu ifade eden TYB Konya Şube Başkanı Köseoğlu, Yunus Emre’nin “Gönüller yapmaya geldim” sözünü hatırlatarak, 22 yıldır gönüller yapma noktasında kendilerine bir görev addettiklerini bildirdi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bakmak görmek değil. Her gören okuyamaz. Herkese okumak nasip olmaz. Her okuyan okuduğunu anlayamaz. Her anlayan anladığından birikim oluşturamaz. Birikim tutan da bunu aktarıp yazamaz. Yazmak herkese verilmiş bir yetenek değildir.
Hz. Mevlana’nın, “Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoş”, Okuma kültürünün zayıfladığı, yazmanın dijital ortamda küçültülmüş kelimelerle yapıldığı bir süreçte kelimeye hakkını vererek cümleyi özenle yerleştirerek bir şeyler bırakabilmek adına yazmak ayrı bir sanat oldu” diyerek yazı hayatının giderek kısırlaştığını ifade etti.
“Allah birliğimizi daim etsin. İnşallah daha çok okuyan daha çok yazan nesillerle bu birliktelik devam eder” şeklinde sözünü noktaladı. Gerçekten sayın Şeker, toplumsal bir yaraya parmak bastı.
Yeni yönetime Allah’tan, başarılar temenni ediyorum. Konya’mıza, ülkemize, ilim, edebiyat, kültür, sanat ve fikir dünyamıza hayırlar getirmesini diliyorum. 2016 kültürel etkinliklerin, daha yoğun, daha anlamlı ve daha çok kişilerle yapılmasının yararlı olacağını belirtmek istiyorum.
Kolay değil, 22 yıldır bitmeyen enerji, çıtayı daha yükseklere çıkarmayı hedefleyen bir akıl ve alın teriyle çalışma! Kardeşçe, dostça yaklaşım sergileme! Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; kültürel etkinlikler başladığı zaman, Cumartesi günlerini sabırsızlıkla beklerim. Tamamına katılamasam da, çoğuna katılmak için çaba sarf ederim. Her katılışımda, kendimde bir yenilenme, bir bilgilenme ve ufkumun açıldığını hissediyorum. Şu bir gerçek; insan, okudukça, yeni şeyler öğreniyor, öğrendikçe de cehaleti gidiyor! Onun için ilk emir, “oku” olmuştur.
Rabbim utandırmasın. Bu kuruluşun kıymetini bilmek gerek. Özellikle gençlerimizin, mutlaka TYB etkinliklerine katılmasının, ufuklarını açacağını, bilgi dağarcıklarına bir şeyler katacağını, yarınlarının daha aydınlık ve daha güzel olacağını söylemek istiyorum.